rtvslo.si: Svet enoten v obsodbi terorističnih napadov v Parizu

16

Ves svet in vsi svetovni voditelji so enotni v obsodbi terorističnih napadov v Parizu in sporočajo, da v teh težkih trenutkih stojijo Franciji ob strani.

“Ponovni napadi na nedolžne prebivalce v Franciji narekujejo usklajeno mednarodno delovanje proti terorizmu,” je v sporočilu za javnost zapisal premier Miro Cerar, ki je najostreje obsodil sinočnja “brutalna dejanja zoper nedolžna življenja v Parizu” in v imenu državljank in državljanov Slovenije izrazil najgloblje sožalje s sorodniki žrtev ter solidarnost z drugimi prebivalci prijateljske Francije.

“Ponovno zahrbtno delovanje skrajnežev zoper civilno prebivalstvo kot izjemna oblika ogrožanja varnosti nedvomno narekuje širše mednarodno usklajeno delovanje zoper organizatorje oziroma izvajalce teh grozljivih terorističnih dejanj,” je poudaril in dodal, da pristojne operativne službe varnostnih sistemov v Sloveniji skupaj s partnerskimi službami drugih držav na operativni ravni medtem intenzivno preverjajo okoliščine in vpliv dogodkov na varnost v Sloveniji in preostalem EU-ju.

Oglasil se je tudi predsednik Borut Pahor, ki je na Twitterju zapisal, da izreka globoko sožalje in sočustvovanje francoskemu predsedniku Hollandu in francoskemu narodu. Ministrstvo za zunanje zadeve “najostreje obsoja sinočnje teroristične napade v Parizu, v katerih je umrlo toliko nedolžnih ljudi”. Minister Karl Erjavec je izrazil solidarnost s Francijo, “s katero nas zavezuje skupni boj proti terorizmu”. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Erjavec še poudaril, da “gre za napad na naše skupne evropske demokratične vrednote, ki ponovno kaže na krhkost in relativnost pojma varnosti”.

Obama: To je napad na celotno človeštvo

Ameriški predsednik Barack Obama, ki je kmalu po novici o napadih sklical izredno novinarsko konferenco, je dejal, da so napadi v Parizu napad na celotno človeštvo. “Tragedija nas opozarja, da vezi svobode, enakosti in bratstva niso le vrednote Francozov, ampak tudi naše. Te vrednote bodo zdržale dejanja terorizma in sovraštva tistih, ki so nocoj izvedli zločine,” je povedal Obama in dodal, da so ameriške oblasti v stiku s francoskimi ter da ZDA stojijo ob strani Franciji v boju proti terorizmu in ekstremizmu.

Nemška kanclerka Angela Merkel je povedala, da bo Nemčija Franciji pomagala, da bo izsledila storilce napadov v Parizu ter da se bo Berlin pridružil Franciji v boju proti terorizmu in v bran evropskih vrednot. “Prebivalci Pariza so utrpeli nočno moro nasilja, terorizma in strahu,” je povedala Merklova. “Mi, nemški prijatelji, sočustvujemo in jokamo z njimi. Ta napad na svobodo ni bil le napad na Pariz, ampak je to napad na vse nas. Evropa bo skupaj branila svoje vrednote,” je še dejala Merklova in dodala, da se v Evropi zavedamo, da je naša svoboda močnejša od terorizma.

Več lahko preberete na rtvslo.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


16 KOMENTARJI

 1. Upam, da teroristi ne bodo dosegli kar so hoteli: spreti narode med sabo. Če je za tem napadom ISIS, potem je jasno, čemu ta napad sredi migrantske krize.

  • Zdravko: “Upam, da teroristi ne bodo dosegli kar so hoteli: spreti narode med sabo.”
   ====================

   Hrvatom je to dobro uspevalo že pred teroristi in “Parizom 13/11”.

 2. “Svet enoten v obsodbi terorističnih napadov v Parizu”

  Obsojajo tudi tisti, ki bi morali te napade preprečiti. Vse samo za novo zmago na volitvah.

 3. Upam, da bodo Francija, Anglija in Nemčija potegnile Evropo naprej. Z Merklovo je zdaj kar čas, da Nemci izstopijo iz sence 2.sv. vojne in da kot rehabilitiran narod stopijo naprej na mednarodni sceni.
  Ta napad je prelil kozarec. ISIS mora pasti.

  • Zdravko: “… Ta napad je prelil kozarec. ISIS mora pasti.”
   ====================

   Za EU ni problem ISIS ampak islamizem.
   Islamski terorizem je bil pred ISIS-om in bo tudi po ISIS-u.
   Islam ni vera ali religija, islam je totalitarizem.
   EU je z resolucijo obsodila totalitarizme, komunizem, fašizem in nacizem, čas je da se doda še islam.

   • ISIS je ta hip daleč najpomembnejša valilnica islamskega terorizma. Najbolj brutalna med vsemi doslej. Zato je skrajni čas, da se jih vojaško uniči do temelja. Problem islamskega terorizma seveda samo s tem ne bo rešen. Ob dejstvu seveda, da islamski ni edina oblika terorizma.

    Islam je sicer spoštovanja vredna vera. Sam na sebi seveda ni totalitarizem, to je nesmisel; take neumnosti nekateri trdijo tudi za krščanstvo. V Sloveniji je npr. med nami okoli 70.000 muslimanskih vernikov, pa dvomim, da so med njimi teroristi ali totalitarci. Če bi bili, bi bili manjšina od manjšine.

    Nujno je vztrajati na poti medkulturnega in medreligijskega dialoga na osnovi vzajemnega spoštovanja. Pametne alternative tej poti, ki sta jo postavila med drugimi papeža Wojtylla in Bergoglio, enostavno ni.

    Muslimanov je več kot milijarda. Ne bomo jih mi potokli in ne oni nas, kristjane in sekularizirance. Potrpežljivo se moramo naučiti živeti en z drugim in postopno graditi vzajemno zaupanje in strpnost.

    Zgrešeno bi bilo, če bi nas strah in klic po varnosti odvedla stran od vrednot civilizacije, ki jih imamo deklarirane v človekovih pravic. Tudi v odnosu do beguncev, ko trkajo na naša vrata.

    • IF: “Islam je sicer spoštovanja vredna vera. Sam na sebi seveda ni totalitarizem, to je nesmisel; take neumnosti nekateri trdijo tudi za krščanstvo. ”
     ==========================

     Podobne poslušam tudi od zagovornikov t.i. demokratičnega socializma. Npr.:
     “Komunizem ni slab, samo izvedba ni bila dobra”

     Ali (Haider):

     “V nacistični Nemčiji ni bilo vse slabo”

     Krščanstvo je ločeno od države, islam je del državnega ustroja:

     https://pbs.twimg.com/media/CT2IsO8UcAAleLK.png:large

     • …”Krščanstvo je ločeno od države, islam je del državnega ustroja:”
      ———————–
      Ampak mnogi to določilo razumejo tako kot da verujoči zato nimajo prostora v državni upravi, gospodarstvu, politiki ?!?

     • Amelie: “… kot da verujoči zato nimajo prostora v državni upravi, gospodarstvu, politiki ?!?”
      ======================

      Prvič slišim kaj takega, kdo naj bi to dejal?

     • Amelie: “Komunisti najbrž.”
      ==================

      Najbrž? Ampak sedaj sem se spomnil, da so na RTV SLO odpustili neko napovedovalko, ker se je pred kamero pojavila s križcem okoli vratu.

      Ampak to verjetno ne pomeni, da je v Svetem pismu opisan politični, gospodarski, sodni ustroj države kar je v Koranu? Vprašam, ker nisem vernik in ne vem za kaj takega.

 4. Drugod se po evropskih državah sestajajo vrhovi držav na kriznih sestankih, slovenski predsednik pa se je šel zabavat na nogometno tekmo v Ukrajino.

Comments are closed.