Rosvita Pesek na TW: Pučnik od zapora do (ne)priznanja

2

naslovnica3V petek 22. novembra 2013 bo v Klubu Cankarjevega doma predstavitev bogate monografija Pučnik dr. Rosvite Pesek, ki bo izšla pri Mohorjevi založbi Celovec. V predhodnem prispevku smo združili nekatere utrinke ob nastajanju knjige Pučnik skozi tvite Rosvite Pesek (@RosvitaP) do časa, ko je Jože Pučnik prestajal kazen zapora v Mariboru.

Pučnik je v pismu sestri zapisal: »Živeti se splača kljub temu, da moram lepo vsoto let – najlepših let preživeti v zaporu, na robiji. Nekoč bo boljše!« Leta 1964, ko je bil Pučnik ponovno zaprt, je na prošnjo za poroko od sekteriata za notranje zadeve prejel odgovor: ‘Naj Pučnik počaka tako dolgo, da bo kazenski postopek pravnomočno končan.’ Tako se ni smel udeležiti  lastne poroke in ga je med obredom zastopal njegov brat Ivan. Lojze Peterle je kasneje o tem času dejal: »Razen likvidacije je režim poskusil na Jožetu Pučniku ves arzenal sredstev, ki ga je uporabljal proti upornikom.«

Leta 1966 so ga izpustili iz zapora in ker po številnih poskusih ni uspel dobiti službe doma, se je odločil za emigracijo v Zvezno republiko Nemčijo. Iz Hamburga, kjer je delal kot pristaniški delavec in študiral filozofijo in sociologijo, so z univerze dvakrat prosili v Ljubljano, naj potrdijo duplikat Pučnikove diplome. Ker odgovora ni in ni bilo, je Pučnik vpisal dodiplomski študij. Odgovor iz Ljubljane je prišel po osmih letih, medtem je Pučnik že doktoriral.

V času bivanja v Nemčiji je Pučnik ohranjal stike s kritičnimi intelektualci v Sloveniji, še posebej z dolgoletnim prijateljem Ivom Urbančičem in sredi 80. let spet objavljal v Novi reviji. Leta 1989 se je na povabilo novoustanovljene Socialdemokratske zveze Slovenije vrnil v Slovenijo in bil izvoljen za predsednika stranke. Žena Cristl Pučnik je sicer o Jožetu Pučniku v tem času dejala: »Zdravniki so rekli, da lahko mož po operaciji srca (trije by-passi leta 1989 ) le še 3 stopnice naredi…« France Tomšič pa je opažal: »Videl sem kako je trpel, ko so ga pred volitvami napadali, češ: ‘Zapustil si Jugoslavijo, zdaj pa hočeš biti naš predsednik.’«

Na prvih svobodnih volitvah v Sloveniji po 2. svetovni vojni je Pučnik vodil koalicijo DEMOS do zmage. Novinar Dela mu je leta 1990 dejal: »Pravijo, da ste revanšist.« Pučnik mu je odvrnil: »To me najbolj peče. Mislim, da mi delajo krivico.« Rosvita Pesek o tistem času še zapiše: »V začetku je bilo med partnerji v Demosu veliko evforije. Po volitvah (l. 1990) ni nikogar več, ki se ne bi s kom sprl.”

Na tem mestu postajajo tviti Rosvite Pesek vedno redkejši in knjiga verjetno vedno bolj gosto popisana. Nekaj besed spregovori še o državnem odlikovanju, ki ga leta 1992 Pučnik ni prejel, leta 2002 ga ni več hotel in leta 2004 ga njegova družina posthumno ni več hotela vzeti. Na Drnovškovo prošnjo je pri ženi posredoval tudi France Bernik, naj sprejme odlikovanje za pokojnega moža, vendar neuspešno. Svojevrstnega priznanja bo Jože Pučnik vendarle deležen tudi z izidom monografije Rosvite Pesek.

Knjiga dr. Rosvite Pesek Pučnik bo izšla pri Mohorjevi založbi Celovec, obsega 491 strani in je trdo vezana. V redni prodaji bo cena 35,90 €, v prednaročilu preko Časnika je cena s popustom 32 €.

2 KOMENTARJI

 1. V vsakem narodu so potrebni Pučniki zaradi narodovega kulturnega napredka.

  Slovenci imamo srečo, da nam je Pučnik tlakoval evropsko civilizacijsko usmeritev na civiliziran način – z doktorskim študijem filozofije in sociologije in uveljavljanjem demokratičnih metod, ne pa z revolucionarnim nasiljem.

  • Khm … kkkkkkhhhkkk, ahm, pif, puf, pant …

   Evropska civilizacijska usmeritev se lahko tlakuje le z uveljavljanjem demokratičnih metod.

   😉

Comments are closed.