Vili Kovačič pisal bodočemu predsedniku vlade dr. Robertu Golobu

13
Vili Kovačič: Premaknimo meje svobode skupaj s civilno družbo!
(Foto: Jure Makovec)

Dragi Robert Golob – kralj sonca, vetra ter vseh podnebnih sil, ki jih boš moral pokoriti, da bodo v službi naroda, ne zgolj vladajoče koalicije. Da bo svoboda zasijala v celoti in v sijaju, kakršnega si zasluži.

Predlog na podlagi sodelovanja pri prizadevanju proti gradnji TEŠ6

Ker si Primorec, ker sva proti TEŠ6 pred desetimi leti zelo tesno in tvorno sodelovala in me imaš od tedaj, kot sam praviš, v zelo dobrem spominu, čeprav takrat nisva mogla preprečiti katastrofe, pa se danes, dragi Robert, obračam nate kot na domoljuba v mnogo lažji in hitro uresničljivi zadevi. Pri tem me zelo opogumlja dejstvo, da imaš v koaliciji prvo in zadnjo besedo, in kot razumem, pri tem sploh ni nujno, da se uskladiš z Levico in SD, z Lukom Mescem in Tanjo Fajon, ki bosta morda proti. Jaz pa te želim spodbujati v dobrem in opominjati v slabem.
Moj predlog je izvedbeno zelo lahek, bi pa miselno pomenil ogromen korak v ozaveščanju ljudstva, ki mu nameravaš vladati. Tokrat začenjam s predlogom, ki se nanaša na državne praznike, glede katerih vlada v Sloveniji totalna zmeda. Apeliram namreč na tvojo primorsko in antifašistično zavest, ki je nedvomna in nedvoumna, manjka ji samo dejavna potrditev v praksi.

Spomin na TIGR 13. maja naj postane državni praznik namesto dneva OF

Dragi Robert, lepo te prosim, da kot nesporni vodja presekaš slovenski kaos z državnimi prazniki in v proceduro v DZ vložiš predlog civilne družbe, da 13. maj – spomin na TIGR, postane slovenski dan upora, in to kot nov državni praznik in dela prost dan.
Skrajni čas je da prenehamo biti edina država na svetu, ki slavi kolaboracijo z nacisti kot nacionalni dan upora, resnični dogodek 13. maja pa ignoriramo in spregledujemo. Smrt fašizmu – SFSN, je bil namreč v resnici tigrovski pozdrav in po kapitulaciji Italije septembra 1943 je ogromna večina tigrovcev odšla v partizane.
Dragi Robert, s tem predlogom se boš trajno in izjemno pozitivno zapisal v zgodovino Slovencev in Evrope, kajti TIGR je bil prva antifašistična organizacija v Evropi. Prepričan sem, da bo ideja o novem prazniku tudi v tako imenovani jedrni Evropi dobro sprejeta, posebno zdaj, v kontekstu vzpona za Evropo pogubne Putinove imperialistične naci-fašistične politike.
Dragi Robert, ko boš to uresničil, boš postal nesmrten, postal boš ne le sončni kralj, postal boš državnik evropskega pomena in vzor, kako je majhen narod sposoben velikih dejanj. S tigrovskim praznikom bomo poravnali zgodovinski dolg in Evropo spomnili, da so bili tigrovci prvi antifašistični borci v Evropi, tedaj ko se drugim v Evropi o tem še sanjalo ni.
Lepo te pozdravljam in ti želim vso srečo in uspeh na težki poti v neznano, na katero si stopil.

Pripis

Vsebina predloga je znana in je ne bom znova pošiljal. Bistvo pa je, da sedanji popolnoma brezpomenski praznik 2. maj nadomestimo s 13. majem. Drugih praznikov se ne dotikam, o tem bi se dogovorili kasneje, ko bo dozorel čas za to. Bom pa zelo vesel, če me pokličeš, da ti dam osebno spodbudo pri tem velikodušnem domoljubnem in zgodovinskem dejanju. Saj si obljubil, da boš vladal s pomočjo civilne družbe. Jaz to jemljem zares.
Dragi Robert! Računam, da boš hkrati zvest izročilu prvega vojaškega poveljnika TIGR-a Danila Zelena, za katerega je pesnik zapisal: »Ti šel si med prvimi v boj, ko narod ni videl izhoda, in drugim bila je še tuja beseda SVOBODA.«
Sicer pa je zakonski predlog o tem v arhivu DZ že od leta 2021, ko je žal s strani tistih, ki bi ga morali najbolj podpreti, doživel največje nasprotovanje in blokado.

13 KOMENTARJI

 1. Spoštljiv poklon gospodu Viliju Kovačiču, ki mu ne zmanjka za slovenski razvoj koristih predlogov!

 2. Ne strinjam se. Pustite drugi maj pri miru. (Če mu manjka vsebine, lahko takrat praznujemo padec Berlina med drugo svetovno vojno. 😉 )

  Bodite konsistentni do konca. Če novi praznik nadomšča 27. april, naj se tudi dela prost dan prestavi z 27. aprila. Enotedenske šolske počitnice okoli 1. maja pa tudi pustite pri miru.

  • Američanom na misel ne pride, da bi praznovali 1.maj. 2 maj je pa praznik kvecjemu v komunističnih državah. 27 april je pa sploh izmišljen dan za nekaj, kar se je menda zgodilo dan prej, z neupornisko, temveč protizahodno vsebino, in je bilo tako malo pomembno, da zraven ni bilo ne Kardelja, ne Kocbeka.

   Skratka nas novi mandatar bo te prezivete praznike ukinil, prosti bomo po novem, kot v nam kulturno sorodnih deželah, med velikonočnimi in med binkoštnimi prazniki.

  • IF, to ni ena pobuda ampak vsaj tri. Če ne več.

   Meni se tu osrednja zdi “prestavitev” 27. aprila na 13. maj. Ostale me ne zanimajo. Tvojemu dodatnemu predlogu, da bi praznik dela prestavili na dan, ko ga praznujejo Američani, pa eksplicitno nasprotujem. Ne, ne moti me ameriški datum. Če bi živel v Združenih državah, bi praznoval na njihov datum. A, ker živim v Evropi, se mi naš datum zdi popolnoma smiseln.

   Glede drugega maja. Če bi rošado res potrebovali, bi ga bilo smiselno prestaviti na “po uradnem izročilu” enakovredni 9. maj. Dan ki ga s ponosom lahko proslavljamo le še v EU. A je pri praznikih bolj od več kratkih prekinitev dela smiselno, če je jih je nekoliko manj a so daljše. Podobno kot je Štefanovo umetno dodano Božiču. Plebiscit ni bil takrat. In tudi izid je bil znan že neprimerno prej.

   • Ne vem. Domovina se brani, ko je napadena. Tako se te mesece brani Ukrajina. 6 aprila 41 je bila Jugoslavija napadena in premalo se ve o tem, kako se je branila. Namerno je odrinjen ta spomin. Aviacija jugoslovanske kraljevske vojske je npr po prvem šoku pogumna krenila v protinapad in bombardirala mesta na avstrijskem Štajerskem. Pri Dravogradu je vojastvo nekaj dni odločno zadrzevalo prodor agresorske vojske preko Drave. Zal se je slabo pripravljena in delno sabotirana obramba v nekaj dneh sesula. Med vodilnimi v tej sabotazi so bili komunisti in njihovi pristaši, ki se v veliki meri niso odzvali na splošno mobilizacijo. Takšno sramoto, izdajo domovine, se od nekdaj najstrožje kaznuje.

    Skratka, dolznost pred zakonom in moralo je braniti domovino, ko je napadena. Če je domovina okupirana, je pa smiselna racionalna presoja, koliko z okupatorsko silo pri upravljanju v dobrobit prebivalstva sodelovati ter koliko in na kakšen način se upirati. Večina okupiranih evropskih nacij se nemški vojaški sili ni upirala z orožjem oz kvecjemu v zadnjih mesecih vojne. Nihce ne očita Čehom, Belgijcem, Nizozemcem, da se niso z orožjem uprli na partizanski način. Posledično so imeli okoli 10 krat manj žrtev kot Slovenci, ki smo poleg neusmiljenih represalij okupatorja zaradi partizanskih izzivanj doživeli še krvavi komunistični državni prevrat, možen le v vojnih razmerah.

    Skratka, po mojem nimamo Slovenci kaj slaviti v zvezi z 2. svetovno vojno. Samo globoko zalovati.

   • Dva razloga sta, zakaj 13. maj veliko več šteje kot 9.
    1) Gre za slovenski praznik,
    2) Žal pri nas 9. maja ni prošlo do prave svobode, saj je tujega diktatorja zamenjal domači.

  • “Pustite drugi maj pri miru. (Če mu manjka vsebine, lahko takrat praznujemo padec Berlina …)”
   Ne strinjam se, da bi praznovali tuje vojaške zmage.
   “Bodite konsistentni do konca. Če novi praznik nadomšča 27. april, naj se tudi dela prost dan prestavi z 27. aprila.” Da, jaz bi imel 13. maja dela prost dan.
   “Enotedenske šolske počitnice okoli 1. maja pa tudi pustite pri miru.”
   To je pa spet neko povsem drugo vprašanje, ki nikakor ni vezano na praznike. Sicer pa EZ očita Sloveniji, da imamo premalo šolskega pouka.

 3. @IF: “[…] 6 aprila 41 je bila Jugoslavija napadena in premalo se ve o tem, kako se je branila. Namerno je odrinjen ta spomin. […].”
  ======

  Tako je.

  Datum 26. oz. 27. april 1941 kot začetek upora slovenskega naroda proti okupatorju med drugo svetovno vojno je mnogodesetletna prokomunistična indoktrinacija, ki nima pristne vsebine – niti kot dogodek sam po sebi, niti kot upor proti okupatorju, niti kot začetek slednjega.

  Datum 13. maj 1941 kot začetek upora slovenskega naroda proti okupatorju je vsebinsko bizarno nepoglobljena indoktrinacija, saj 13. maj 1941 ni začetek upora tega naroda proti okupatorju.

  Pristen, mnogodesetletno indoktrinacijsko zamegljevan, datum začetka organiziranega upora slovenskega naroda proti okupatorju je, kakopak, 6. april 1941.

 4. Spoštovani komentatorji ! Spomin na zlo vojne je stvar empatije in sočutja in odločnosti za ustavitev vojne.
  Tu ni potrebna nikakršna debata, ampak jasno stališče, da je treba vojno ustaviti in izreči sodbo aktivistom vojne. Naj zavlada mir !

 5. Strinjam se, da se praznuje 13. maj. Bolj smiselno pa se mi zdi, da se ukine praznovanje 27. aprila kot pa 2. maja. 27. aprila se ni nič zgodilo, 26. aprila pa je bila neka debata o antiimperializmu.

Comments are closed.