Reporter, L. Ambrožič: Jelena Aščić je kršila temeljna poklicna merila

2

Lado Ambrožič se je ogradil od laži novinarke TVS Jelene Aščić, ki je predlog o nacionalni gardi označila za snovanje Janševe vojske.

»Avtorica Utripa je v oddaji izrekla nekaj, kar ne drži, za svojo trditev o ‘snovanju Janševe vojske’ ni imela nobenega sprejemljivega argumenta, s čimer je, logično, kršila temeljna poklicna merila (natančnost, nepristranskost, preverjanje dejstev, odgovornost, verodostojnost). Po oddaji sem v pismu urednicam Informativnega programa to nedvoumno povedal; kot sem seznanjen, bo v naslednjem Utripu, to soboto, objavljen popravek. Pričakujem, da bo o zadevi v nadaljevanju januarske seje februarja razpravljal tudi programski svet.« Tako nam je na vprašanje glede izjave novinarke TVS Jelene Aščić v oddaji Utrip odgovoril Lado Ambrožič, varuh pravic gledalcev in poslušalcev, sicer pa nekdanji dolgoletni odgovorni urednik informativnega programa TV Slovenija.

S tem je rešil čast sedanjega uredništva informativnega programa, ki se od neresničnih izjav svoje novinarke ni ogradilo, ampak jo je podprlo zaradi sovražnih in žaljivih odzivov gledalcev. Seveda sovražnega govora ni mogoče opravičevati, a tudi laži Aščićeve ne, ki je v oddaji Utrip izjavila: »In medtem ko se vlada in ljudstvo ukvarjata z migranti, pašteto in komedijo, vodja opozicije snuje svojo vojsko.«

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

  1. V Sloveniji pač veljajo dvojna merila, na vseh področjih, levičarji si lahko privoščijo mnogo, mnogo več. Ambrožič je še enkrat več pokazal določeno mero dostojnosti, medtem ko so kolegi novinarji seveda pokazali solidarnost(lažno) z Aščičevo, čeprav je slednja že večkrat pokazala nizke standarde profesionalnosti, spomnimo se posmehovanja Petrletu v Dnevniku, in problematizirali predvsem sovražne in “sovražne” odzive nanjo. K sreči je ravno te dni ESČP povedalo, da vsakršna nesramnost in žalitev še ni sovražni govor, ki bi ga radi naši levičarski inkvizitorji preganjali z omejevanjem svobode govora in uvajanjem verbalnega, če ne že kar miselnega delikta.

  2. Njegov odnos do zgodovine, zlasti druge svetovne vojne, je specifičen in ne ravno dialoški ( je očitno lojalni sin pomembnega partizanskega komandanta), sicer je pa Lado Ambrožič ne enkrat pokazal za slovenske novinarske razmere izstopajoč nivo osebne in profesionalne neodvisnosti in poštenja. Že kot novinar v osemdesetih, ko je bil med kritičnimi do režima, posebej v zvezi z okoljskimi temami. Pa potem tudi kot urednik, eden redkih kritičnih do političnih mogočnikov in korupcije v času LDSovih vladavin.

    Čestitam mu za to pošteno izjavo ( in da se je spet izpostavil kot resnicoljubna “črna ovca” v svoji ustanovi) glede prispevka Ašićeve.

Comments are closed.