Rim: Obeležje Cirilu Kotniku, diplomatu in pravičnemu človeku

1

ciril_kotnik»Danes tu opravljamo pomembno dejanje, saj izkazujemo priznanje pravičnemu možu, ki se je žrtvoval za bližnjega, vendar je bil dolgo pozabljen tako v domovini kot v Rimu.« S temi besedami je novinar in raziskovalec Ivo Jevnikar opisal slovenskega diplomata Cirila Kotnika, kateremu sta predsednik Borut Pahor in rimski župan Ignazio Marino v Rimu odkrila spominsko ploščo.

Ciril Kotnik se je rodil leta 1895 v Ljubljani. Svojo diplomatsko kariero začel leta 1917. Do pričetka druge svetovne vojne je služboval najprej na jugoslovanskem veleposlaništvu v Italiji, nato pa pri Svetem Sedežu. Po vstopu Italije v vojno in izgonu jugoslovanske vlade v London so takratni veleposlaniki držav, s katerimi je bila Italija v vojni, namreč morali zapustiti svoja diplomatska predstavništva. Med vojno je bil v hišnem priporu v Rimu, a je kljub temu nudil pomoč slovenskim internirancem, vojakom, ki so pobegnili iz taborišč, in Judom. Prav tako je z informacijami zalagal partizansko gibanje. Zaradi teh pogumnih dejanj ga je gestapo zaprl in mučil v zloglasni rimski ulici Tasso, prav tako njegovo ženo. Po vojni je zaradi nestrinjanja z komunističnim režimom ostal v Rimu in skupaj z Miho Krekom ter Ivanom Ahačinom pomagal Slovencem, ki so bežali iz Jugoslavije. Zaradi posledic mučenja in skoraj pozabljen je leta 1948 umrl v Rimu.

Rimski župan Ignazio Marino in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sta ob prisotnosti številnih Slovencev in Italijanov odkrila obeležje človeku, ki po besedah Marina lahko postane eden pomembnejših povezovalnih členov med državama. »Še posebno v teh dneh pred evropskimi volitvami se moramo spomniti in obnoviti pot miru in sprave, ki naj postane povezovalni člen Evrope«. Kotnikova hčerka Branka je v pismu, ki ga je prebral njegov vnuk, očeta opisala kot domoljuba z globokim občutkom za pravičnost, ki je Slovenijo opisoval kot zeleno in plemenito deželo. Da gre za deželo, ki ne pozabi svojih sinov, po njenih besedah priča tudi postavitev tega obeležja.

Slovesnost se je zaključila z judovsko molitvijo in krščanskim blagoslovom, ki ga je duhovnik pospremil z citatom iz Matejevega evangelija: »Ne bojte se tistih, ki umorijo telo, duše pa ne morejo umoriti. Bojte se rajši tistega, ki more dušo in telo pogubiti v peklenski dolini.«

Na plošči je napis v italijanskem in slovenskem jeziku: Tu je živel Slovenec Ciril Kotnik, diplomat, ki je reševal Jude in borce za svobodo ter zaradi mučenja nacifašistov umrl.

Ciril Kotnik, Borut Pahor, Ignazio Marino

1 komentar

  1. Da gre za deželo, ki ne pozabi svojih sinov, po njenih besedah priča tudi postavitev tega obeležja.
    ================
    Me pa res zanima, kaj ima Slovenija s postavitvijo tega obeležja razen Pahorjeve prisotnosti ob odkritju?! Kar malo dvomim da imajo naši karkoli zraven. Ploščo je dal postaviti rimski župan, Pahor je bil samo povabljen zraven.
    Upam da nimam prav. Potem bi bilo res da gre za deželo, ki ne pozabi svojih sinov. Ponosen bi bil!

Comments are closed.