Reportaža (foto): Tako živijo drevesa

0
Mlakerjevem skorš Foto: Tone Lesnik
Mlakerjev skorš
Foto: Tone Lesnik

V ponedeljek 28. julija 2014 je bila na kmetiji Mlaker nad Ljubnim otvoritev informativne table ob Mlakerjevem skoršu. Skorš (Sorbus Domestica) je v slovenskih gozdovih bolj redka drevesna vrsta. Je sorodnik jerebike (Sorbus Aucoparia), mokovca (Sorbus Aria) in breka (Sorbus Torminalis). Ima plodove, podobne majhnim hruškicam, ki so zdravilni za črevesne bolezni.

Mlakerjev skorš je po dosedanjih podatkih edino odraslo drevo te vrste v Zgornji Savinjski dolini (nekaj so jih v zadnjem času posadili v Ljubnem). Ima obseg 148 cm, premer 47 cm in višino 22 m. Za to drevesno vrsto so to kar velike dimenzije. Starost drevesa ocenjujeo na okrog 100 let.

Otvoritve se je udeležilo več kot 50 ljudi. Za postavitev informativne table so si prizadevali mnoge organizacije, pobudnik je bil Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Nazarje. ki je v Zgornji Savinjski dolini postavil že več informativnih tabel ob zanimivih drevesih. Sodelovala je tudi Občina Ljubno in župan je govoril na dogodku.

Pesnica in likovna umetnica Slavica Tesovnik pa je recitirala dve svoji pesmi z doživeto in občuteno govorico o naravi in drevesih.

Tu je odlomek iz njene pesmi Modro:

“Vsake toliko se je tišini pridružil šum vetra, ki je mirno bežal v lovu za toploto.
Tako živijo drevesa. Ukoreninjena sprejemajo dogodke, ki vršijo nalogo stvarstva na koščku zemlje”.

Tone Lesnik