Reporter, Nyberg pisal Cerarju: V primeru Sava smrdi po korupciji – kam je šel denar?

15

V primeru družbe Sava je povsod čutiti vonj po korupciji, je v današnjem pismu premierju Miru Cerarju opozoril razrešeni predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg. Sprašuje ga, ali je izvzem Savinega premoženja iz DUTB – kar po njegovih besedah načrtuje vlada – v interesu Slovenije ali le Savinega vodstva.

Kot je v odprtem pismu, ki ga je danes posredoval z naslova svoje družbe Nyberg & Son, zapisal Nyberg, slovenski hotelirski in gostinski sektor “ni niti blizu” evropskim standardom, Sava Turizem, ki bi morala biti glavna zvezda Slovenije, pa zaostaja še bolj. Sprašuje se, kam je šel denar, saj se je lastnik Save Turizma, holding Sava, visoko zadolžil pri bankah, v hotele pa ni v zadostni meri investiral, zato ti niso konkurenčni.

Nybergovo pismo (v angleščini)

Savina zadolženost je tolikšna, da nikoli ne bo mogla poplačati bankam, razliko bodo krili davkoplačevalci, kapital družbe je negativen, njene delnice so brez vrednosti, kljub temu pa je vodstvo družbe predlagalo načrt prestrukturiranja, po katerem bi sedanji lastniki obdržali 23-odstotni lastniški delež, je nasprotovanje načrtu, ki ga DUTB ni potrdila in je Savi želela zaseči družbo Sava Turizem, pojasnil Nyberg.

“To bi bila subvencija davkoplačevalcev lastnikom in kaj takšnega v drugih državah sploh ne bi bilo predlagano,” je dodal in predsednika vlade vprašal, zakaj je to mogoče v Sloveniji, zakaj bi lastniki in vodstvo pridobili na račun davkoplačevalcev.

Nyberg je opozoril tudi na dejstvo, da je Sava največji lastnik Gorenjske banke in ima po navedbah regulatorja v njej prevladujoči vpliv. Gorenjska banka je Savi odobravala visoka posojila, kar jo je pripeljalo blizu izgubi licence, po zahtevah Banke Slovenije pa do konca leta potrebuje 13-milijonsko injekcijo, pravi Nyberg. Kljub temu pa je bilo Gorenjski banki zaupano, da vodi program prestrukturiranja, je dodal.

“V slovenskem tisku je veliko govora o konfliktu interesov. Ampak ali je moč najti bolj izrazit primer konflikta interesov kot to, da se Savin menedžment prestrukturira prek Gorenjske banke,” sprašuje Nyberg.

Sava Turizem je gotovo v javnem interesu, meni Nyberg in se sprašuje, zakaj je v klasifikaciji državnih naložb kot takšen naveden holding Sava.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


15 KOMENTARJI

 1. Narat je glavnih akterjev mafije, ki je potopil NLB.
  Sedaj “rešuje” od Bohoričeve mafije potopljeno Gorenjsko industrijo, banko in turizem.

  Cerar je podkupljen oz. sigurno je akter mafije. Tako kot Židan, Erjavec (ki sta potopila privatizacijo Telekoma) in Dragonja.

  Desni intelektualci bi morali organizirati demonstracije v odstop skorumpirane Cerarjeve vlade in vpoklic Evrope, da nam spelje privatizacijo, reforme sodišč, zdravstveno in šolsko reformo (privatizacijo) ter penzijsko reformo.

  Drugače drsimo v nasilje. Meni je pred kratkim 40 letni katoličan, oče, uslužbenec v avstrijski privatni banki, šokiral, ” da bi običajni ljudje morali te mafije likvidnosti. Vsak dan po dva: enega levega in enega desnega”

  • pavel: “… Vsak dan po dva: enega levega in enega desnega”
   ======================

   Vsegliharji in vsegliharstvo so največji strup za demokracijo!

     • Zdravko: “A ne vidiš, da na ta način pobiješ vse?”
      ========================

      Niti ne:

      pavel ves čas trdi, da so vsi Slovenci socialisti, torej:

      Če velja pogoj “vsak dan enega levega in enega desnega” in ob predpostavki, da pavel kljub vsemu vidi v Sloveniji vsaj za peščico nesocialistov, to pomeni, da bi nehal takrat, ko tega pogoja ne bi mogel več izpolniti.
      To pa je takrat, ko bi zmanjkalo desnih.
      Torej nehal bi s svojim vsegliharstvom takrat, ko bi zmanjkalo desnih in bi ostali samo levi.
      Dobili bi družbo enakih, kar je popolnoma v skladu z mentaliteto vsegliharstva.

     • Mene sprašuješ.? Mar nisi prebral?

      Tipček je poročen z mojo najbolj katoliško sošolko iz gimnazije. Skuliran tip. Vodja bančnega sektorja v avstrijski banki. Presenetil me je s temi izjavami. Kaj takega neznancem govori samo človek v hudi stiski. Ne vem ali je SDS ali Nsi.

      Dodal je stavek “ene par, da se bodo ostali ustrašili. ” Potem sva bila tiho. DOLGO.

      Morda sem bil šokiran tudi zato, da mi je ta znanec na glas razlagal, misli, ki so podobne mojim, ko sem v stanju največjega pesimizma in brezizhodnosti.

      Podobno naj bi bilo baje v muslimanskem svetu (šejki-sužnost-brezizhodnost), ki generira fanatizem, samomorilske napade.

     • Večina vas zaradi sovražnosti in slepote sploh ne bere (natančno). Dobro je, da vam vsaj logika občasno deluje.

      Ja, jaz pišem, da je večina (90 procentov) socialistov. Desnice v Sloveniji ni, zato jo pišem v narekovajih. Levice tudi ni, ker bi drugače dvignila delavce za brutalno znižanje davkov na plače.

  • Zelo dobo! Skoraj popolno! Tisti tipi bi kar: “Vsak dan po dva: enega levega in enega desnega!” Idealno, samo en popravek bi moral biti: “Naše pustite pri miru!”

  • Točno to me je šokiralo. Koliko je tip sploh še katolik? In kje je prag za večino ljudi.?

   Kako bodo ti likvidatorji sploh vedeli, kdo je mafijec in kdo ni?

   Kako bodo zmanipulirani?

   Predvsem se pa jaz ne strinjam z njim, da imamo leve in desne. Pri nas imamo samo mafijci in birokrate.torej kriminalce, psihopate (komunajzer-fašiste) in njihove Dvorjane birokrate, javne uslužbence, penzijonisti, bolj ali manj goreče podpornike diktatorjev in barab tipa Kučan, Putin, Milošević, Asad.

   V bistvu sem bil tako šokiran, da mu nisem niti vprašanj postavil, kaj šele smiselnih vprašanj.

   Sem pa kako leto nazaj in v trenutkih depresije tudi sam imel podobne misli.: zakaj se podjetniki in obrtniki sami ubijejo. Ali ubijejo pri tem nepomembnega uradnika ali svojo ženo? Zakaj ne pospravijo mafijca?

  • Tale vdor policije bodo levičarski humanisti in sociologi poimenovali za “komuniciranje politike s civilno družbo”. 😉

 2. Finance: “”Na DUTB je polna avla policistov, izvajajo preiskavo,” nam je povedalo več virov. NPU preiskave potrjuje, več informacij pa bodo dali v kratkem, pravijo.Preiskujejo svetovalne pogodbe,…”
  ====================

  A zato je Drago Kos pred dnevi rekel, da se policija nima časa ukvarjati z NLB?

Comments are closed.