Reporter: Stanovnik cenzurira oddaje TV Slovenija

2
191

Še preden so televizijski gledalci lahko videli dokumentarno oddajo Od Večne poti do Tivolija novinarja Lada Ambrožiča, ki je bila narejena ob 70. obletnici ustanovitve OF, je bila prikazana ožjemu krogu sodelujočih. Med njimi je bil tudi Janez Stanovnik, predsednik Zveze borcev, prav na njegovo zahtevo pa naj bi se odločili za ponovno montažo oddaje.

/ … /

S staro prakso cenzure, na katero je opozoril muzejski svetnik Jože Dežman, se tako spet vzpostavlja zgodovino kot religijsko jedro: »Ustvarja se lahko le točno izbrana zgodovina, z njo pa tudi le ena sama politika in en sam interes. Da resnica sploh ni pomembna, nazorno dokazujejo zapleti pri navajanju datumov, kdaj je sploh bila ustanovljena Osvobodilna fronta. Kot je znano, je bila Protiimperialistična fronta ustanovljena 26. aprila leta 1941, Osvobodilna fronta pa šele ob napadu Hitlerjeve Nemčije na tedanjo Stalinovo Sovjetsko zvezo 22. junija 1941.«

Dežman opozarja, da je bilo spreminjanje datumov in s tem potvarjanja resnice tako ali tako povsem običajna praksa nekdanjega komunističnega režima. To potrjuje tudi znana anekdota: da bi prikrojili resnico za svoje potrebe, so spremenili datum rojstva tedanjega komunističnega diktatorja Tita; namesto 7. maj so v matično knjigo v Kumrovcu, kjer je bil Tito rojen, zapisali 25. maj, ta pa je potem postal tudi praznični dan mladosti.

/ … /

V prvem telefonskem pogovoru je tako zanikal predčasen ogled oddaje ter nam zatrjeval, da ni res tudi to, da bi tik pred zdajci še spreminjal vsebino: »Sicer pa lahko kot avtor oddajo do konca spremenim, če se mi to zdi potrebno. Vsi akterji, ki so sodelovali v oddaji, so mi popolnoma zaupali. Dali so mi proste roke, da lahko naredim tako, kot se mi zdi najbolje. Na voljo sem imel petdeset minut, filmskega materiala pa je bilo vsaj enkrat več, tako je povsem razumljivo, da sem moral krajšati. Vsakomur sem objavil dve do tri teme od šestih, morda sem jih nekoliko več Janezu Stanovniku.«

Na vprašanje, čemu je bistveno krajšal del govora dr. Tamare Griesser – Pečar, je odvrnil: »Ker je pojasnjevala zelo na dolgo in široko, jaz pa sem hotel imeti natančen odgovor. Sicer pa je lahko zelo zadovoljna.« Ko smo ga kasneje še enkrat natančneje vprašali, ali nam lahko potrdi, da si je dokumentarec predčasno ogledal Janez Stanovnik, nam je odvrnil, da lahko kot avtor sam odloča o tem, komu bo pokazal film. Našo pripombo, da bi bilo potem vendarle prav, da bi to možnost imeli tudi vsi sodelujoči, je raje preslišal.

Več: Reporter

2 KOMENTARJI

  1. Gospod Lado Ambrožič je ravnal zelo dobro in si zasluži čestitke. Konec koncev gre za del naše zgodovine, in to tisti del, na katerega smo lahko najbolj ponosni. In če je na pomoč poklical zvezo borcev, ni to nič nesprejemljivega. Dober novinar in avtor dokumentarnih oddaj pač ne ravna samovoljno, ampak s sodelovanjem neposrednih udeležencev, če so seveda še živi. Še posebej gospoda Stanovnika, ki si zasluži čestitke za svojo držo, predvsem me je navdušilo to, da je zagovornikom narodne izdaje povedal to,kar jim gre: da so pobeljeni grobovi, ki navznoter nagnusno zaudarjajo. In jih je zelo dobro okarakteriziral.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite