rtvslo.si, S. Zore: Treba se je znebiti strahu in brezbrižnosti

6

“Krščanska Evropa ogroža sama sebe in je ne ogrožajo muslimani,” je dejal ljubljanski nadškof Stanislav Zore in tako zavrnil strahove, da bi muslimani lahko ogrozili t. i. krščansko Evropo.

Po besedah Zoreta se Evropa krščanstva namreč že nekaj časa boji “kot hudič križa”, zato tudi nima identitete. “In če bodo morda ljudje, ki prihajajo od tam, s svojo zelo jasno osebno identiteto pomagali nam k oživitvi naše osebne identitete, potem hvala Bogu, da so tukaj. Tako se bomo mi začeli zavedati, kdo v resnici smo, ampak ne proti njim, pač pa skupaj z njimi,” je dejal ob robu predstavitve prevoda okrožnice papeža Frančiška.

Begunci so po mnenju nadškofa dejstvo, ki je na naših mejah. Zanje je prva odgovorna država, ki ima vse vzvode ali pa jih bi vsaj morala imeti, da jih sprejme in zanje poskrbi, je dejal.

Vsak izmed nas mora ob prihodu beguncev po besedah Zoreta premagati brezbrižnost, ki se pojavi, ko skušamo neko težavo ignorirati, po drugi strani pa se je treba znebiti strahu.

Več lahko preberete na rtvslo.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


6 KOMENTARJI

 1. “Krščanska Evropa ogroža sama sebe in je ne ogrožajo muslimani,” je dejal ljubljanski nadškof Stanislav Zore in tako zavrnil strahove, da bi muslimani lahko ogrozili t. i. krščansko Evropo.
  =====================================

  Gospod Zore ima po eni strani prav, sami kristjani smo krivi, da smo zafurali Evropo. Da, zafurali! Imamo premajhno rodnost, imamo premalo otrok. Tako da, z vsem spoštovanje do gospoda Zoreta kot človeka, Evropa postaja ozemlje, ki ga je treba poseliti z mladimi. In edini, ki to so, so muslimani. Krščanska Evropa je že zgodovina in gospod Zore lahko opazuje, kako narašča v Sloveniji število muslimanov … kakih tisoč na par dni.

 2. Problem nadškofa Zoreta je da je bolj papeški od papeža. Papež lahko strelja s tako vzvišenimi stavki, tu pa je zemeljska realnost. Kaj se bo nadškof sekiral za Evropo?! Rabimo besede za Slovenijo. Za naš narod. Naj zbere pogum in reče Slovenija ogroža samo sebe! To bi bilo nekaj, ne pa da citira papeža in se skriva za Rimom. Iz zakristije pa kar v Rim, je skrivalnica slovenske Cerkve.
  Mar misli, da bo njemu bolje kot nam? Ne bo mu. Že sedaj je duhovnik pri nas tako ubogi, da se smili človeku. In še slabše mu bo, če bo samo skozi okno gledal kaj se dogaja in se delal da je papež.

  • On se nič ne dela, da je papež. Prepričan sem pa, veliko več življenja preživi ob molitvi in ob svetih knjigah, s Svetim pismom in Frančiškovim izročilom na prvem mestu, kot ob političnih novicah in komentarjih. Mislim, da je več kot dobro, da taki ljudje obstajajo. Njegova stališča pa pripisujem prav temu dejstvu. Celo sem sam izrazil določen zadržek nad izjavo, da nas Muslimani ne ogrožajo. Vsekakor pa mnogo razumnejše tako stališče kot stališče tistih, ki kličejo k vojni proti islamu.

   • Tudi prav. Je pa bolj papeški od papeža. Je najpopolnejši papežev služabnik…
    Ne morem se spomniti ene same originalne izjave od nikogar iz naše Cerkve, razen kakšnega kardinala Rodeta. Se pa lahko spomnim številnih “sklicevanj” na papeža in njegove besede. Svetohlinstvo.

 3. Ne vem ali je spošt.nadškof povedal na to temo še kaj poleg navedenega.Če je samo to, potem sem na globoko razočaran. Načeloma ima gospod prav; taka je vera, tak je nauk, taki so principi in pravila…bla,,bla.Realna situacija in dejstva, ki so pripeljala do tega so ena sama konfuzna hudičevskaa zarota in eskalacija hudičevega zla, ki, kot, da ga noben politik pri zdravi pameti ne zazna.Kdo je že pojasnil zakaj, n.pr., je Merklova dolgo vabila 800.000, celo milijon teh ljudi v Nemčijo. Kaj pa zdaj ? Ne bom razpredal. Sami Nemci pa na deželnih ravneh že stokajo in se budijo! Zakaj je tega kaosa,kar naenkrat treba?In ne znajo ga zaustaviti.Taista Merklova izganja balkanske begunce, par tisoč; Halo? Zdrava človeška pamet v kooperaciji s situacijo, ki je superlabilna na Bližnjem in na srednjem vzhodu, Ukrajini in finančnopolitično čez Grčijo in podobne v sami EU z tradicionalno ortodoksno zaguljeno nastopaško Anglijo kot piko na i …ob Kitajskem nazadovanju, ob bedni Afriki nebi niti govoril, ker se mi komaj sanja.
  Dragi gospod nadškof, kje ste sicer bili, ko objavljajo iztrebljanje Kristjanov širom sveta v tisočih? JAZ BI RAD BIL REALEN IN TREZEN. Pa je to hudo težko. Pri temle nastopu, oziroma izjavi se mi zdi, kot, da je nekdo pritekel nekdo iz medijev in dobil Vašo izjavo dneva, tako, na hitro roko.Izjava je bedna in napačna ali, upam, hudo iztrgana iz nekega drugačnega bistva.

  Mislim , da bi bilo vredno in hudo ker ne čutimo Vašega težko pričakovanega delovanja, da zaropotate, greste v globino in presenetite z nečim večjim, odmevnim in korajžnim! Bila je krasno šansa, bi malo bolj definiral zadevo in opozoril na kruto realnost globalnega, sploh pa slovenskega sveta.Pa ni treba biti političen. Ali se česa bojite ali kaj je zaštekalo?Kar je povedano, gre kvečjemu v kontekst kučaskogolobičevske kulturbund akcije okoli aktivističnega všečastega pistopa do migrantskega kaosa, ki se vali na Slovenijo.Dnevnopolitikantski šund!

  Ni dovolj! Ne izpolnjujete mojega pričakovanja in ne izbistrujete, ne razsvetljujete in me ne motivirate in mi ubijate Upanje.Ne bi šel rad predaleč-v kontekstu raznoraznih političnih vrenj in kaosa naokoli-pričakujemo bistrenje kaluže kučanskega aparthajd gulaga Slovenistanija, v katero buta nenapovedan hud bič Božji. In, vrabci na strehah čivkajo, da ga neesposobni všečni podsistemski voditelji, nevredni svojega stanu in titul, ki nastavljeno-podarjeno-vladujejo v senčki naopredovanja EU ( ki je definitivno samo in le začasno) ne bodo sposobni obvladati. Če se zaprejo zahodne meje, samo za primer, za te vojno-ekonomsko-džihadistične emigrante, bomo imeli hudega neobvladljivega vraga na puklu!
  Najmanj, kar bi bil pričakoval od svojega nadškofa Frančiskana je to, da bi bil odločen, aktualen in celo budno svariteljski v stilu, če hočete, svetniško razsvetljenskega mogočnega Slomška. Ne moremo biti mlačni, ker prihaja čas, ko ne bo več časa.

  Pa, vendar, gospod nadškof, kaj ne poslušate, kaj ne slutite, kaj Vam ne sporočajo znamenja časa.Prihajajo velike stvari.
  Vi pa nam o Abecedi…Lepo Vas prosim!
  ALI NOČETE POVEDATI ALI VAJ JE POŠEL POGUM? Bog ne daj.
  Tako nam ljubi Bog pomagaj!

  ———————————————————

  ———————————————————-

Comments are closed.