Reporter: J. Možina o eroziji politične kulture

5

V Sloveniji so se v zadnjem času pojavili koncepti, za katere smo mislili, da so že na smetišču zgodovine, poudarja evropski poslanec Milan Zver. Kot dodaja predstavnik Civilne družbe za pravično Slovenijo Jože Možina, lahko govorimo o eroziji politične kulture v Sloveniji, saj je država “bolna oaza propadlega totalitarizma”.

Na petkovem pogovornem večeru Inštituta Jožeta Pučnika so sogovorniki spregovorili o politični kulturi v Sloveniji. Zver je med drugim izpostavil, da so v Sloveniji na pohodu demagogija, protidemokratičen refleks in evroskepticizem.

Zlasti v vrstah vstajniških gibanj se po Zverovih besedah v zadnjem času pojavljajo celo nevarne parole o demokratičnem socializmu in o socialistični demokraciji. Zaradi nekritičnega sprejemanja teh konceptov pa se mu zdi zelo pomembno, da se o tem odpira razprava.

Kot je opozoril, je najbolj enostavno vladati, ko je javnost prepričana, da je politika nekaj slabega. Zver ravno nasprotno meni, da bi bilo v mladih treba zbuditi zanimanje za politiko, saj država potrebuje aktivnega državljana.

Publicist Bernard Nežmah meni, da takšne ideje izhajajo iz travme in nezadovoljstva, občutka, da državljani nimajo vpliva na usodo države. Razloge za to Nežmah med drugim vidi v zaverovanosti vase oz. ignoranci dogajanja po svetu. V takšnih razmerah nastaja alternativa v tem, da se v zvezde kujeta vstajništvo in demokratični socializem kot smisel, je opozoril.

Po Nežmahovi oceni Sloveniji ob volitvah kot formalni obliki izražanja stališč manjka še odločanje za ljudsko iniciativo v obliki državljanskega vlaganja zakonov v DZ ter za referendume na lokalni ravni. V Mariboru bi na primer človek pričakoval referendum o uporabi radarjev, vendar je bilo očitno bolj enostavno metati kamenje, je opozoril Nežmah.

Kot enega ključnih elementov za demokracijo je Nežmah izpostavil poraz na volitvah, saj se le iz tega lahko politiki tudi česa naučijo.

Več: Reporter


5 KOMENTARJI

 1. »Ta razprava bo izguba časa,« je neposreden predsednik SD, dr. Igor Lukšič, ki dvomi tudi o spremembah volilnega sistema: »Problem Slovenije ni volilni sistem.
  Ljudem moramo pojasniti, da se morajo za to, da bodo dobili poslance, ki jih podpirajo, bolje organizirati.«
  Kaj morajo še storiti ljudje, da dobijo boljše poslance, ki jih podpirajo, predsednik SD, dr. Lukšič?
  Ali to ravno problem sedanjega volilnega sistema, ko edino stranka določa, kdo je na njeni volilni listi lahko izvoljen?
  Demagogija SD brez primere, katastrofa!

 2. SLS: »Volilni sistem ni kriv za bančne luknje in ne bo rešil Slovenije iz krize,« so nam povedali v stranki.
  Kriv pa je za neodgovornost v parlamentu in v družbi, kar zadeva vse “luknje” gospodje v SLS, mar ne?

 3. V Bruslju naj bi, berem, podobno kot so storili v Grčiji, zahtevali precejšnjo korekcijo zdaj veljavnega proporcionalnega volilnega sistema. Hvala Bogu!

 4. Žal se mnogi iz poraza na volitvah, tudi na desnici, zelo malo naučijo in zaupanje izgubijo, pa še tega ne opazijo, ne dovolijo da se to opazi na volitvah!?

 5. Pozitiven in ustvarjalen pogled na življenje.

  Ko misliš, da ni več pozitivnega izhoda, naletiš na konstruktivne predloge, ki gradijo pozitivno duhovnost in ustvarjalnost človeka.

  Treba je le paziti, da se ne ostaja na splošnih kritikah , ki premalo povedo.

  Na primer: V čem je konkretna prednost enega sistema v primerjavi z drugim. Vse zato, da ljudje razumejo in verjamejo.

Comments are closed.