Reporter: Türk ovajal duhovnike

12

Zapis o pogovoru s Salvatorjem Venosijem o problemu maševanja na Višarjah s stališča Slovencev v Kanalski dolini je 26. Aprila 1983 poslal tovarišu Francu Šetincu in drugim članom tako imenovane minikoordinacije. Ta se je sestajala na rednih mesečnih sestankih in pretresala vse, kar se je dogajalo v Cerkvi, o tem delala zapisnike in poročila, ki so služila kot strogo zaupno gradivo za primerno ukrepanje proti Cerkvi. Poleg predsednika Franca Šetinca, sicer sekretarja CK ZKS, so bili člani te minikoordinacije še predsednik RK SZDL Mitja Ribičič, predsednik skupščine SRS Milan Kučan, član RK SZDL Franc Kimovec Žiga, sekretar Primož Hainz, predsednik ljubljanskega koordinacijskega odbora za odnose z verskimi skupnostmi Milan Meden in šef SDV Edo Kranjčevič.

V zapisku Türk kot kakšen udbovski špicelj poroča o pogovoru z narodnima buditeljema Salvatorejem Venosijem in Mariom Gorjupom, župnikom v Ukvah v Kanalski dolini, ki sta ga prosila, da bi ankaranskemu župniku spet omogočili maševanje na Višarjah. Leta 1982 se ga ni mogel udeležiti, ker so mu slovenske oblasti odvzele potni list. Türk se je zavzel za to, da bi to proučili in ustregli njihovi želji, kar je obrazložil takole: »Problem je resen, še posebej zato, ker sta lani prišla maševat na Višarje emigrantska duhovnika Zdešar in Žakelj. Imenovana prinašata na Višarje razno emigrantsko literaturo in jo ponujata kot informativno in kulturno čtivo. Interes pridobiti pozicije v Kanalski dolini je očiten, pri tem pa včasih nastopata nasilno. Po pripovedovanju Venosija mu je Gorjup zaupal, da ga je Žakelj opozarjal, češ moral se boš opredeliti za sodelovanje ali s komunisti ali z nami.«

Vir: Reporter

12 KOMENTARJI

 1. Lažnivemu Türku se vrača napad na Janšo kot bumerang.

  Naši komunajzerji so se pa spet prav hinavsko potuhnili.

 2. Rx – Žakelj in Zdešar sta imela namen zrušiti SFRJ – s pomočjo emigrantske literature – seveda!

 3. Leny, resno sprašujem, ker ne vem in pričakujem korekten odgovor od nekoga ki ve, ker omenjenega Gorjupa postavljata pred izbiro “mi” ali “komunisti”, pa me zanima: kdo so to mi in kakšne namene so imeli?

 4. zanimiv je podatek, da so ankaranskemu duhovniku oblasti odvzele potni list in da se leta 1982! ni mogel udeležiti maše na Višarjah. Zakaj mu je bil potni list odvzet?

  Pa še to – kdo konkretno naj bi bili “mi” in kakšne namene so imeli seveda ne vem. Je pa splošno znano, da so bili tudi med duhovniki “sodelavci” komunističnega režima – mogoče kakšen tudi v zamejstvu. Od tu morda “mi” ali “komunisti” – ampak to je zgolj moje ugibanje.

 5. Poanta je: Tuerk je bil špicelj!
  Verjetno smatra, da je to sremotno, zato je hotel preko svojih adlatusov to prikriti, pa u ni uspelo. Celo več, opekel seje, saj je sedaj na dan prišlo nekja, kar bi bilo zakrito in pozabljeno. Sedaj pa je odprl temo, ki ga bo večno spremljaja. Morda v Sloveniji ni tako aktualna, saj zaslepljeni Slovenci še ne vedo, kaj je demokracija, huje bo v svetu, kjer mu bo dipolmatski parket in glamur vedno težje dosegljiv.

 6. Aha, torej ker se je zavzel za prošnje dveh duhovnikov narodnih buditeljev, je bil špicelj? Imenitna logika, ni kaj. Zamejski duhovniki so pač imeli preveč slabih izkušenj tako s fašizmom kot z organiziranim pritiskom s strani operacije Gladio, da bi nekdanje kolaborante imeli v posebnih čislih. Tisti seveda, ki so pripravljeni vse prodati za Judeževe groše, pa razmišljajo drugače. Nič čudnega …

 7. Carlos,

  zanimivo, kako se spoznaš na vse te reči. Ali se poklicno ukvarjaš z apologetiko komunizma in boljševizma? Koliko pa tebi plačajo? Seveda to niso Judeževi groši.

 8. Ima Ančka prav, bumerang se vrača.
  Zanimivo se mi zdi, da se ta vele diplomat,(Turk).kar naprej spotika ob samega sebe. Toliko napak kot jih je že on naredil, bi jih ne smel narediti najbolj ” frišen” diplomat.
  Se pa tale udbovska plejada res nič ne nauči. Če bi leta 1988 ne zaprli Janša in ostalih, bi se “narod” ne zgodil in vprašanje je če bi prišlo do osamosvojitve.Če bi se sedaj kar naprej ne obešali po Janši bi bil manj trden in imel slabšo stranko.
  JA BUMERANGI LETIJO NAZAJ!

 9. Boter Simon, sem pač lep, načitan in moder judeoboljševik, tako da so te stvari do neke mere v moji naravi. Plačujejo me pa izključno sionski modreci. Na žalost v marsovskih dolarjih, za katere močno sumim, da na planetu Zemlja niso vnovčljivi. 😉 Bip bip, nadenite si že klobuk iz aluminijaste folije!

Comments are closed.