Reporter: Slovenska škofovska konferenca zadovoljna …

1

… z oprostitvijo plačila davka na sakralne objekte.

Slovenska škofovska konferenca pozdravlja odločitev vlade, da v zakonu o davku na nepremičnine predvidi oprostitev plačila davka na sakralne objekte in kulturne spomenike. Do samega zakona se sicer ne želi opredeliti, dokler ne bo znana vsebina in predvidene davčne stopnje za druge nepremičnine, ki so v lasti njihove verske skupnosti.

Kot so v odzivu zapisali v Slovenski škofovski konferenci, jih še posebej zanima, s kolikšno davčno stopnjo bodo obdavčeni pastoralni prostori, župnijski uradi, samostani, kulturni domovi, vrtci in šole.

“Upamo, da bo nadaljnji postopek sprejema omenjenega zakona potekal v smeri dialoga med različnimi socialnimi partnerji in da bodo nepremičnine tako socialno šibkih družbenih skupin kot tudi šol, socialnih ustanov in drugih družbeno koristnih organizacij izvzete iz plačila davka na nepremičnine,” so poudarili.

Vlada je danes potrdila predlog zakona o davku na nepremičnine, ki predvideva nekatere izjeme. Davka se tako po predlogu ne bo plačevalo za kulturne spomenike, gasilske domove in sakralne objekte, ki so namenjeni izključno bogoslužju.

Finančni minister Uroš Čufer je na novinarski konferenci po seji vlade kot argument za izvzetje sakralnih objektov navedel, da bi bili edina država v Evropi, ki bi te objekte obdavčevala.

Vir: Reporter


1 komentar

  1. "Finančni minister Uroš Čufer je na novinarski konferenci po seji vlade kot argument za izvzetje sakralnih objektov navedel, da bi bili edina država v Evropi, ki bi te objekte obdavčevala." Čemu potrebujemo vlado, ki ne odloča po zdravi pameti, ampak po tem, kar mislijo v Evropi? Ali ne bi bilo lepo, ko bi minister naredil en majhen logičen korak in rekel: Hm, če cela Evropa tako dela, potem zadeva menda ni tako neumna in bomo tudi pri nas tako delali, ne zato, ker tako delajo Evropejci, ampak zato, ker je stvar pametna?

Comments are closed.