Reporter, L. Šturm: Ustanavljanje novih strank se je levici obneslo

5

Napoved Aleša Primca, da bi lahko ustanovil novo politično stranko, je na desnici naletela na mešane odzive. V SDS pravijo, da podpirajo vsako stranko, ki pripomore k demokratični družbi, medtem ko v NSi po besedah predsednice stranke Ljudmile Novak upa, da nova stranka ne pomeni, da bo v parlament prišlo manj desnih strank.

Podpredsednica SDS Jelka Godec je na današnji novinarski konferenci dejala, da Primc ni samo pobudnik nedeljskega referenduma, pač pa je tudi vodja Odbora 2014, ki je opozarjal na kršitve pravic Janezu Janši v primeru Patria, poleg tega je po njenih besedah opozarjal na ostale krivice. Če bo boj proti krivicam vpeljal v slovenski politični prostor, je ustanovitev takšne stranke samo za pozdraviti, je dejala.

O tem, katerim strankam bi nova Primčeva stranka lahko prevzela volivce, ni želela ugibati. Kot je dejala, se bo s tem ukvarjal Primc.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je Primčevo napoved pospremila z besedami, da ima vsakdo pravico, možnost, da to naredi. “Konkurenca je sicer vedno dobrodošla, saj pomeni, da moramo biti boljši,” je dejala.

Obenem pa je izrazila upanje, da nova stranka ne pomeni, da bo v parlament prišlo manj desnih strank. “Če morebitna nova stranka ne bo uspela nagovoriti novih volivcev, njen obstoj ni smiseln. Dodana vrednost bi bila, če bi uspela nagovoriti tiste ljudi, ki se doslej niso prepoznali v nobeni izmed strank desnega pola,” so dodatno pojasnili v NSi.

Predsednik zunajparlamentarne SLS Marko Zidanšek pa je glede Primčeve napovedi dejal, da živimo v demokratični državi, kar pomeni, da ima vsakdo pravico ustanavljati stranke. Če bo Primc ustanovil stranko, bo šlo po Zidanškovih besedah za popolnoma desno stranko, medtem ko se SLS uvršča v desno sredino. Na prostoru desne sredine po njegovih besedah ni prostora za novo resno politično stranko.

Zidanšek, čigar stranka je na zadnjih parlamentarnih volitvah za las izpadla iz DZ, se ne boji, da bi jim Primčeva stranka odvzela glasove. “Prav je, da dobijo tudi tisti, ki želijo, priložnost, da se pojavijo na volitvah. Je pa res, da je bilo že kar nekaj novih obrazov na volitvah v preteklosti. Kakšne so izkušnje z novimi obrazi, pa tudi vemo,” je dodal.

Primc je sicer bil član SLS, a po Zidanškovih besedah ne plačuje članarine, tako da se verjetno “ne čuti člana SLS”.

Predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm pa ocenjuje, da bi nova stranka v slovenski politični prostor prinesla neko razgibanost. Koga bo nagovarjala, sicer še ni moč vedeti, se je pa ustanavljanje novih strank obneslo levici, ki je z novimi strankami dobivala večino v parlamentu.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


5 KOMENTARJI

 1. Aleš Princ je velik demokrat in velik slovenski politični potencial.

  Pomembno je, da bi znal nagovoriti čim širši krog volivcev na sredini in na levici.

  • Kdor ne skače, ni SDS!

   A boste šli vsi sdsovci zdej k Primcu? A je sedaj Primc postal EDINI KI NAS LAHKO REŠI?

 2. SDS skrbi za monopol na “desni”. Veliko energije vlaga, da uniči konkurenco in si postavi zgolj satelitske (klonovske) stranke. Posledica je neustvarjalnost, neprodornost, slabi rezultati, 80 procentov ne hodi na volitve…

  Ob tem je skrajno desni prostor ne zaseden in ga bo zasedel spet kak “levi”, FDV “desničar” in Firer tipa Jelinčič.

  Šturmu pa bi se rad zahvalil. Zadnjič sem videl koliko klasično liberalnih knjig je izdal na njegov predlog Inštitut Karantanija : preko 20. Šturm je v zadnjih 100 letih največ naredil od vseh klasičnih liberalcev v tej socialistični mlakuži, vladavini drhali (lumpenproletariata), ki jo usmerjata malomeščanska birokracija in psihopatska mafija.
  NAJLEPŠA HVALA ZA VSE VAŠE DELO.

 3. No pa je Pavel našel novega sovražnika. “Liberalec” Pavel se ne strinja z večjo konkurenco in večjo politično ponudbo na desni strani.

  Šturmu se pa to ne zdi narobe. Le zakaj ne?

  • Seveda ves čas eden redkih zagovarjam nastanek 2 novih strank na desni. Ena meščanska, liberalna, obrtna, podjetna, kmečka (Tuskova liberalna desnica) . Druga nacionalistično-domoljubna- konzervativna (taka, ki trenutno vlada Poljski) .

   Briga me, če Primc ustanovi novo stranko. Bo pa to Janševa še ena polomija. Janševo stranko pretežno sestavljajo ostareli socialisti, sindikalisti. Vodstvo pa je v večini FDV kader. Ki uporabljajo cenene populistične trike.

   Zgornji članek je SDS manipulacija. Saj tudi Novakova podpira konkurenco. A Hojs ali Primc imata edini namen uničiti NSI. Pa naj jo, če je NSI in njena baza tako gnila. Morda bi potem butasti volilni “desnice” lažje prenesli poraz SDS z zgolj 100.000 glasovi in dojetjem, da se SDS bliža SNS in da med JJ in Jelinčičem ni večjih razlik.

   Nisem pozabil koliko cviljenja je bilo ob ustanavljanju DL ali pred kratkim ob pozivu Jambreka, Vodopivca, Turka, Šušteršiča…

Comments are closed.