Resnica o TIGR-u

5

OBJAVA POPRAVKA. Na Časnik.si ste objavili poročilo s predavanja Resnica o TIGR-u, ki sem ga izvedla na Škofijski klasični gimnaziji 23. januarja 2013, glede česar bi rada posredovala nekaj pojasnil, predvsem glede komentarjev bralcev.

1. Danilo Zelen (1907-1941) je padel v boju z Italijani na Mali gori pri Ribnici na Dolenjskem že 13. maja 1941 in partizani – komunisti niso bili vpleteni v njegovo smrt, saj takrat še niso bili aktivni. Okoliščine nasilne smrti tigrovcev dr. Maksa Rejca (1907-1943), Toneta Majnika (1905-1943) in Ferda Kravanje (1912-1944) v partizanih so opisane v moji knjigi »Partija in Tigrovci« (izšla pri Slovenski matici, 2006).

Vsi vodilni Tigrovci v partizanih (razen Maksa Rejca, ki ga niso hoteli sprejeti v Partijo) so bili člani Partije, saj so upali, da jim bo to članstvo pripomoglo, da bodo vojno preživeli.

Za Majnikovo smrt so partizani krivili domobrance, za Kravanjevo Nemce, za Rejčevo smrt pa dr. Aleš Bebler ne krivi nikogar konkretno. Takole piše o Rejcu: »Spet je z našim spremstvom odšel v dolino, nekam blizu Kanala, rekoč, da ima sestanek z italijanskimi antifašisti. Od kod ta zveza? Prepovedati mu sestanka nisem mogel. Dva fanta sta šla z njim, pa sta se proti jutru vrnila sama. Rejec se ni vrnil na dogovorjeno mesto.« Bebler je preprosto zameglil Maksovo smrt kot nerazloženo delo neznanih nasprotnikov iz neznanega vzroka na neznanem mestu.

2. Tigrovci so streljali na posebej nevarne fašiste od junija 1928 do konca leta 1930 in pri tem ubili 5 do 6 ljudi, potem pa ne več. Atentate na objekte vojaškega pomena pa so delali od jeseni 1939 do aprila 1941.

3. V knjigi »Primorski upor fašizmu 1929-1941« (izšla pri Slovenski matici, 2008) »uradna« zgodovinarka dr. Milica Kacin-Wohinz na strani 256 piše o likvidaciji dr. Maksa Rejca v partizanih, smrt Toneta Majnika in Ferda Kravanja pa opiše kot smrt v sumljivih okoliščinah, napačno pa navaja vire za navedene zapise.

Dr. Tatjana Rejec


5 KOMENTARJI

 1. Sem šel še enkrat gledati osnovni članek in brati komentarje. Od od komentatorjev navaja, da je Danila Zelena izdal fašistom “slovenski” komunist. Res je, da niso bili vojno aktivni, ker so bili takrat z okupatorji zavezniki, pozdravljali so naciste in fašiste. Vseeno pa so ves čas podtalno delali revolucijo.

  A obstajajo arhivi o izdaji s strani komunistov? Ali zaenkrat še ne vedo kdo je maja 1941 italijane pripeljal do bivališča Zelena na vrhu Male gore?
  Moramo vedeti, da so bili TIGRovci ves čas neverni za komuniste, komunisti so jih sovražili kot pro-meščanski element, pro-angleški, pro-“imperialističen”. Kod da sami niso bili imperialisti oz. kolaboranti Moskve.

 2. Definitivno se mora razčistiti pravo resnico o TIGRU in preprečiti, da bi si ga prisvajali nasledniki Partije.

 3. Spoštovani!
  Naj bo pač k temu dodano, da mojega starega očeta Zorka Ščuko, ki je odločilno sodeloval avgusta 1940 pri omenjenih “tigrovskih” atentatih na italijanske vojaške objekte (smodnišnici v Piacenzi in Bologni)so po vojni (poleti 1945)dokazljivo umorili slovenski komunisti, ker je sodeloval z zahodnimi obveščevalnimi službami (dokazljivo z ameriško OSS). Več o tem si lahko preberete v knjigi, ki jo je napisala njegova hčerka (moja pokojna mama): Marija Ščuka Kerže, Moj oče Zorko, Goriška Mohorjeva družba, Gorica 2008, zlasti str. 70-72 in 86.
  Lep pozdrav,
  Ivo Kerže

 4. S Tigrovci nimam nič. Moj ded je bil sekretar OF od 1941 v vlogi terenca, ki je bodoče narodne osvoboditelje oskrboval s hrano in drugim potrebnim in zaželenim blagom in materialom; do konca vojne, so bili ti ljudje lepo na varnem Radomeljska četa (Jože Pirš-Luka, narodni heroj, morilec domačih ljudi in celo lastne žene). Po vojni so se mojemu dedu za vso izkazano dobroto in požrtvovalnost, primerno zahvalili z odvzemom nazivov(činov) in obvezno oddajo in plačevanjem največjega davka v vasi, saj je imel veliko družino, samo zato, ker je njihove “poštene” namene “vojskovanja” prepoznal in se o tem svojem pogledu nekje pogumno izjasnil.
  Tako dobro vem, kaj pomeni biti domoljub ali pa domoljubnost samo hliniti za lastne sebične interese, kot so to delali komunisti, pravi izdajalci ne le slovenskega naroda, temveč na splošno dobrobiti vse človeške rase. Zato je ravno brezboštvo največja nesreča, ki je kdajkoli zadela človeški rod. Komunizem je pravi empiričen dokaz za to.
  Iz rega domnevam, da so TIGR-ovci bili pravi domoljubni borci. Že odnos komunistov do njih nam to samo potrjuje.

 5. Dovolj imam enostransko pisane zgodovine, zgodovinskih učbenikov, v katerih se še vedno poveličuje rdeča zvezda in OF priznava za edino legitimno borko proti okupatorju.
  Taki učbeniki onemogočajo odprtost k resnici, ker se mi je že zgodilo, da je učenec(pod vplivom šolskega sistema in učbenikov iz leta 1975, ponatisnjenih 2001)nasprotoval in oporekal ljudem, ki so dejansko prisostvovali pri dogodkih, češ saj to pa ja ni res.
  Zato je nujno potrebno, da se dogajanja pred, med in po vojni ponovno raziščejo, da se napiše resnica, da se bomo lahko mi mladi kaj iz tega naučili.
  Zato vsaka čast dr. Tatjani Rejec za njena raziskovanja in knjige.

Comments are closed.