Rome bodo “spokali” na letala in jih poslali domov

3

Francija bo danes poslala prvo skupino Romov, potem ko je podrla njihove domove, nazaj v Romunijo. 79 Romov, ki so pripravljeni oditi prostovoljno bo nagradila s 300 €. Do konca avgusta pa nameravajo Francozi poslati domov še okoli 700 Romov.

Francoska vlada je, kljub protestu Romunije in skupin za pravice ljudi, pripravljena podreti še 300 ilegalnih romskih naselij v naslednjih treh mesecih.

Vlada pravi, da so romska naselja “vir ilegalne trgovine, globoko pretresljivega življenjskega standarda, izkoriščanja otrok za beračenje, prostitucijo in kriminal”.

Vir: BBC News

Foto: Kalo Markov, SXC

3 KOMENTARJI

  1. Morda so navedeni razlogi upravičeni, toda ne gre le za pometanje problemov pod preprogo … ali, bolje rečeno, na obrobje skupne evropske domovine, daleč od oči in ušes zaskrbljenih francoskih patriotov? Kakorkoli že, francoski škofje so ostro protestirali (kar navadno počnejo tudi v primeru represije nad ilegalnimi imigranti, kar Romi tehnično niso) in pritegnili izjavi “L’association Nationale des gens du voyage Catholique”. Sarkozyja kritizirajo v lastni stranki UMP: poslanec in župan Jean-Pierre Grand ravnanje primerja z vichyjskim zganjanjem Judov, preden so jih predali nacistom. Mogoče so mu trenutno poskočili rejtingi, ampak Sarkozy se bo moral spomniti kaj pametnejšega za rešitev padca priljubljenosti. Žalostno je pač, če mora lastno podobo reševati z represijo. In tega ne počne prvič. Morda pa je pozabil, da je bil njegov oče begunec in kje so končali sorodniki njegovega solunskega deda.

  2. Zdaj pa vidim, da je tudi Bernard-Henri Lévy, občasno (večinoma pa ne) simpatična figura, napisal nekaj krepkih o vsem skupaj.

  3. Romunija protestira, ker se je je število problemov v Romuniji zaradi odhoda velikega števila Ciganov malo zmanjšalo.

    Kaj pa pravijo Romuni, ki so navadni ljudje? Francozi so se pač streznili. Prej so ljudi, ki so pojamrali o težavah s Cigani, žigosali za rasiste, zdaj so prisiljeni uporabiti več represije.

Comments are closed.