Reportaža (foto): Skavti trenirajo prvo pomoč

10
Takole se masira srce
Takole se masira srce Foto: Aleš Čerin

Kar nekaj skavtov, ki v teh dneh taborijo po lepih kotičkih Slovenije, v teh dneh trenira tudi veščino prve pomoči. Obiskali smo izvidnike in vodnice iz stega Ljubljana 1, ki taborijo v Slavskem Lazu pri Fari ob Kolpi.

Ekipa prve pomoči Škofijske klasične gimnazije, ki so tudi sami skavti, je izvedla delavnice, na kateri so se skavti zelo praktično učili oživljati  z masažo srca in umetnega dihanja, kako oskrbeti hudo krvavitev in kako obravnavati nezavestnega poškodovanca. Skavti so z velikim zanimanjem srkali strokovno znanje mladih trenerjev in se na koncu pomerili na poligonu, kjer so morali pokazati naučeno. Opaziti je bilo, da mladi skavti že kar veliko vedo o prvi pomoči.

Skavti tudi vsako leto organizirajo tekmovanje v znanju prve pomoči poimenovano Skavt 112.

Foto: Aleš Čerin

10 KOMENTARJI

 1. obiskali smo izvidnice in izvidnike iz…
  ===============
  G. Aleš, se vam ne zdi, da s tem pačimo normalen slovenski jezik? Namreč tole z ločevanjem na ženski in moški spol gre res zelo daleč.

  • Zdravko, hvala za tole. Sem pravzaprav narobe napisal in sem že popravil v “obiskali smo izvidnike in vodnice iz …”, kar je popolnima točno. Tako je uradno poimenovanje – glejte na uradni strani ZSKSS. In res, je pri skavtih se vedno omenja oba spola – zaradi poudarjanja enakopravnosti spolov. Tu v tem primeru gre celo za različnost poimenovanja.

   Vse dobro vam želim.

   • Saj ta enakopravnost… Zato pravim, da je to mučenje jezika. Isto velja za ZSKSS kjer je en S res povsem odveč. in prepričan sem, da nobena ženska ne bi ugovarjala. Ta narejena politična korektnost na ženske ne pušča pravega vtisa. Celo same to imajo za prilizovanje.
    In če že uradno poimenovanje vztraja na formalizmu (brez vsebine), potem morda lahko vsaj mi ostanemo normalni. Kaj vse nam ni Majda Potrata vcepila v glavo, da ne rečem strupa nalila v možgane…

    Vse dobro tudi vam.

    • Zdravko, nimate prav. Skavtstvo je zelo mednarodno in tudi v mednarodnem okolju je tako. Že dolgo. Primer: italijanska skavtska organizacija se imenuje AGESCI: Associacione Guide e Scouts Cattolici Italiani.

     Majda Potrata nima nič s tem. In tudi našo skavtsko organizacijo ni treba kriviti za to. Lep večer.

     • Zdaj vidite da nismo v Italiji in da se z nazivom katoliški pri nas ni za igrat. Brez tega bi nemara politično bitko proti državi dobili in bi tabornike dobili pod svojo streho. Ne bi imeli dveh organizacij, kot jih nima nobena država na svetu in ne bi imeli problemov s članstvom v svetovni organizaciji. Pa še kontinuiteto s prejšnjo organizacijo iz stare Jugoslavije bi ohranili. Vse to so plusi, čeprav to zadnje v Sloveniji spet ne šteje. Ker smo Slovenci proti vsemu, ali zakaj že. Itd., da ne razglabljam dalje naše destruktivnosti.

    • G. Zdravko, moja hči je tudi “pri skavtih” in verjemite mi, da je zame povsem normalno, da je skavtinja (ne pa skavt!). Za poskus vam ponujam proti-predlog: namesto moškega in ženskega poimenovanja naj ostane samo žensko ime – za vse. Bi šlo?

     • Aleš, hvala za odgovor. Bolj jasno je zdaj. Marta, ne gre za to. Skavti so bili očitno sprva organizacija za fante. Potem so dodali tudi punce v svojo organizacijo kot vodnice. Seveda sta dve ločeni organizaciji, saj fante in punce niso tako brezobzirno mešali skupaj kot danes.
      In odtod torej girl scouts in guides (oboje žensko) in scouts, za fante.
      Tako, da nimaš prav. Tudi punce so skavti, kar se jezika tiče. Kar se pa organizacije tiče pa so res skavtinje (vodnice) in ne skavti, se strinjam.

 2. @Zdravko: ne bom komentiral vsega a tole kar pravite ne drži: ” …Ne bi imeli dveh organizacij, kot jih nima nobena država na svetu in ne bi imeli problemov s članstvom v svetovni organizaciji.” To nikakor ni res! Večina držav ima po več skavtskih organizacij. Nekatere tudi po več kot dve.

   • @Zdravko: Najprej ste govorili o organizaciji. In v večini držav sta dve organizaciji. V marsikateri državi jih je pa še precej več. Ločujejo se tudi glede na povezanost z religijo, kar je razumljivo in ni prav nič narobe. Včasih se povežejo v zvezo, včasih ne. S tem, da je v posamezni državi več organizacij ni nič narobe. Tudi v Sloveniji po mojem mnenju ne. Pomembno je, da se ukvarjamo s podporo starševski vzgoji s pomočjo skavtske metode in da dosežemo čimveč mladih. Skavtstvo se je izkazalo kot najboljši način za vzgojo odgovornih ljudi. Da ne govorimo o uspehih glede učenja vodenja. Marsikje po svetu je odlična referenca, če je kandidat za službo bil kdaj skavtski voditelj.

Comments are closed.