»Res mislite, da ste primerni za predsednika Državnega zbora?«

11
Foto: Državni zbor.
Foto: Državni zbor.

Javno vprašanje Društva Evropska Slovenija predsedniku Državnega zbora dr. Milanu Brglezu

Temeljna predpostavka in načelo delovanja države je, da njeni najvišji predstavniki nastopajo in vodijo s svojim zgledom, ne samo spoštujoč, ampak tudi braneč ustavni etos svoje republike. Izhajajoč iz tega dejstva smo v Društvu Evropska Slovenija zgroženi nad besedami predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza v njegovem nedavnem velikem intervjuju v tedniku Mladina.

Nikjer v zahodni civilizaciji ne boste naleteli na predsednika najbolj demokratičnega organa v državi, ki bi pritrjeval novinarju, da je bila lastna država, v imenu katere nastopa, korak nazaj in to ne v smislu državnosti, temveč državotvornosti. Čeprav je ta izjava, kot še številni drugi poudarki v intervjuju, marsikateri med njimi tudi skregani z dejstvi in realnostjo, logično popolnoma nesmiselna: zaradi državotvornosti smo Slovenci dobili državo – zato ustanovitev države ne more biti dokaz nedržavotvornosti – je vredna vse javne obsodbe.

Nezaslišano je, da leta 2014 predsednik Državnega zbora Republike Slovenija izjavlja: »Prej smo bili vezani na drugačen tip države, ki je imela dediščino, kredibilnosti in določeno pripoznanje v mednarodni skupnosti […].« Res je, živeli smo v totalitarni komunistični državi, v bistvo katere je bila vsajena krvoločna komunistična revolucija, in ki je vzpostavila ekonomski sistem, katerega dolgove še danes plačujejo mlajše slovenske generacije.

Toda, kar je najbolj pomembno, to je bila država, v kateri so se hudo kršile človekove pravice. Če gospod predsednik Državnega zbora tega ne verjame, naj si prebere Temeljno ustavno listino Republike Slovenije. To je bila država brez dediščine, brez kredibilnosti, utemeljena na komunističnem terorju, korupciji in sistematičnemu razkrojevanju integritete njenih državljanov, ki se jo je v mednarodni skupnosti toleriralo le zaradi okoliščin hladne vojne. To je bila država, spet smo tako zapisali v Temeljno ustavno listino, ki je »hudo kršila nacionalne pravice in pravice republik in avtonomnih pokrajin«. Torej pravic slovenskega demosa, v imenu katerega leta 2014 na opisani način govori dr. Brglez.

Prav zato smo se osamosvojili in kot dokaz večstoletnega boja za narodno osvoboditev ustvarili svojo državo, ki je utemeljena, tako večkrat poudarja tudi slovensko Ustavno sodišče, na vrednostnem prelomu s prejšnjo Socialistično federativno republiko Jugoslavijo. Izjave predsednika Državnega zbora kažejo na to, da si sam tega preloma ne želi in zato tudi ne zmore. Pritrjevanje pozivom k ponovnemu obveznemu uvajanju srbo-hrvaščine v osnovne šole, objokovanje izgube domnevnih komparativnih prednosti na Balkanu zaradi neznanja tega jezika, dokazujejo njegovo ujetost v miselni in politični kontekst, ki ga ni mogoče poimenovati Evropska Slovenija, ki nasprotuje etosu slovenske ustave in zato vsemu, kar naj bi predstavljal Državni zbor kot njen vsakodnevni izvrševalec.

In morda najbolj pomembno: nikjer v zahodni civilizaciji, še posebej pa ne po grozotah druge svetovne vojne, ne boste našli visokega politika, ki bi povojne poboje pojasnil z golim upoštevanjem naravnega prava s strani tedanjih oblastnikov. Gre za izjavo, ki je nevredna intelektualca, še manj univerzitetnega predavatelja mednarodnih odnosov in ki je naravnost škandalozna za predsednika Državnega zbora države, ki jo vse mogoče krivice, storjene v in po drugi svetovni vojni tako zelo bremenijo še danes. Bistvo naravnega prava, kot ga poznamo v zahodni civilizaciji, je pravičnost sama na sebi, v naravi stvari, ki v posebej hudih okoliščinah celo terja umik pozitivnega prava, ki ga sprejme človek in njegove institucije. Trditi, da so povojni poboji odraz take pravičnosti je bodisi skregano z zdravo pametjo bodisi, če je mišljeno resno, skrajno zavržno. Povojni, in zares vsakršni poboji, nimajo ničesar opraviti s kakršnimkoli pravom, še najmanj pa naravnim. So preprosto proti-pravni.

Nazadnje pa je skrajno neprimerno, da dr. Brglez kot predsednik Državnega zbora implicitno simpatizira celo z idejo revolucije. Zanjo pravi, da sicer: »[…] v trenutni svetovni gospodarski konstelaciji ni realna. Nerealno bi bilo prepričevati ljudi, da naj podpirajo take ideje do takrat, ko bodo razmere zrele, pa naj jedo ‘travo’.« Mar to pomeni, da v Stranki Mira Cerarja revolucije ne zavračajo, pač pa zgolj čakajo na razmere, ki jo bodo dopuščale? Če je odgovor na to vprašanje pritrdilen, nas je prihodnosti lahko pošteno strah.

Najvišje demokratično telo slovenske polis si zasluži nekoga, ki bo poznal minimalne civilizacijske temelje zahodne civilizacije in ki bo ne le spoštoval, temveč ponotranjil ustavni etos države, ki jo predstavlja. V Društvu Evropska Slovenija zato javno sprašujemo spoštovanega dr. Milana Brgleza, ali se sam sebi res zdi primeren za opravljanje funkcije predsednika Državnega zbora.

11 KOMENTARJI

 1. Erjacec Karel je dobro vedel, da tale tovariš gospod ni primeren za predsednika DZ. To je Korlu treba priznati!

 2. Grozno. Kljub temu ne bom zapravljal denarja za Mladino, da bi intervju v originalu šel skozi. Evo, takele smo dobili preko SMC, stranke brez programa. Najbrž je tam, kjer je doslej bil (FDV), celo samoumevno, če takele klatiš. ( Kdove, če je tudi v Stični, kjer je bil vabljen, takole zvenel)

  Pravi, da je še malo za počakat z novo revolucijo in klanjem po načelu naravnega prava. 🙁

  Brglez, go home!

 3. To je domet FDV-ja, ko se čutijo sposobne da oni ekskluzivno vodijo državo. Zato je država tam, kjer je.
  Brglez je očitno tip profesorja, ki ga ni sram podajati pravnih mnenj, ni ga sram, da se osmeši. No ni ga bilo sram niti, ko je Bratuškovo magistrsko nalogo ocenil za pristen izvirnik. Pričakoval bi , da univerzitetni profesorski ves svoj vek gradijo na sovji reputaciji. Ko bi imel malo več občutka za stvarnost, bi vedel, da njegovi sedanji podvigi niso naložba za prihodnost.
  Brglez je očitno navaden sluga, pove in naredi, to kar mu je ukazano, če pa je prepričan v to kar govori, potem pa je nejgova profesura toliko vredna , kot Alenkin magisterij.

 4. Je pa silno intelektualen. Govori o nekem naravnem pravu in pozitivnem pravu. Vau!
  Pri tem očitno misli da je naravno pravo, recimo linč. Ali kaj naj bi bilo, po njegovem.
  O pozitivnem pravu najbrž misli na postavo. Ker dlje od postave be verjamem da vidi. Potem gotovo ne bi tako govoril.

  Intelektualec Univerze Edvarda Kardelja! Tako to izgleda, dragi Časnikarji.

 5. Hecno, še bolj pa žalostno, kako visoko se v tej državi zleze, če si jugoslovenarsko orientiran! Štala od štale!

 6. No, za v Stično je res pravi…Da ga je ne bodo pozabili povabit tud drugo leto….Spomin imajo kot amebe…

 7. Ker sem zasebnik in ne politik, lahko za takšnega človeka rečem prijazno samo eno: tepec. Lahko si privoščijo takšno mišljenje in izjave, ker ni sankcionirano, ker so sankcionirani tisti, ki juge ne maramo, revolucije še manj in iščemo svoj smisel v zahodni civilizaciji, ne pa v balkansko-azijskem nihilizmu in nemorali…

 8. DR. BRGLEZ NI PRIMEREN ZA PDZ Z TAKIMI KATASTROFALNIMI IZJAVAMI TO JE NEDOPUSTNO IN PODCENJUJOČE ZA NAŠO SAMOSTOJNO SLOVENIJO.
  A JE BIL TA BRGLEZ TUDI PROTI SAMOSTOJNI SLOVENIJI?!
  SRAMOTA KAKŠNA JE TA SKRAJNA LEVIČARSKA STRANKA OZ CELA KOALICIJA Z OPOZICIJSKO ZL IN ZAAB. SLOVENIJA PRAKTIČNO NIMA OPOZICIJE, KER SDSPOVOZIJO KAKOR SE JIM DA IN ZALJUBI, TO JE ENOPARTIJSKI SISTEM.
  TO JE MURGELSKI BUNKER V DZ.

 9. Slovenski človek mora biti svoboden 100 % pri nulti toleranci.

  Tudi Dr.Berglez.

  Ampak, da 1.človek Parlamenta in najmočnejši položajnik v državi izjavi, kar je izjavil, je en hud obup.

  Očitno je, da ima to v glavi in, da po njegovem “slovenski svet tako stoji!”

  ZATO JE TREBA ZAHTEVATI ODSTOP IN TRHLO UPAM, DA SE BODO ZDRZNILI TISTI,KI BI SE MORALI( PO SLUŽBENI DOLŽNOST, NAJPREJ PA MINISTRSKI PREDSEDATELJ, Tov. M.Chavez Cerar-Brezmadežni.

  Resno pa upam, da kaka resna stranka takoj vloži interpelacijo in preiskavo-zakaj imeti nekaj tako gnilega v glavi, pomeni imeti tudi, verjetno, kaj zelo umazanega
  v ozadju!

  Pokorno javljam, da si čedalje bolj zaslužimo in iščemo slovenski Trafalgar Square, kjer bomo začeli tuliti v nebo
  zaradi svinjarij, krivic, kriminala in rdečega fašizma ter
  zaradi totalitarizma iz zakladnice rdečuhov brez zavor.

Comments are closed.