rtvslo.si: Razmislek o slovenskih begunskih zgodbah

15

O slovenskih beguncih v Avstriji

Če danes besedo begunec spremlja negativen prizvok, pa bi se bilo dobro spomniti na slovenske begunce v Avstriji, ki so po letu 1945 pisali zgodbo o izjemni organizaciji in močni nacionalni zavesti. Muzej novejše zgodovine Slovenije se jim poklanja z gostujočo razstavo.

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bodo danes ob 18.00 odprli gostujočo razstavo arhivskih fotografij o slovenskih beguncih v Avstriji po letu 1945. Fotografije razkrivajo zgodbe okoli 6000 Slovencev, ki so nekaj let preživeli v begunskih taboriščih v Avstriji in bili kljub hudim razmeram in pomanjkanju dejavni na področju kulture, šolstva in obrti.

Na Rafaelovi družbi, Središču Slovencev v zamejstvu in po svetu hranijo okoli 20.000 fotografij, ki govorijo o življenju slovenskih beguncev v Avstriji po letu 1945 in so nastali predvsem v dveh taboriščih – v Špitalu ob Dravi in Peggetzu pri Lienzu. Zanimivo je, da imajo mnogi motivi tudi umetniško vrednost. Iz fotografskega arhiva so oblikovali šest različnih razstav, ki že od leta 2006 krožijo po Sloveniji, v zamejstvu in po svetu.

Neutrudno delo zakoncev, ki sta vse to doživela

Razstava, ki bo gostovala v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, je nastala leta 2014. Obsega 242 fotografij, ki so razporejene po posameznih temah, opremljene s podnapisi, ki sta jih v preteklih letih z vezmi po celem svetu vestno zbirala zakonca Majda in Alojz Starman iz Špitala, nekdanja taboriščnika.

Več lahko preberete na rtvslo.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


15 KOMENTARJI

 1. Uh, kakšna nevarna primerjava. Begunec je namreč zelo negativen pojem, kot je poudarjeno v uvodnem stavku tega članka. In tako naj tudi ostane.

  Ker gre tu za Slovence in celo za desne Slovence, pa ne bi smeli biti negativni. Najbolje bi bilo torej izmisliti si nek drug pojem in ne govoriti več o beguncih.

  Primerjava je nevarna tudi iz sledečih dodatnih razlogov. Bližnjevzhodnim beguncem očitajo, če gre za mlajše moške, zakaj bežijo in zakaj se ne grejo boriti nazaj v svoje države. Kot se menda za moške spodobi. Ti šment, tudi med slovensko politično emigracijo je bilo precej mlajših moških – zdaj jim utegne kdo še očitati, zakaj so bežali na druge kontinente in se niso naprej borili proti komunistom, kot se menda spodobi za mlajšega moškega.

  Razen tega jim kdo utegne očitati, kar je pri nas sila popularno glede bližnjevzhodnih beguncev, kaj nekaj so iskali dlje od prve varne države naprej. Kaj neki so torej slovenski politični begunci imeli iskati in riniti na tisoče kilometrov daleč v Amerikah in Avstraliji? To niso bili več begunci, to so bili torej migranti. Zakaj le jih S. in J. Amerika niso zavrnile?

  Ostati bi vendarle morali v najbližji varni državi. V Avstriji torej in Italiji ob meji. Saj so vendar imeli urejena begunska taborišča, recimo pri Špitalu ob Dravi. Tam bi morali preživeti ostanek življenja, ne pa do rinejo nebodigatreba drugam po svetu. Le kaj neki so iskali, da se je en prerinil celo do kardinalskega položaja v Torontu, nekdo drugi pa do kurijskega kardinala v Rimu.

  In to dva migranta. Nezaslišano!

  • Gospod IF,

   ali so bili tisti povojni slovenski begunci tudi ilegalni ekonomski migranti, ki so šli v Argentino, Kanado … po socialno podporo?

   Pa še nekaj o prvi varni državi … za kristjane iz Sirije je to resnično šele Italija, Slovenija, Madžarska. Seveda pa je bilo teh le za vzorec.

  • IF: “Bližnjevzhodnim beguncem očitajo, če gre za mlajše moške, zakaj bežijo in zakaj se ne grejo boriti nazaj v svoje države. Kot se menda za moške spodobi.”
   =========================

   Zakaj se raje prej ne usedeš na svoje prste preden se odločiš, da kaj napišeš.Potem mogoče ne bi pisal neumnosti.

   Kot prvo. Ti zdaj v večini niso niti begunci niti migranti. Gre za invazijo in ne migracijo, invazija je vojno dejanje.

   Kot drugo, primerjava s slovenskimi begunci je neumestna. Ti so bili prisiljeni v beg, saj so edino tako lahko upali na ohranitev svojega življenja. Proti njim se je valila vsa komunistična internacionalna soldateska z Rusi na čelu. Domobranci in ostali ne bi bežali, če bi v Sloveniji ostalo enako razmerje sil kot je bilo npr. leta 1944. Z lahkoto bi uničili komunistične tolpe.

   Kot tretje: Slovenci niso odhajali na druge celine tako na “suho” kot ti muslimanski teroristični osvajalci. Prej so morali dobiti dovoljenje držav kamor so se podajali. V Argentino npr. niso mogli priti brez dovoljenja enako v Ameriko.

   Kot četrto: Na svoji poti niso bili uničevalni, tudi niso posiljevali in ropali, kot je primer z muslimansko drhaljo, ki se pritepa v Evropo.

   Kot peto: Tisti, ki tako zelo zagovarjate to invazijo se prej prijavite za sprejem po nekaj teh tipov na svoje domove. Če ne, pa raje bodite tiho glede podpore. Podpirajte za svoj denar.

 2. Rikijevemu komentarju bi rad dodal še:
  Kot šesto: Naši begunci so bežali v isto kulturno, versko in civilizacijsko okolje, tako v Avstriji, kot v Argentini. Če so naši od tam poslali v Evropo nazaj 2 kardinala, je to okolje poslalo papeža. Niso šli tja s prepričanjem, da se ni treba prilagoditi in integrirati, ampak domačine prelisičiti in jih kot nevernike spreobrniti ali pobiti. Da so domače, kot njihove ženske manj vredne, sposobne le za domača dela in spolne usluge, da so otroci njihova last, ki jo vedno lahko zlorabijo. Vse to jim narekujejo njihove svete knjige in prakse, ki vse druge ljudi smatrajo za nevernike-kafirje oz. manjvredne, ki se morajo vživeti v njihovo kulturo, ne pa obratno.

  • Zanimivo. Med nami že desetletja živi kakih 50.000 muslimanov iz Bosne. Pa nič od teh opisanih grozot vsaj meni na njih ni uspelo opaziti. In to meni, ki nikoli nisem bil poseben pristaš velikega priseljevanja iz južnih “bratskih republik.”

   Kaj pa če so vsi ti opisi o grozljivih muslimanskih prišlekih bolj podobni kakšni legendi o zmaju in sv. Juriju? Pri čemer verjamem in zaupam sv. Juriju, da ne bo pomote. Ampak zmaj …

  • Pa da ne bo pomote tudi glede zavedanja, da so v obeh Amerikah in Avstraliji obstajala avtohtona ljudstva, kulture in vere, ki so jih evropski krščanski in manj krščanski prišleki v glavnem dodobra poteptali.

   S tega vidika je bila, v nasprotju s tem, kar si zapisal, Sarkazem, slovenska politična emigracija v obe Ameriki in Avstralijo nadaljevanje te tujerodne in tujekulturne invazije na druge kontinente.

   Sicer sam zadev niti ne vrednotim tako hudo, kot mi jih je uspelo zapisati, ampak samo preizkušam že od začetka na članku, kako izgleda, če uporabljamo za sorodne fenomene iste vatle. In tradicija zahodne civilizacije in pozitivistične znanosti je taka, da je uporaba istih vatlov, istega metra sine qua non. Če ne, analiza ni vredna počenega solda.

 3. V glavah vam je še vedno Goli otok. Še bodo komunisti tu vse strigli. Še dolgo.
  Naši begunci… mislite na tiste, ki jih kot družba ne želimo sprejeti nazaj v domovino?!
  Razpravljanje o muslimanih je popolnoma odveč.

 4. Pridružujem se Rikijevim in Sarkazmovim točkam glede naših povojnih beguncev. Hkrati si ne znam predstavljati vse globine njihovih občutij, ko so si reševali golo življenje. (Mnogi so ga, žal, izgubili.) Kakšne begunske ‘ugodnosti’ in ‘socialne podpore’ neki! Ko gre za življenje, verjetno ne razmišljaš, ali je na vrečki s kruhom narisan križ ali polmesec. S hvaležnostjo sprejmeš vsako pomoč. Zame se na tej točki lomijo kopja: ne moreš hkrati trditi, da si begunec, in v isti sapi zahtevati pravice ali celo privilegije. Prav tako se na obisku pri sosedu ne obnašaš kot gospodar: “se vržeš po hiši”, so običajno rekli – ne pa obratno.

 5. Kot sta napisala Riki in Sarkazem, tudi jaz tako mislim!
  Tako da Zdravko, morda bi se nas nabralo pa kaj več.

 6. IF: “Zanimivo. Med nami že desetletja živi kakih 50.000 muslimanov iz Bosne. Pa nič od teh opisanih grozot vsaj meni na njih ni uspelo opaziti.”
  =========================

  Torej cca 2,5%, nisem preverjal tvoje številke, vendar menim, da jih je manj. Ampak kaj se vidi, v soju muslimanske invazije na EU, že dvigujejo svoje glave.
  Pred časom sem na to stran prilepil link gospoda, ki preučuje zgodovino islama in ne najde pri njih nobene t.i. zlate dobe.
  Mislim, da je on navedel podatek, da kjerkoli so se muslimani namnožili čez cca 8% prebivalstva tam so zavladali.
  Iz zgodovine se gre učiti, a ne?

  In kako se kaže slovenska prihodnost smo že videli.

  Na internetu slovenski muslimani razpravljajo kako in ali je možno v Sloveniji uvesti šeriatsko pravo. Tisti Jeseničan, ki je zadnje čase popularen na TV pravi da je možno, in tudi daje načrt kako to izvesti!!!

  In kaj lahko pričakujemo, če bomo popustljivi smo tudi že videli:

  Opogumljena s četico slovenskih levičarskih “vilkomen” ekstremistov je muslimanska aktivistka Faila skakala po štengah katoliške cerkve in jim kazala dva prsta uperjena v črko “V” kot Victory.
  Slovenski levičarji nam sporočajo:

  Leta 1945 smo vas skupaj z ruskimi boljševiki premagali, pobili in izgnali.
  Leta 20..? vas bomo skupaj z muslimani premagali, pobili?, izgnali.

Comments are closed.