Rešili so božič

17

Sodnice in sodniki slovenskega ustavnega sodišča so soglasno razsodili, da dela prosti verski prazniki niso v nasprotju z ustavo. Niso kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin, niso kršitev ustavnih načel in niso protipravna diskriminacija. So primer dovoljenega vrednotenja  v pravu. Skladno z odločbo U-I-67/14 z dne 19. 1. 2017, velika noč, binkošti, Marijino vnebovzetje, dan reformacije in božič, v Republiki Sloveniji ostajajo dela prosti dnevi.

Državnopravno določeni režim dela prostih dni ni sestavni del svobode veroizpovedi. Ne predstavlja individualnega ali kolektivnega, zasebnega ali javnega, izražanja, zanikanja ali svobode spremembe veroizpovedi. Država ne sili, ne promovira in ne ovira posameznikov ali cerkva in drugih verskih skupnosti, da na dela proste dneve kakorkoli obeležijo ali obidejo versko vsebino koledarskega dne. Iz istega razloga, režim dela prostih dni tudi ne posega v ločitev države in verskih skupnosti. Ohranja splošno svobodo ravnanja vseh. Ker ob tem režim dela prostih dni ni niti versko pogojen niti versko motiviran, ne pomeni protipravnega istovetenja države s cerkvami in drugimi verskimi skupnostmi. Režim dela prostih dni je namreč zgodovinsko, sociološko in politično pogojen oziroma motiviran. Izraža dejstvo večstoletne kulturne povezanosti slovenskega ljudstva s Katoliško in Evangeličansko cerkvijo, razvidni utrip javnega mnenja, dejanski obseg splošnokoristne dejavnosti posameznih cerkva in drugih verskih skupnosti in zavezanost primerljivosti ureditve režima dela prostih dni srednjeevropskemu idejnemu prostoru. To so stvarno utemeljeni razlogi proti očitkom, da državnopravno določeni režim dela prostih dni krši načelo enakosti pred zakonom.

Z odločbo U-I-67/14 je slovensko ustavno sodišče ponovno opozorilo, da neodvisna in nepristranska pravičnost z zavezanimi očmi, ki razsoja ne glede na osebo, ni mehanicistični robot silogizma. V pravu ostaja prostor za vrednotenje: identiteto, moralo in etiko. Pravo ima posluh za posameznika v določeni skupnosti in v določenem stvarstvu. V tem korenini resnična pravičnost, ki se dosledno izreka zdravorazumsko. »Politična korektnost«, ki od države in njenih predstavnikov ter prava zahteva kaj drugega, ni niti pravna niti demokratična. Žal je predvsem revolucionarna v nenaravnosti in nasilju.

Dr. Andrej Naglič, Fakulteta za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu

17 KOMENTARJI

 1. Katastrofa bi bila, če bi bila takšna odločitev ustavnega sodišča pod vprašajem. Menda ja ni bila. Po mojem ni bila, ker ne sme biti. Nekateri namreč pišejo, kot da bi bila resno pod vprašajem.

  Ampak kje je zdrava presoja? A obstaja kje država zahodnega civilizacijskega okvira, kjer za Božič ne bi bil praznik ali če hočete dela prost dan? Ali za Veliko noč? Niti ene same!

  A Slovenija naj bi spet postala unikum? Po volji nekega islamskega fanatika ali bolje mentalnega izgubljenca. V bistvu je pa pravi problem glede tega vprašanja v Sloveniji vpliv komunističnih usedlin in moči borbene ideološke ateistične levice.

   • Lahko bi bil tudi vahabit; tudi taki so se pojavili v Sloveniji. Tudi borce ISISa smo že imeli, celo med avtohtonimi Slovenci,”krščansko vzgojenimi”. V tem zmedenem času očitno orientacija škripa in zato z logičnim sklepanjem često ne prideš prav daleč in do pravih odgovorov.

    • Ampak teh dvomim, da bi skrbela verska diskriminacija… Tale ustavna pritožba je šla čisto v stilu “pravičnosti”, da se ukine vse, ker potem ne bo diskriminacije.

     • Lahko razmišlja v smislu: al bomo imeli tudi mi ( priznane svoje verske praznike), ali pa jih ne bo imel nihče.

 2. Kar mene moti, je to čistunsko eksotično razločevanje v Sloveniji med ” prazniki in dela prostimi dnevi”. Na katerega pada v odločitvi tudi naše ustavno sodišče.

  To je umetna, izumetničena distinkcija. Božič, Velika noč, Binkošti, Veliki šmaren – to so prazniki, kaj pa drugega!? Menda si katoličani ne bomo dopustili definiranja, da so to “samo dela prosti dnevi”. Smešno. Tega razlikovanja po mojem vedenju ni nikjer. V Avstriji, Italiji, Nemčiji, na Hrvaškem. Nikjer v našem okolju. Spet nek endemitski izum naših družboslovnih pseudoveleumov, skratka.

 3. Dodatno zame moteče je tudi majhno število državnih praznikov v Sloveniji na bazi krščanskega izročila. Ne vem, kako je mogla močna katoliška komponenta Demosa na kaj takega leta 1990 pristati.

  Povsod v državah okoli nas so prazniki vsaj še Sveti trije kralji, Binkošti, Sv. Rešnje telo. V Avstriji npr. tudi Vnebohod in Brezmadežna. Da ne dodajam, da se povsod okoli nas državnemu prazniku 1. novembra reče Vsi sveti in ne Dan mrtvih. Realsocialisti na veke vekov?

 4. Točno to.

  Politično korektno bi tudi bilo, da ne bo izničen v Koroški ustavi slovenski jezik. Očitno zato, ker tega ne morejo na zvezni ravni.

  Kaj pa če bi mi bojkotirali Avstrijce, ker oni nas?!

  • Ah, svitase. Če pustiva, da ni nobene povezave s temo v članku. Ampak, naj bo: 1. slovenski jezik ne bo izničen v koroški ustavi, če ga doslej v njej nikoli niti ni bilo omenjenega 2. koroška ustava bo po novem predlogu celo prvič omenjala Slovence in njihove pravice 3. avstrijska državna ustava natančno in kompleksno opredeljuje položaj jezikov v državi Avstriji. Ni čas zdaj o tem razpravljati. Tega v Sloveniji nihče natančno ne pozna, ampak vsi se te dni delajo, da vse o tem vedo in lahnko vehementno sodijo.

   Vse kar na blef in bolj ali manj vse narobe! Ogromno zgage je bilo nepotrebno narejene v Sloveniji na račun avstrijske Koroške zadnje dni s strani medijev in politike. To so včeraj jasno dali tudi predstavniki koroške manjšine na obisku pri slovenski vladi.

   Kdor je hotel slišati, je včeraj na Odmevih slišal Marjana Šturma. Ki je z drugimi besedami povedal: Dajte nam mir z zdrahami iz Ljubljane – pravice koroških Slovencev nikoli doslej niso bile na boljšem nivoju, dialog zamejskih organizacij s koroško vlado teče odlično!

   Skratka- otročje je zahtevat, da bi slovenščina imela v Avstriji isti status kot nemščina. Tudi naš italijanski manjšinec z obale ali madžarski iz Prekmurja ne more zavit v Radovljico ali v Kočevje in zahtevat komuniciranja uradnikov ali recimo policistov ali zdravstvenega doma v njegovem jeziku, češ da mu to pripada. Nemščina je pač v Avstriji in na Koroškem državni in deželni jezik in jezik zakonodaje, slovenščina je jezik ene od narodnostnih manjšin, do katere uporabe ima manjšina pravico tam, kjer avtohtono živi. In Koroška ustava se pač ne bo pisala v Ljubljani, ampak v Celovcu.

   Nehajmo se smešit s tem postavljaštvom, saj že naši koroški manjšini, v katere prid naj bi bilo vse skupaj, ves ta cirkus konstruiranih obtožb, postaja ob tem nerodno. Oni želijo mir na Koroškem in ne konflikta izzvanega od prenapetežev iz Ljubljane!

 5. Vprašanje je, zakaj se je nekdo sploh odločil za ugovor na US zoper krščanske praznike.

  Gotovo se ne bi odločil, če ne bi imel ustrezne podpore s strani promotorjev kulturnega marksizma, kamor spadajo razne levičarske, feministične, homoseksualne in druge skupine. Nekatere z velikim vplivom.

  To je bil v bistvu njihov preizkus, kako trdna je zgradba. Za enkrat je v tem pogledu še trdna. Zato jo bodo poizkusili še bolj razmajati do novega poizkusa. Na njihovo nesrečo se je sedaj pojavila še nova nevšečnost: Trump.

 6. Kako so dobri, dajejo nam to, kar že imamo. V tem času nam jemljejo to, česar še nismo ustvarili, lepo prihodnost za naše otroke. Spuščanje megle.
  Tudi nedelja je krščanski praznik (no nedelja in prazniki pravijo, torej nekaj je). V Izraelu je praznik sobota. Ukinimo torej nedeljo in naj bo praznik ali dela prost dan recimo petek, kot v islamskih državah.
  Bojim se, da bi to ob dobri propagandi Slovenci pogoltnili kot so odprtosti trgovin, samo , da bo en dan dodatek na plačo.
  Večji problem bi bil, če bi hoteli prepovedati pitje alkohola. Tu pa Islam nima možnosti v Sloveniji.

 7. Hotel sem že napisati isto kot Tine. Zaenkrat so našim muslimanom krščanski prazniki zadnja skrb. So pa bili in so še v večno spotiko našemu komunističnemu režimu.

 8. To tako spominja na tisto o protiustavnosti krsta dojenčkov in podobna sranja g. Aleša Črniča in kompanije.

 9. Sicer naše ustavno sodišče ni edino, ki rešuje Božič. Obstaja film, ki ga posebej proporočam v ogled, z naslovom: ” Nodi reši Božič “

Comments are closed.