Resolucija Evropske ljudske stranke kot škandal

60

Evropska ljudska stranka (ELS/EPP) s svojo resolucijo ni v ničemer posegla v suverenost Republike Slovenije, v ničemer ni posegla v neodvisnost slovenskega sodstva in v ničemer njenenega ravnanja ne moremo šteti za nelegitimno ali celo protipravno.

Senko Pličanič je kot minister za pravosodje resolucijo obsodil, ker je po njegovem nedopustno komentiranje nepravnomočnih sodnih postopkov. To mnenje ministra nima opore v slovenski, pa tudi ne v ervopski zakonodaji. Nobenega predpisa ni, ki bi prepovedoval komentiranje sodnih odločitev s strani javnosti ali udeleženih strank. Res pa je, da ni primerno, da se z vidika nepristranega sojenja v javnosti s strani sodnih funkcionarjev komentira sodne postopke in to ne glede na to, ali so postopki pravnomočno zaključeni, ali ne.

Politične stranke – seveda tudi evropske, pa zagotovo lahko reagirajo v skladu s svojo dejavnostjo in namenom, če ima pravni položaj njenega člana politične učinke. Pravni položaj člana – posameznika  je zagotovo odvisen tudi od tega, ali je v kazenskem postopku ali ne. In od tega so odvisni tudi politični učinki. Končno je bil rezultat  državnozborskih volitev bistveno povezan z izbruhom afere Patrija.

In kaj tako škandaloznega naj bi v resoluciji izrekla ELS/EPP, da si je prislužila tak podalpski pogrom?

Ali je škandalozno to, da opozori na dejstvo, da ima Janez Janša pravico do sojenja v razumnem in zakonitem roku? Ali je škandalozno to, da opozori, da se sodi prvaku opozicije in politični osebnosti par excellence in da mora biti zato sojenje brez sence dvoma zakonito, saj sta od tega odvisna tudi ugled integriteta sodne oblasti?

Spoštovani bralci, res – nič od tega ni škandalozno in tudi leva kontinuiteta se tega zaveda.

Zanjo je v resnici škandalozno tisto, kar je v drugem delu resolucije – jasna, legitimna in z Ustavo skladna zahteva po pravni državi in zahteva po varstvu človekovega dostojanstva in s tem povezanim tudi vprašanjem poprave povojnih krivic. Evropa torej odpira in podpira zahteve po lustraciji.

 

Slika: Wikipedija
60 KOMENTARJI

 1. “Evropa torej odpira in podpira zahteve po lustraciji.”

  Prefarbani bivši komunisti iz SDS-a na čelu z svojim večnim šefom vedno znova pozabljajo, da lustracija velja tudi za njih.

  • Lustracija je nujna za vse.
   Komunističnega mišljenja, obnašanja se je težko otresti, težko se je spreobrniti. Povej mi koga, ki ga poznaš, da se je spreobrnil. Pa četudi je smer obrnil, so vzorci mišljenja in obnašanja ostali isti.

   1. Komunisti so uničili SFRJ ( bankrotirali so jo, unčili so gospodarstvo, razrastli so birokracijo)
   2. Komunisti so uničili Slovenijo
   3. sedaj jo bodo reševali z “demokratičnim socializmom”, ko nista “gradualizem” in “nacionalni interes” nista pomagala
   4. z nekompetentnostjo, mafijskostjo, nepravnostjo in sovraštvom do tujih investicij so dosegli trden vzorec v tujini, da noben resni investitor ne bo kupoval propadlih državnih kolhozov – vrnil se bo tajkunski komunistični kapital iz tujine, kamor so ga rdeči in oranžni KGBjevci in UDBOVCI umikali, ko so ga naropali slovenskim delavcem

   Rado Pezdir na NSI kongresu
   https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RmSfKz8QM_o

   http://www.nsi.si/ekonomist-rado-pezdir-na-kongresu-nsi-vi-ste-tista-desnica-ki-razume-trzno-gospodarstvo.html

  • Dingdong s svojim komentarjem kaže na nerazumevanje bistvenega glede lustracije.Zakonodaja v državah,ki so lustracijo izvedle je prepovedala politično delovanje funkcionarjem partije, ki so po padcu berlinskega zidu še vedno upravljali državo. Kot vemo, je v primeru Slovenije dal Kučan zapreti Janšo, zato lustracija prizadene Kučana, ne Janše.
   Logika, ki velja že od časa grških filozofov.

   • Georg ! To, da bi naj Kučan dal zapreti Janšo ni dejstvo ampak Janšine mokre sanje. Ker je SDS-ovska zgodovina kot spomin zlate ribice vas bom spomnil, da je Janša posedoval ukraden vojaški dokument, sodili so mu na vojaškem sodišču. Torej menite, da je Kučan leta 1988 ukazoval tudi JLA?
    Lustracije ni bilo, ker je bilo ogromno ljudi, ki so leta 1991 prestopili v novo ustanovljene stranke leta 1989 še vedno v partiji in to na položajih partijskih sekretarjev, naprimer Gorenak in Zver.
    V branje vam priporočam naslednji članek, ki govori o teh konvertitih in njihovem skrivanju svoje preteklosti : https://www.dnevnik.si/objektiv/v-objektivu/nekateri-so-se-zmeraj-v-ilegali

 2. DD, pozabljate na dejstvo, da se lustracija najprej loti nekdanjih komunističnih funkcionarjev ter tudi vseh paradržavnih povezav, ki jih upravljajo iz ozadja. V pomladnih strankah je sicer nekdaj nekdanjih članov ZKS, ki pa so se, vsaj upam, v celoti odrekli revolucionarnim izročilom, nisem pa zasledil nobenega funkcionarja ZKS. Še JJ, ki je kandidiral leta 1988 za predsednika ZSMS, je bil onemogočen z aretacijo. Berite knjigo od Omerze o JBTZ, izšla je letos maja. In še to: v Sloveniji se točno ve, kateri politični subjekti stavijo na kontinuiteto s prejšnjim režimom. Zato je uperjati prst na ostale, ki tega ne počnejo, najmanj nehigienično.

  • Spoštovani gospod Blažič!

   Kakšne kriterije bi pa postavili za lustracijo. “Točno se ve” ni noben kriterij. In kaj neki bi naj pomenilo “odrekanje revolucionarnim izročilom” in kdo bi naj razsojal in delil odpustke? Tudi to, da bi naj nakateri politični subjekti “stavili na kontinuiteto s prejšnjim režimom” je samo vaša subjektivna ocena, ki bi jo težko komurkoli dokazali.

   Moje mnenje je, da bi nekdo, ki resno misli z lustracijo to naredil že pred 20 leti, ne pa da jo privleče na plano vedno takrat, ko mu to narekujejo dnevnopolitične potrebe !

   • dingdong, lustracije nikoli nismo imeli realne možnosti narediti, kajti komunajzerji imajo preveliko moč.

     • dingdong, zakaj se pa potem vmešavaš v pogovor odraslih, če trdiš, da se otroci ne smete vmešavati v pogovore odraslih?

     • Glej, ne da se mi s trolom, kot si ti. Tvoje “misli” so omejene na enostavčne ideološke floskule. Skratka, nehaj svinjati, če nimaš popolnoma nič za povedati ali si najdi koga na svojem nivoju.
      Adijo !

     • Saj je jasno, da si obupan, ker te z argumenti vedno sesujem.

      Moje misli so enostavne, zato, da jih razumejo tudi taki, kot si ti, kajti bolj zapletenih nisi sposoben razumeti.

      Naredi dober zgled in nehaj svinjati, ker itak nimaš nič pametnega za povedati.

      Lahko si pa najdeš koga na svojem nivoju, saj mojega itak ne dosežeš.

     • Kažeš svojo arogantno komunajzarsko držo in drugim ukazuješ kdaj lahko komentirajo. Da nisi mogoče med tistimi ki se jih tiče lustracija in ti je malo stisnilo rdečo danko?

 3. Jožeki, kaj nam pomaga lustracija, če pa nam državo vodijo strici iz ozadja, ki nimajo nobenih formalnih funkcij. V ospredje bodo nastavljali pač tiste, ki jih lustracija ne bo dosegla.
  Za lustracijo JE PREPOZNO!!!
  Državo so nam že uničili in s tem dosegli svoj cilj. Sedaj jo bodo ti isti z demokratičnim socializmom pričeli reševati.
  Res smo ovce.

  • Strici so bili nekdaj vsi na izvršilnih funkcijah v komunističnem sistemu in se jih še kako tiče lustracija. Pa četudi ne, ko bomo lustrirali njihove podanike ne bodo imeli več komu ukazovati.

  • čemu toliko permisivnosti? Se birokracija trese od strahu? Ker bi morda bilo hitro videno, da je večino birokratov postavljena od Rdečih Fritzlov?

   ne višji davki ( udari siromaka delavca!), ampak odprodaja državnih kolhozov ( udari mafijo in birorkracijo!) je edini reformni ukrep press

 4. Resolucija EPP, neke črne internacionale o stanju v neki državi. Ta črna internacionala je na podoben način podpirala tudi Sanaderja, Berlusconija in gruzijskega vojnega zločinca. Škodljivci pač podpirajo škodljivce.

  Resolucija informbiroja je pa bila pač podoben dokument rdeče internacionale.

  Vsebinsko gre torej za 2 popolnoma enaki zadevi.

  • Vidim, da zvesto sledite levičarski propagandi v levičarskih dominantnih medijih, in sprejemate tujo propagando za suho zlato. To o podpiranju Sanaderja, Berlusconija je nekritično prenašanje izjav Mojce Drčar Murko, katere ni nikjer argumentirala. To, da se ena stara komunističarka zgraža nad resolucijo EPP-ja je hinavščina. Resolucija je v primerjavi s tem, da je bila ona nekoč poslanka v EU popolnoma benigna stvar.
   Njena hinavščina se odraža tudi v njeni izjavi: “… da je resolucija namenjena samo Sloveniji kot podpora stranki v težavah. Česa podobnega pa si ne bi privoščili z nobeno izmed večjih držav.”

   A Italija (če že omenja Berlusconija) je torej po njenem mnenju majhna država?

  • rx170, spet kvasiš neumnosti. Lažnivo komunajzersko podtikaš.

   Tvoji socialisti so podpirali pa Miloševiča.

  • Rdeča internacionala je ves čas podpirala zlo rdečega totalitarizma v Evropi in svetu, SZ. Bila je tudi korumpirana od SZ.

   Gruzijski vojni zločinec: edino prav je, da se je Gruzija odcepila od Rusije oz. počistila z nesnago SZ. Ukrajini se ni uspelo, ker je šla preveč na soft do komunistov. Sploh pa ne Belorusiji.
   V Rusiji in v večini ostalih SZ republik so na oblast prišli KGB množični zločinci, ki so še bolj utrdili fevdalni vzorec komunizma. Sedaj je to še bolj represivna država, še volj suženjsko-fevdalna država, še bolj Mafijska država.

   Vidi se pri tebi, da si ideološki vojak, ker tako selekcionirano nabijaš. Jaz npr. ne bom branil ne Sanaderja in ne Berlusconija.

   Ti boš branil Miloševića (rjastega komunista oz. mešanico boljševika in nacista), generala Jeruzelskega, CHEja, Kima, Castra – ki so vsi pokvarjenci, množični zločinci, vampirske Drakule

 5. 1991 smo se sami postavili na noge in izgnali oborožene komuniste iz samostojne in demokratične Slovenije za ostale pa pričakovali , da se očistijo in , da skupaj z nami normalno zaživimo v normalnejšem prostoru pa ne gre. Danes pa potrebujemo pomoč tudi iz normalnejšega prostora, da ne bi bilo krvi. Taka RESOLUCIJA je krvavo potrebna, da ne bi bilo krvi.
  Pa lep delovni dan!

  • UPOR PROTI KOMUNISTIČNIM OKUPATORJEM

   ne višji davki ( udari siromaka delavca!), ampak odprodaja državnih kolhozov ( udari mafijo in birorkracijo!) je edini reformni ukrep press

 6. Demetrij ima prav!Tudi vsi drugi komentarji ob tem sodnem postopku od koderkoli že zgolj jasno kažejo,kakšen odnos do resnice in pravice imajo njih avtorji.

 7. Se pa lahko za vse te nervozne levičarske kritike reče, da kritizirajo tisto kar v resoluciji ne piše.
  Obnašajo se točno tako kot za časa Titove diktature, ko so se na vsako tujo izjavo o Jugoslaviji obnašali kot, da so popek vesolja.

 8. Ah, zdej pa zadosti! Škandalozno je to, da imajo takile rdečkarji sploh pravico do javne besede. Kaj še nikoli nismo slišali za pojem lustracija? Na žalost je ni bilo. In ker je ni bilo, naša država vse bolj tone.
  In še enkrat, zdej je pa dovolj! Koliko časa bomo še gledali te komuniste? Narod, to vas vprašam!!! Mirno jih ne smemo več gledati, ker nas bodo uničili. Bomo osnovali odbor za UPOR proti komunistom? Komunistom se moramo UPRETI. Tega je dovolj. Požrli nas bodo, če bodo še naprej upravljali z državo!

  • Nujno bi se bilo množično upreti proti komunistični okupaciji. To bi naredil tudi Robin Hood, ko mu je nesposobna Fevdalna gospoda ( rdeča aristokracija) nabijala vedno večje davke, njemu in ostalim kmetom, obrtnikom, delavcem, malim (+produktivnim) ljudem.

   Sedaj imamo isti sistem, ki ( že dolgo in stopnjujoče) davi produktivne in ustvarjalne ljudi,
   1. da se masti mafija ( rdeči mafijci, “elita”)
   2. rdeča obilna birokracija tipa “informacijska zamaščenka” in ruglovsko zamaščena in počasna “sodniška debeluška”, ki poleg sojenja bolje obvlada krivosodje in politično selekcionirano sojenje ( revolucionarna sodišča).
   3. da pokrivamo izgube, nesposobnost in neodgovornost gospodarjev, ki kot SS dr. Menegle delajo eksperimente pri živem narodnem telesu že 70 let

   PRESS ne višji davki ( udari siromaka delavca!), ampak odprodaja državnih kolhozov ( udari mafijo in birorkracijo!) je edini reformni ukrep press

 9. Janez Janša je politični mrtvak, s svojo SDS povsem osamljen na političnem prizorišču. Ve, da bo kmalu za rešetkami. Vse panične, samouničevalne poteze, ki jih vleče v zadnjih mesecih, dokazujejo to dejstvo. Tale resolucija pa mu bo prej škodila kot koristila: Slovenci ne maramo špeckahel!

  • Predvidevam, da so vam bile tiste špeckahle, ki so izvozile afero Patria všeč.

   Predvidevam, da so vam bile tiste špeckahle, ki so leta 1991 prosile Italijane najnikar ne priznajo Slovenije, ker bi to pomenilo uspeh za slovensko desnico.

   Predvidevam, da so vam bile tiste špeckahle, ki so izvozile afero t.i. “izbirisani” všeč.

   Predvidevam, da so vam bile tiste novinarske špeckahle (“forum” 571), ki so izvozile t.i. novinarsko peticijo všeč.

   … itd

   • Tako je, tu je ogromno dvojne morale.
    Špsekahle so že svojim gospodarjem v BG in JLA špecale in ovajale tako Janšo, kot vso Demosovo vlado, ki je bila pod alternativnim ukrepom; da se jih cca 1.000 takoj postreli, nekaj tisoč ljudi pa je bilo na spisku, da jih izženejo v koncentracijsko taborišče v bližini Niša. In to leta 1991.

    Špeckahle so tudi po svetu in Evropi črnile svoje ljudi in delale proti osamosvojitvi Slovenije.

  • Sicer je bilo že omenjeno, ampak bom še sam. Za Slovenijo kar velika številka – 571. Toliko novinarjev je po Evropi špecalo Janšo in njegovo vlado, češ, da omejuje medijsko svobodo.
   Torej, če Slovenci ne maramo špeckahel, je število 571 na enem kosu papirja kar velika številka. Tudi zate. Vzemi na znanje.

 10. Ali bi EPP in slovenska desnica izvedli lustracijo bivših partijskih funkcionarjev oz članov partije?

  Kolikor mi je znano, sta edina bivša partijca med pomembnejšimi politiki Borut Pahor in Janez Janša, morda tudi kakšen obskuren poslančič iz SD ali nizkoprofilen desusovski fosil. Velika večina sodnikov je danes premladih, da bi bili kdaj člani partije, je pa po drugi strani res, da so ravno ti mlajši kadri (sodnice) najbolj levičarsko usmerjeni.

  Ali si lustracijo morda predstavljate kot čistko na podlagi političnega prepričanja?

  • V sodni veji oblasti jih je še kar precej, npr. Fišer, Maslešan, ojoj kako je vaš spomin kratek.

   Sindikati so totalno rdeči: Semolič in druščina.

   Mediji, rdeči po dolgem in počez, recept pa bi bil potreben tak kot v Grčiji, ukinitev RTV SLO in ponovna vzpostavitev v precej manjšem kadrovskem obsegu.

   V gospodarstvu, ki je popolnoma v rdečih rokah, npr. še vedno več kot 80 letni Zemljarič. Cca 40% je še vedno v lasti države kar je mnogo preveč, bivši rdeči pa so se v tem času poprihvatizirali, tu bi bila potrebna revizija.

   Banke, popolnoma v rdečih rokah, če se ne motim celo Semolič v Delavski banki ima prste zraven…

   Šolstvo obvladuje Štukelj in njegova sindikalna tolpa.

   Diplomacija, včeraj sem gledal Vajgla v Odmevih kako se je spuščal pod vsak kulturen nivo, …

   • Fišer in Masleša sta verjetno bila člana partije.

    Torej sklepam, da bi lustrirali vse, ki so bili člani partije (ne nujno partijske funckionarje). Torej lustriramo Fišerja, Maslešo, Janšo in Pahorja itd. Zemljariča ne morete, ker nima nobene javne funckije. In res ne vem, kaj ima lustracija zveze z državnim lastništvom, s sindikati (ne verjamem, da je bil Štrukelj v partiji) ali z medojskim prostorom.

    • v sodni oblasti težko najdeš koga, kateremu lakmusov papir ne bi ekstremno pordečil.
     Ne samo, da niso levičarji, so ekstremni levičarji ( socialisti, Siriza).

     press: Ne višji davki ( udari siromaka delavca!), ampak odprodaja državnih kolhozov ( udari mafijo in birokracijo!) je edini reformni ukrep press

    • EU že pozna pogoje za v EU parlament, da ne sme kandidirati nihče, ki je sodeloal pri kršenju človekovih pravic v komunizmu.

     Težava je le v tem, da v Sloveniji nočejo nobenega obsoditi.

 11. Četudi komu Janša kot osebnost ni všeč zaradi svoje neodprtosti in kritičnosti, pa se ni mogoče znebiti občutka, da je odnos pozicije do Janše alergičen prav zaradi njegove neposredne kritike in njegove odločilne vloge ob osamosvojitvi.

  Slednje tudi potrjuje prizadevanje nekaterih,da bi kriminizirali osamosvojitveni boj, pa seveda brez uspeha.

  Alergičnost se kaže tudi ob Janševih prizadevanjih, da bi se v resnici osamosvojili kot država in narod.

  In da bi pretrgali z necivilizacijskim, neevropskim družbenim razvojem.

  Očitno je bilo potrebno prav zaradi tega imeti do Janše strožji kriterij kot do drugih in ga obsoditi.

  • Nisem kakšen Janšaljubec, a dejstvo je, da so nanj najbolj alergični – kar se vidi v javnih odzivih:

   1. jugofili, ker ga krivijo za razpad SFRJ – so pa toliko glupi ali premladi, da bi videli, da je SFRJ ves čas crkaval, še posebej zadnjih 10 let, ko so bili vseskozi varčevalni ukrepi, da gospodarsko ni bila stabilna nikoli, da je živela od ameriških pufov, ki so jih ZDA po padcu SZ mirno ukinili.

   2. JLA pripadniki: lenuhi, delomrzneži in psihopati, ki so se množili v 4. največji armadi v Evropi, ki so jo intenzivno od leta 1948 z denarjem zalagale ZDA

   3. komunistični in socialistični birokrati ( že SFRJ se je od samega začetka neuspešno ves čas borila proti metastazičnem razraščanju birokracije, kar je logično in naravno v socializmu in komunizmu kot 1+1=2)

   4. skrajno neumen, neizobražen in laž (ter nostalgijo) občudojoč folk

   Janšo najbolj mrzijo tisti, ki mu polagajo simbolno moč za osamosvojitev, torej tisti, ki mrzijo osamosvojitev. Mrzijo demokracijo, mrzijo pravno državo in mrzijo kapitalizem. Radi pa imajo politike, ki vse to črtijo in v Evropi igrajo dvojno vlogo. Tu pojejo bandiero rosso in so najbolj socialno čuteči, v resnici pa kradejo revežem denar in evropskim birokratom hlapčevsko vsako stvar požegnajo.

   ne višji davki ( udari siromaka delavca!), ampak odprodaja državnih kolhozov ( udari mafijo in birorkracijo!) je edini reformni ukrep press

 12. Zakon o prepovedi totalitarnih simbolov in poveličevanju totalitarnih oseb in totalitarne ideologije, bi bila najprimernejša lustracija.

 13. Resolucija ELP(EPP) je korektna in bazira na resnici.
  Pri nas je v luft vrglo predvsem tiste, ki so si na podlagi komunizma zagotovili visoke privilegije: politika, mafija, birokracija. In ti so tudi najbolj v luft skočili.

  Politika in “gospodarstveniki” so mafija, ki nas je pripeljala v tako bedo, ker so sprejemali določene zakone, ki so bili mafiji koristni in so še veno. Sprejemali so mafiji permisivne zakone. Sprejemali so zakone, ki so mafiji dajali moč in nas vozili stran od pravne države. Predvsem pa so se držali državnih seskov, da so nezakonito prečpravali obupno velik denarja iz Skupne sklede, Državnih podjetij – kolhozov, Državnih komunističnih projektov: AC, gradnja bolnic, šol, uradov in TEŠ6b.

  Drugi, ki so v luft skočili so sodniki: kar so oni naredili v 20 letih so samo neskočne komunistične čakalne vrste, čakalni zaostanki in neprimerno dolga sojenja, zastaralni roki in skoraj nobenega med obsojenimi ni od 2.000 rdečih direktorjev, tajkunov – kaj šele mafije iz ozadja ( starih partijcev, UDBOVCI: trgovci s cigareti, orožjem, mamili, belim blagom in organi). Tam, kjer je moč in denar je največ kriminala in največji kriminal. Torej bi pričakoval, da bi sodišča v 20 letih pospravila vseh 20 rdečih direktorjev v zapor – pa niso niti enega.
  Dvig sodnikov nepravne in krivosodne veje oblasti je samo kazanje mišic birokratov, ki imajo v Sloveniji enormno in enoumno moč.

 14. Seveda v osnovi ni nič spornega v tem, da neka politična skupina znotraj EU parlamenta komentira dogajanje v državi članici, ker pač njihovo mnenje ni v ničemer zavezujoče. Lahko je seveda sporno samo z vidika neke diplomatske kulture, torej lahko bi rekli, da pač njihov odziv ni ravno diplomatski, ampak tipično strankarsko navijaški, česar smo seveda zelo vajeni tudi glede strank, ki zasedajo slovenski parlament.

  Tudi ne vidim nič spornega v tem, da se pač ponavlja to, kar je bilo že do onemoglosti prežvečeno že znotraj slovenskega prostora, torej da je bila sodba v primeru Patria iz pravnega vidika precej sporna.

  Sporno in to zelo je pa dejstvo, da pomeni odziv ELS dejansko potrditev tega, da obstaja politična korupcija tudi znotraj EP, kar nas pač mora vse pošteno skrbeti. Če smo se lahko do sedaj tolažili, da je politična korupcija nekako omejena na slovenski parlament, pa je ESL poskrbela za to, da ni več dvomov, da je politična korupcija prisotna tudi v Evropskem parlamentu. To dejansko pomeni žalostno novico, da so standardi politične kulture EP enako nizki kot standardi našega kurnika oz. parlamenta.

  V čem je problem? ESL se je postavila na stran Janše ne zgolj v vlogi obdolženca v primeru Patria, ki naj bi mu bile kršene določene pravice, kar je povsem legitimno, ampak tudi na stran Janše kot politika, ki naj bi bil politično povsem “čist” in kredibilen, kar seveda ne zdrži nobene resne presoje.

  Tu se pač preprosto pozablja na to, da politiki niso zavezani zgolj zakonom in s tem podvrženi pravni odgovornosti, ampak so podvrženi tudi politični odgovornosti. Politik, na katerega je že večkrat in prevečkrat padel dvom, da ne deluje v skladu z nekimi standardi politične kulture in odgovornosti, pač ne more ohranjat neko integriteto, ki bi jo lahko kdorkoli zagovarjal.

  Skratka, če z vidika prava zgolj sum, da je nekdo nekaj storil, ne more biti dovolj, da ga sodišče obsodi, potem je z vidika politične odgovornosti povsem drugače, ker so tu standardi oz. bi morali biti standardi neprimerno višji in strožji. Gre za to, da se ne bomo nikoli znebili politične korupcije, če je ne bomo zatirali. To pa lahko počnemo samo tako, da zagovarjamo najvišje standarde politične kulture.

  Tako politik, glede katerega se pojavi najmanjši dvom, da je deloval nezakonito ali kako drugače politično ali moralno neprimerno (in takih dvomov je pri Janši za celo knjigo) ne more več uživat neke podpore z vidika standardov politične kulture. Način, kako je ESL Janšo v tem primeru zaščitila pa kaže ravno na to, da je standardi politične kulture sploh ne zanimajo. To je pa tisti problem, zaradi česar imamo npr. v slovenskem parlamentu poslanca, katerih magistrska naloga je plagiat, poslanca, ki ne plačuje svojih dolgov, imeli smo poslanca, ki je goljufal pri izpitu itd. Vse to, zaradi pomanjkanja politične kulture. In tako stanje očitno podpira tudi največja stranka v EP, kar je seveda katastrofa. Podpira ga pa zato, ker gre za poslanca, ki tej stranki dejansko pripada. Kar je tipičen primer politične korupcije. Podobno kot npr. nekateri poslanci PS še vedno podpirajo Jankovića, čeprav je tudi pri njemu očitno, da so dvomu na njegov račun tako hudi, da v politiki nima kaj več početi. Ne zato, ker bi mu sodišče dokazalo karkoli, ampak zato, ker po standardih politične kulture, ki so vredni neke normalne demokratične države, v delovanje poslancev oz. politikov ne sme obstajati niti najmanjši dvom.

  Biti poslanec ali politik v osnovi ni toliko pravica tistega, ki funkcijo poslanca opravlja, ampak dolžnost delovati v korist državljanov in države. Tega pa zagotovo ne more biti, če se pojavljajo dvomi, da je nek politik zlorabil svoj položaj, da je bil podkupljen, da je pral denar itd. Kredibilnost takega poslanca je pač s tem tako načeta, da svoje funkcije ne more več opravljati v skladu z nekimi visokimi standardi politične kulture. In če bi si ESL za te standarde prizadevala, potem pač Janše ne bi podpirala na način kot ga. Taka podpora je lahko samo izraz politične korupcije.

  In politična korupcija bo obstaja vse do tedaj, ko se bo večina volivcev začela zavedati, da imajo politiki oz. poslanci eno in edino funkcijo – delovati v korist države in državljanov. To je edino merilo, na osnovi katerega se bi moralo poslance oz. politike presojat. Ne bo barvi, ne po imenu itd., ampak po tem, koliko dejansko uresničuejejo svoje poslanstvo. In takoj, ko pade dvom, da tega poslanstva ne uresničujejo, bi se jim bilo treba odreči, ne pa da se jih celo podpira. Zaradi tega smo tam kjer so, zaradi politične korupcije, ki jo očitno zagovarja in prakticira tudi ELS. In če vemo, da gre za največjo stranko v EP, potem se nam ne samo v Sloveniji, ampak tudi v EU slabo piše.

  • Joj, koliko bullshita na kupu. Kaj pa je za vas dvom? Nekoga oblatit z izmišljenimi tožbami? Vsekakor to ustvarja dvom. Torej je to dovolj. Neverjetno kako spretni ste in navidez pošteni v tem komentarju. Pa tako dolgi, vsaj petkrat ponavljate zveličavno funkcijo: delovati v korist države in državljanov. Seveda ni težko ugotoviti, da Kučan idealno ustreza tem kriterijem in je sploh politik iz nebes.

   • ja, veste kako je s tem, če si vpet v neko ideologijo, potem je vsak dvom v to ideologijo blatenje in izmišljotina. me zanima, če enako razmišljate v primeru jankoviča. a so tudi dvomi na njegov račun blatenje in izmišljotine? ja, za nekatere tudi. ker tipična izjava politika, ki se ga pri nas česarkoli obtoži ali sumi je pač skoraj že ponarodela: “gre za političen proces”. do zdaj je vsak politik, ki je bil česarkoli obtožen, to izjavil. naključje? potem se pa čudimo, da ob vsej tej poštenosti naših politikov ta država tone globje in globje… vsi so po krivici obtoženi, država je pa v bankrotu in to finančnem in moralnem. zanimivo, ni kaj.

    in dokler se bojo visoki standardi smatrali za bullshit, se bomo v bullshitu tudi kopali. ker s tem je pač tako, ti boš zagovarjal enega lopova, drugi drugega lopova, tretji tretjega in tako dalje, kar pomeni, da se na koncu nikomur ne bo nič zgodilo.

    ker poglej, tako kot ti očitno poveličujep janšo in obtožuješ kučana, nekdo drugi počne ravno obratno. in oba verjameta v svoj prav. resnica je pa v tem, da imata oba svoj del masla na glavi, kučan sicer res bolj iz prejšnje države, ko je pač dejansko imel oblast, janša je pa po svoje spet prispeval k temu, da komunizem še kar traja. ampak to dopovedat tebi ali pa tistem drugemu, ki razmišlja ravno obratno, je pa očitno zguba časa. vidva se bosta kregala kdo je večji lopov, lopovi bojo pa med tem, z vajino podpora kradli in uničevali državo še naprej.

    • Jaz ne primerjam lopove po velikosti, niti ne merim debelino masla na glavi. O visokih standardih pa ti kar sanjaj. Še zlasti, če misliš da te standarde dosegajo Kučan, Vajgl, Lukšič in podobni.

     • zdravko, problem pri tebi je očitno ta, da nisi sposoben vseh merit z isto mero. a sem jaz kje omenjal kučana, vajgla, lukšiča itd. in karkoli v zvezi z njimi trdil? ne. govora je o janši, ampak kot te je že “jagdpanzer” opozoril, grehi nekoga tretjega nimajo nobenega učinka na grehe janše. ti lahko našteješ vse poslance koalicije, z vsemi njihovimi grehi, ampak zaradi tega ni grehov janše nič manj. in ravno to sem ti hotel jaz dopovedat. ne išči grehov samo levo ali pa samo desno, ampak povsod tam, kjer grehi so.

    • Peter, tvoje obtožbe so zelo pavšalne in površne.

     Bodi konkreten. Proti Jankoviču so konkretni dokazi. Proti Janši nimajo nič – še v sodbi je tako zapisano.

     • si slabo prebral moj komentar, v katerem sem jasno zapisal, da kar se sodbe v primeru patria tiče, so zadeve sporne. jaz govorim o politični odgovornosti, ne pravni, pri kateri je dovolj že sum, da je nekdo nekaj storil, kar ne bi smel. ti bom dal nek primer: ali bi ti zaupal svojega otroka v varstvo človeku, glede katerega bi obstajal sum, da je pedofil? tega človeka ne bi nobeno sodišče osbodilo, nobenih konkretnih dokazov ne bi bilo, da je pedofil, ampak zgolj sum, neka namigovanja, pričevanje posameznikov itd. a bi takemu človeku zaupal svojega otroka? verjamem, da ne. zakaj pa potem zaupaš vodenje države politikom, o katerih obstajajo resni dvomi, da so pošteni? zakaj? ali lahko to pojasniš? zakaj ta dvojna merila? zakaj si tudi za državo ne želiš, da bi bila v varstvu takih politikov, glede katerih ni niti najmanjšega dvoma, da so pokvarjeni, tako kot bi bilo v primeru tvojega otroka? to je tista politična kultura, o kateri govorim.

     • Problem v Sloveniji je v tem, da so sumi vprašljivi predvsem zaradi tega, ker, če gre za desnega politika, so si mediji pripravljeni tudi izmisliti popolne laži.

      Zato resen dvom o poštenosti v nekaterih primerih zahteva resnejše dokaze, ne le to, da ga levaki obtožujejo.

      Če ti levakom nisi všeč, bodo odkrili, da si enkrat v mladosti ukradel čokolado in to napihnili v afero.

  • Tovariš peter, vse tvoje flance izgubijo pomen ob dejstvu, da levaki, ki imajo medije v svojih rokah, zlorabljajo situacijo za to, da sprožajo lažne sume o politikih, ki jih ne marajo.

   Torej, če bi se v Sloveniji držali tega, da že sum zahteva odstop, bi to levaki zlorabljali in lažno podtikali desničarjem neke sume.

   • alojz, govora je o janši, ne levakih. in kot že rečeno vsi politiki, tudi levi, se sklicujejo na politične obračune, ko si jih karkoli obtoži. kaj je rekel jankovič? ja, da so to politični procesi proti njemu. kaj je rekel lukšič, ko je bilo govora, da si prizadeva za plinski terminal itd? da so to politična obračunavanja. zakaj tudi jankoviču potem ne verjameš? zakaj ne verjameš lukšiču, da mu je vse janša podtaknil? itd. a leve politike pa imajo desno radi in jim nikoli nič ne podtikajo? ja, bog pomagaj se nekateri slepi in gluhi, kadar vam to paše.

    • Ko pišeš o Janši, ne moreš mimo levakov.

     Ti pa poskušaš pozornost sprviti drugam. Jankovič je tako aroganten in prepričan v svojo moč in vpliv, da sploh ne skriva svojih svinjarij. Dokazov je dovolj.

     Pri Janši pa se zaplete že pri osnovnih dokazih.

     Lukšiču ne verjamem, da mu je Janša podtaknil, ker nima take moči. Ko se kaj takega dogaja, gre za zdrahe znotraj levice in desnica tega ne zna izkoristiti.

     Vem, ti Peter si slep in gluh, kadar ti to paše.

     Enostavno nočeš videti velike premoči in pokvarjenosti levice v Sloveniji.

 15. Dragi komentatorji!
  Skrbite manj govoriti in več dobrega storiti !
  Med vami se jasno zrcali kdo je za druženje in kdo za služenje (sebi!). Lep in poveden je rek: “Poštenjak se s poštenjakom druži, grešnik grešniku služi “.Z ideologi komunizma nima smisla govoriti, saj ne vedo da lažejo, predvsem pa zagovarjajo privilegije !

Comments are closed.