Robotika in umetna inteligenca v osnovni šoli za tehnološki preboj

V Modri delavnici pripravljamo program Inteligentni roboti v osnovni šoli. Robotika in umetna inteligenca sta otrokom tuji področji, čeprav sta najbolj aktualni področji prihodnosti. Mladi jim ne dajo niti priložnosti, ker sta jim predstavljeni zgolj teoretično, torej dolgočasno. S programom Inteligentni roboti na osnovnih šolah bi radi enkrat letno s praktičnimi poskusi v osnovnih šolah  izpeljali tehnični dan. Takšno poučevanje tehnike in naravoslovja je bilo prepoznano kot izjemno potencialno in ima zato možnost pridobivanja sredstev preko platforme Adrifund.

Modra delavnica, ki deluje v okviru Zavoda Simetris,  je center tehnike in naravoslovja za otroke in mlade.  Opažamo, da sta ti področji otrokom tuji, a jih navdušita s pravilnim pristopom, če jih le predstavimo dovolj privlačno in če predstavitev ni zgolj teorija, ampak tudi izkušnja. Zato smo pripravili projekt Robotika in umetna inteligenca. Želimo prispevati k tehnološkemu razvoju Slovenije, zato želimo kar največ učencem v Sloveniji predstaviti področji robotike in umetne inteligence. To sta zagotovo dve izmed najbolj aktualnih tehnoloških področjih prihodnosti. Področji se prepletata in sta interdisciplinarni. Medtem ko robotika ponuja interdisciplinarno spoznavanje področij strojništva, elektronike in računalništva, pa umetna inteligenca omogoča robotom, da prepoznavajo predmete in ovire na poti, da se pravilno odzivajo na ukaze in iščejo odgovore na zastavljena vprašanja.

Do sedaj smo nabrali precej izkušenj. V Modri delavnici in po šolah smo izvedli več kot 130 delavnic za več kot 800 otrok. Te izkušnje bomo ovrednotili in nagradili v privlačen in kakovosten program.

Razvijamo  strokovni program “Inteligentni roboti na osnovnih šolah”

Želimo, da se vsi osnovnošolski otroci (od 1. do 9. razreda) srečajo z robotiko na zanimiv in praktičen način. Želimo jih navdušiti oz. poučiti o moderni tehniki in tehnologiji, ki je navsezadnje gonilo razvoja. Razvijamo  strokovni program “Inteligentni roboti na osnovnih šolah”, ki ga bomo izvajali po šolah širom po  Sloveniji v obliki tehničnega dne za celo šolo naenkrat! Zakaj za vse učence naenkrat? Ko doživijo vsi otroci na šoli enako tematsko izkušnjo, to vzpodbudi pogovore med njimi. Motivira jih za skupno razmišljanje in načrtovanje ter tudi konkretno delo in učenje.

V našem centru v Framu bomo razvili demonstracijsko učni center za otroke, mlade ter pedagoške delavce iz Slovenije in okoliških držav. Želimo jih navdušiti za tehnologijo in za tehniške in naravoslovne poklice. Učiteljem bomo pomagali, da bodo podobno ta praktična znanja lahko pokazali tudi otrokom pri pouku.  Za izvedbo projekta bomo razvili program, ki bo nagovarjal otroke od 1. do 9. razreda in tudi njihove učitelje. Dopolnili bomo naš nabor didaktičnih materialov za spoznavanja in poglabljanje v robotiko in AI.

Za vse to, pa potrebujemo denar. Ponudila se nam je priložnost zbiranja denarja preko platforme Adrifund. Verjamemo, da je učenje z delom, odlična dopolnitev klasičnemu učenju in da se otroci preko izkušenj v tehniki in naravoslovju navdušujejo tudi za tehnične in naravoslovne poklice.

Posameznike in podjetja vabimo, da z donacijo podprete proces navduševanja in učenja otrok o robotiki in umetni inteligenci. Podporo projektu Inteligentni roboti v osnovni šoli lahko izkažejo TUKAJ.

Kampanijo na Adrifund začnemo v soboto, 18.5. 2019.