Reporter: Türk o Janši kot navlaki

17

Namigi o tem, da ima pri bombnem napadu v Velikovcu prste vmes Služba državne varnosti, so obstajali, je v pogovoru za Mladino dejal predsednik republike Danilo Türk.

/ … /

Na vprašanje, ali ni že čas, da se politika diskreditacij in zmerjanja s komunisti delegitimira, predsednik odgovarja: “Tej politiki je treba reči ne. Dovolj je. Potrebujemo odločen prelom s to navlako našega tranzicijskega obdobja. V to navlako štejem tudi to vrsto politike in druge takšne pojave, na primer to, da imamo že 20 let nerazčiščene orožarske zgodbe.”

“To je velika navlaka tranzicijskih zablod, od osamosvojiteljskega zaslugarstva in kronično nerazčiščenih poslov z orožjem do zaničevanja pravosodne oblasti in ciničnega manipuliranja z naivnimi razlagami trga in kapitalizma, kar se najbolj škodljivo izraža v tajkunstvu. Dodajte še potvarjanje bližnje in manj bližnje zgodovine, socialne probleme in po vsej Evropi razširjen občutek negotovosti, pa dobite zelo nevarno politično zmes,” opozarja.

Potrebujemo prelom, “odločen prelom s tranzicijskimi zablodami”, je prepričan. To po njegovem “seveda ne bo lahko, saj imajo mnogi od teh zablod povsem praktične koristi – politično moč, hitro pridobljeno bogastvo, pomemben, četudi neutemeljen družbeni ugled”.

Predsednika SDS Janeza Janšo bi morda še najbolje opisal ameriški izraz za to vrsto politikov – “survivor”, kar bi lahko prevedli kot “premetenec”, pravi Türk. Strinja se, da je moč Janše odvisna tudi od nemoči levice, a ne izključno. “Spomnite se razpada Demosa in politične usode dr. Jožeta Pučnika,” dodaja.

Več: Reporter

17 KOMENTARJI

 1. Survivor da je po ameriško premetenec? Moj cambriški angleško-angleški slovarMoj cambriški pravi za “survivorja” v ameriškem smislu (Am.) naslednje: “A person’s survivors are the members of his or her family who continue to live after he or she has died.” Nato navaja še nekaj praktičnih primerov uporabe. O kakem premetencu ni ne duha ne sluha.

  Bi pa rekel, da je tipični survivor v klasičnem pomenu angleške besede tov. Türk, ki je človek za vse čase in družbenopolitične sisteme. Enako kot njegov kolega Milimetternich von Murgelhausen. 😀

 2. Eh, tov. rx, takrat ko je politkomisar iz Grosupelj razgrajeval prejšnji sistem, se je tov. T. pridno udejstvoval v diplomaciji države, ki jo je politkomisar rušil, tov. Milimetternich pa je dal taistega politkomisarja (ki takrat ni več bil član politkomisarske milimeterniške partije, ker je vmes prišel k pameti) za svaki slučaj zapreti. Pa je zgodba sklenjena. Zanimivo, kako se nekaterim očita neko mladiostniško levičarstvo, pri starostnikih pa je to menda krepost. Kakorkoli, Francozi, ki imajo z desnico in levico izkušnje že od svoje slavne revolucije naprej, pravijo, da je brez srca tisti, ki pri osemnajstih ni levičar; kdor pa je to še pri tridesetih, je (po istem pregovoru) brez možganov. 😉

 3. SEveda. Tovariš politkomisar je “prišel k pameti”, ko je pač zapihal veter iz druge smeri. Enako kot še marsikateri junak klerodesnice.

 4. TUERK, ujet na laži in to velikokrat ! Je pač star partijc in

  kaj drugega kot laži , prezir, lahko od njega pričakujemo !

  Očitno ga življenje v svobodnem svetu ni nič izučilo oz. se ga ni

  nič prijelo, pač ideološka mrena na očeh mu je ostala !

 5. Hehehe, tov. rx, tov. politkomisar je soustvarjal ta nov veter. Za razliko od tov. diplomata na ZKJ pogon. 😀

 6. Janša je vsaj spoznal svojo zmoto in se spametoval. Nekateri so pa komunajzerji še danes.

  Pa še to. Medtem, ko Janši in ljudem v desnih strankah ne morejo očitati nič drugega kot le to, da so bili v partiji, se še tisti komunajzerji v levih strankah bojijo razkriti svojo preteklost.

  Pa še v protislovje sami s sabo prihajajo. Po eni strani je to pozitivno, da so bili (in so še) komunajzerji, po drugi strani je pa pri nekaterih to tako negativno.

 7. Le kdo bi vedel, zakaj nekateri komentatorji nastopajo pod kopico vzdevkov? Morda zato, da bi napravili vtis, da jih “je mnogo”? Pa ni tako težko ugotoviti, da gre v resnici za enega samega – izdajajo ga slovnične napake in vselej enak, boren tezaver. Nič ne da … samo da ne pride nazareški tesar in se ne zgodi tisto, kar se je pripetilo v Géraški deželi … 😉

 8. Carlos misli, da bo z uporabo tujk koga fasciniral. Še tega ne ve, da s tem kaže le, da je blefer, ki bi se rad šopiril.

 9. Pravkar potrjen moj sum, da imamo opravka z osebo, ki trpi za motnjo multiple osebnosti. Da fantazmatskega spreminjanja spola sploh ne omenjamo … tipično za homofobe, ki v resnici niso razčistili z lastno spolno usmerjenostjo. Pa nič ne de, sam sem mnogo strpnejši od samozvanih kristjanov, zato me takšne persone kvečjemu zabavajo.

 10. Naslednja faza, ko Carlosa razkrinkamo, je:

  – norčevanje in poskus diskreditacije nasprotnika.

  – laganje, da ga drugačna mnenja zabavajo. V resnici ga hudo jezijo, kar pa skriva za norčavostjo.

Comments are closed.