Referendumski piščanec v sladko-kisli omaki

34

Pričakovati je, da bo nedeljski referendum ne glede na izid končal zadnji val politične zime in spet razgibal politični utrip. Vlada pač že dolgo stopiclja na mestu, a tudi v največji opozicijski stranki si ne morejo ravno meti rok.

Vsekakor nov pospešek

Čeprav polagoma okrevajo od velikovškega arhivskega spodrsljaja, jim nikakor ne uspe temeljite unovčiti še kar trajajoče rekordne nepriljubljenosti Pahorjeve ekipe. Šele te dni so se tako prebili do trdne odločitve, da bodo glasno proti malemu delu.

Po nedelji bo nekoliko drugače. Če vladajočim, trenutno najbolj zaposlenim z gašenjem posledic eksplozij vedno novih socialnih bomb, po naključju uspe prepričati volivce, da je njihova vizija malega dela sprememba na bolje, bo to zanje drobno, čeravno pomembno olajšanje. Verjetni poraz zakona pa bo kajpak voda na opozicijski mlin, za katero se slednji niti ni bilo treba ne vem kako potruditi. Končno se bo, če nič drugega, zaradi napovedujoče se nizke volilne udeležbe morda znova razvnel prepir o smiselnosti tovrstnih referendumov.

Sladek okus s kislimi podtoni

A če Janševi smejo od nedelje z veliko verjetnostjo pričakovati svež veter v svoja skoraj paralizirana jadra, morajo vsaj daljnovidnejši med njimi – če kaj takih je – občutiti v grlu nemajhen cmok. Želja, da bi takoj na začetku referendumske pomladi še nekoliko omajali popolnoma razmajano vlado, se mora vsaj malo mešati s premislekom, ali bi ne bilo bolje, ko bi vsaj nekatere boleče odločitve šle na konto Pahorjeve ekipe. Nobena skrivnost pač ni, da bo kmalu po verjetni spremembi oblasti potrebno tako ali drugače predrugačiti zarjaveli sistem študentskega dela in še bolj sprejeti pokojninsko reformo, ki bo komaj kaj drugačna od na referendumski poraz obsojene Pahorjeve.

Takrat kajpak ne bo več prostora za opozicijsko bajanje, češ, če reforma že bo, jo bomo uvajali selektivno in postopoma. Še manj umestne bodo abstraktne zgodbe o Sloveniji kot “domu svobode, varnosti in pravičnosti” (pa ne, da bi si take države ne želel). Sindikati in dežurni dušebrižniki, ki so se po dolgem cincanju slednjič obrnili celo proti “svoji” vladi, bodo kakršne koli reformne ukrepe kabineta pod vodstvom demokratov na okopih pričakovali od vsega začetka.

Foto: Vlada RS

34 KOMENTARJI

 1. Meni se zdi neumno že to, da se tako pomembna vprašanja, kot je reforma trga dela. izkorišča za nabiranje političnih točk. Tako ali tako pa je znano, da bi Janševa SDS minirala vsak, še tako dober predlog vlade. Ker ga pač ni predlagala prava vlada. In to se mi zdi otročje, nevredno odraslega človeka. Pa še nekaj sem opazil – da je SDS tokrat na isti strani s sindikati, iz katerih so se prej janšisti neusmiljeno norčevali. Še kaki dve leti nazaj so skupaj z neoliberalci neusmiljeno udrihali po “socialistih”, sedaj pa se v Demokraciji pojavljajo intervjuju z njimi. Načelnost??
  Nasploh pa imamo vsaj tokrat priložnost, da se Slovenci na referendumu izrečemo vsaj za eno dobro stvar, za zmanjšanje dela na črno in za sistemsko ureditev, ki bo prinesla več blaginje. Ali pa bomo zamudili še eno priložnost in dali prav tistim, ki ne vidijo niti nekaj centimetrov preko lastnega plota.

 2. Janši se bo po mojem mnenju njegova trenutna drža vrnila kot bumerang, če bo prevzel oblast na naslednjih volitvah. To z referendumi gre pa že vse skupaj predaleč. Najboljše, da ukinemo parlament in uvedemo neposredno demokracijo. Ko bo Janša (če bo prišel na oblast) iskal politične zaveznike za bolj korenite ukrepe, se bo lahko krepko obrisal pod nosom saj jih s svojo trenutno opozicijsko držo (ki ni ravno konstruktivna, kot sam tako pravi) že sedaj odganja.

  Zato so v tem kontekstu njegovi načrti in bombastične napovedi o novi ustavi bolj kot ne smešne in predvsem PR-ovski projekt za naskok na oblast. Kje bo že dobil 2/3 podporo parlamenta?

 3. Janez – kje si pa ti prebral, da SDS minira predlog zakona o malem delu? Skozi celoten zakonodajen postopek predloga ni podpirala. Podala je svoje predloge, kako zakon popraviti tako, da bi bil sprejemljiv tudi zanjo, ki pa jih je koalicija po vrsti zavračala v stilu: smo edini pametni, vaše podpore pri tem zakonu itak ne potrebujemo. V trenutkih pred referendumom, ko bi zakon rešila edino še javna podpora opozicije se pa začenjajo oglašati pisunčki kot si ti, ki pišete o potrebi po enotni podpori, po nenačelnosti opozicije itd. A res misliš, da boš koga prepričal?
  ps: predlagatel referenduma o zakonu o malem delu je ŠOS, ne SDS

 4. @akvinski

  Pravzaprav ima Janša za to delno rešitev, vprašanje pa je, če je sam dovolj daljnoviden (njegovi vojščaki očitno niso), da jo bo opazil in izkoristil…

 5. Grdi grdi Janša, ki ruši slabe reforme. Ko je pa levica rušila dobre reforme, je bilo pa vse v redu.

  Ne pozabimo, da je levica sovražno minirala vse dobre spremembe pod prejšnjo vlado. Zdaj se ji zadeva vrača kot bumerang. Na oblast so prišli s socialistično retoriko in zdaj so sami sebe zaklali.

  Vsi predlogi vlade so slabi – samo dodatne omejitve in prepovedi. Samo represijo zganja.

 6. Uf, kar ne morem se otresti občutka, da je tovarišica Ancka agent provocateur, ki so jo temne sile levice najele, da z abotnimi komentarji ruši kredibilnost zdravih desnih sil 🙂

 7. @Akvinski, me veseli, da si morda eden redkih katoličanov, ki ni pripravljen trobiti v isti rog s SDS. Morda bi k tvojemu razmišljanju dodal samo še tole: g. Janša ima Slovence očitno za bebce s kratkim spominom. Ko je bil predsednik vlade in je njegova opcija imela v parlamentu večino, bi lahko z dobro voljo dobil tudi kakšne glasove iz tedanje opozicije, in takrat bi lahko lotil potrebnih ustavnih sprememb. Ampak se jih ni. In zakaj ne? Predvsem zato, ker mu SEDANJE STANJE POVSEM USTREZA. In grem stavit, da ko bo spet prišel na oblast, o ustavnih spremembah ne bo ne duha ne sluha. Kar pomeni, da je to napihovanje povsem en velik blef. Še dobro, da je SLS toliko pametna, da ni takoj privolila v ta šamanski ples. Pač, ne moreš se iti hkrati za nekakšnega tvorca nove ustave in po drugi strani destrukturja vsega, kar predlaga vlada, pa čeprav je to lahko tudi dobro in koristno. In SDS se točno zaveda, da Slovenija potrebuje zakon o malem delu. Toda ker je ta zakon pripravila “napačna” stran, ga je treba zrušiti. Nazadnje pa bo SDS prišla na oblast in morda sforsirala kakšen zelo podoben predlog, kar je še en dokaz za njen veliki politikantski blef in moralno sprevrženost.

  @Tomy: Kot sem že rekel: SDS ne bi v NOBENEM PRIMERU podprla zakona o malem delu. To, kdo je dal zahtevo za razpis referenduma, sploh ni pomembno. Verjetno ŠOS sploh ne bi dobil priložnosti za referendum, če ne bi imel izdatne podpore opozicije.
  Sicer pa, ko pišeš: “…ki pa jih je koalicija po vrsti zavračala v stilu: smo edini pametni, vaše podpore pri tem zakonu itak ne potrebujemo.” A si pozabil, kako je delovala vladna koalicija v prejšnjem mandatu? Res je, veliko je arogance v vladi, ampak jo je tudi v opoziciji veliko. SDS se ne razlikuje veliko od levice, to lahko vidi vsak otrok. Razen morda kakšne Ančke, ki znorijo, ko jim sesuješ mitološko podobo Mesije.

 8. Srž malega dela je v tem, da ga lahko opravljajo vsi delazmožni državljani Slovenije. Od redne zaposlitve se razlikuje po tem, da delodajalcu ni potrebno zagotoviti plačane malice, stroškov dopusta, porodniškega dopusta, odsotnosti z dela zaradi osebnih zadev, prevoza na delo in še nekaterih bonitet. Tudi praznikov delodajalec malemu delavcu ne rabi plačati.
  Med rednim zaposlovanjem in malim zaposlovanjem ni nobene varovalke, ki bi delodajalca zavezovala, da najprej zaposli redne delavce, le izjemoma pa male delavce.
  Upam, da je vsem, ki berete moj komentar jasno, da je za delodajalca ugodneje, zaposlovati male delavce, kot redne.
  Iz tega sledi, da bodo vsi delodajalci težili zaposliti čim več malih delavcev. Delavski razred se bo tako znašel v marxovih časih.
  Zato vsem delavcem priporočam, da galsujejo proti malemu delu, spomnim jih pa na to, da je sedaj čas, da prično prepevati znano:
  VSTANITE V SUŽENSTVO ZAKLETI….

 9. Poglej, APM, bodiva realna. Mnogi delodajalci že zdaj delajo tako, le da zaposlujejo na črno. Kar pomeni, delavci nimajo nobene socialne varnosti, delodajalcu pa ni treba plačevati davkov. In ravno zakon o malem delu bo odpravil tovrstne anomalije. Ne trdim, da je idealen, je pa velik korak naprej.

 10. Janez! ne bluzi. Država mora narediti red!!! Dealavci so opeharjeni sedaj, opeharjeni bodo tudi, če bo sprejet zakon o malem delu. Država se proglaša za socialno: To je prevovrstna laž! Koalicija se proglaša za levičarsko. Tudi to je prvovrstna laž in politiki levičarske opcije so lažnjivci!
  Perverzija je pa še večja, saj v primeru, da referendum uspe, bo zakon uveljavljen v času okrog 1. maja, torej v času, ko bi moral delavski razred praznovati, bo oropan še tistih nekaj pravic, ki so mu jih priborili borci za delavske pravice vse od Marxa naprej. To je svinjarija, zato pozivam dalavce, da se spomnijo svoji slavnih prednikov in zapojejo: Vstanita v siženjstvo zakleti!!!!

 11. Janez, se popolnoma strinjam s tabo. SDS je kriva za neusklajevanje z opozicijo v PREJŠNJEM mandatu. Danes pa ni korektno zvračati krivde za nusklajevanje med koalicijo in opozicijo na SDS, ampak so za to krivi Pahor & co, saj imajo samo oni možnost preglasovanja. Sploh pa ne moreš kriviti SDS za neusklajevanje pri tem zakonu med socialnimi partnerji – ker sploh niso bili “stranka v postopku”. Točno zaradi tega sem uporabil zate oznako pisunček, ker želiš za neusklajevanje okriviti šibkejšega partnerja.
  GLede drugega dela – tukaj se skoraj strinjam s tabo: SDS v nobenem primeru nebi podprla tega zakona, takšnega kot je predlagan. Ampak drugi del stavka si ti “pozabil”.

 12. @APM: kako pa veš, da bodo delavci opeharjeni? Doslej nisi predstavil niti enega kakovostnega argumenta, zakaj bi bilo malo delo škodljivo. To si lahko razlagam samo na dva načina: ali si tako neskončno ideološko zaslepljen ali pa si morda zastopnik interesov kapitala (beri: podjetnik, ki ima zaposlene na črno, ali pa lastnik kakšnega študentskega servisa). Zato je tvoje sklicevanje na pravice delavcev sprevrženo.

  @Tomy: Dobro, sva pač dosegla strinjanje v neki točki. Toda svetopisemska modrost pravi: kdor seje veter, žanje vihar. Zato SDS nima nobene pravice zahtevati, da se mora vlada posvetovati z njo in jo upoštevati, če sama ni bila pripravljena početi to v prejšnjem mandatu. Zato se ji posledice takšnega ravnanja vračajo kot bumerang. Najbolj pa bo zaradi tega nasrkal mali človek.
  Povedal pa sem že, da bi SDS nasprotovala tako ali tako vsakemu predlogu, pa naj bo to malo delo ali kaj drugega. Tisto, kar predlaga vlada, je zanjo itak vse zanič.

 13. Janez, če se prav spomnim, se je sedanja koalicija v prejšnjem mandatu pritoževala, da se koalicija noče usklevati z njo. Pred zadnjimi volitvami so oblubljali, kako bodo oni drugačni, boljši. Volilci smo jim dali priložnost, da to dokažejo.
  SDS v prejšnjem mandatu ni dala v parlament niti enega predloga, ki nebi bil usklajen s socialnimi partnerji. Glede sposobnosti usklajevanja na tej relaciji je razlika očitna!
  Po tvojem pisanju bi sklepal, da je SDS v tem mandatu glasovala proti vsem vladnim predlogom. Na http://www.dz-rs.si se med drugim nahajajo tudi izpiski vseh glasovanj. Poglej sam.

 14. “SDS v prejšnjem mandatu ni dala v parlament niti enega predloga, ki nebi bil usklajen s socialnimi partnerji. Glede sposobnosti usklajevanja na tej relaciji je razlika očitna!”

  Pravzaprav je verjetno bolj res, da se je tovariš Ivan hotel na vsak način izogniti konfliktu s sindikati, zato tudi nobenega resnega reformnega predloga ni bilo. Mladoekonomistov in Drobniča (ki se je sicer izkazal za politično popolnoma diletantskega) se je ravno zaradi tega odkrižal, ravno tako je pokopal EDS.

 15. Rx, naj te malo dopolnim: po tvojem sta se na vsak način hotela izogniti konfliktu s sindikati tudi tovariša Tone in Janez (po mojemm spominu tovariš Andrej ni utegnil pripraviti nobenega predloga s tega področja, če se motim se opravičujem).
  Ups, njiju ne omenjaš, ker sta “naša”.

  Smo pa očitno prišli na pravo pot: pri tem referendumu na gre za problem usklajevanja med koalicijo in SDS, ampak za problem usklajevanja med socialnimi partnerji. Partner, ki je bil preglasovan je sedaj izsilil referendum. Omenjanje SDS kot tistega, ki minira ta zakon je pa čista manipulacija.

 16. Tudi take manipulacije so se že zgodile, kot poskuša ta Clemens – ponavadi, ko vse ostalo odpove.

 17. Janez, tvoj problem je v tem, da očitno ne dojameš, da problemov ne bo rešila še ena ekstremno omejujoča oblika dela, dodatna represija in ne vem kaj še.

  Probleme bo rešila večja fleksibilnost redne zaposlitve. Študentsko/malo delo, kjer ne bo omejitev, bo pa enako obremenjeno z davki in prispevki kot ostalo…

  To malo delo pa ničesar ne rešuje. Davki in prispevki ostajajo nesramno visoki, fleksibilnost je nizka itd…

 18. Da ne boste nasedali janezovim lažem, naj poudarim, da je Janša ravno zaradi sodelovanja z opozicijo ustanovil parnerstvo za razvoj.

  Medtem, ko se levica v marsičem sploh ni hotela pogajati z SDS-om. Normalno je, da jih ne bodo podprli.

 19. Tomy, če še nisi opazil, je pač rx170 manipulator, ki po potrebi uporabi, kar mu pride prav, da zagovarja komunajzerje in šimfa čez desnico. V tem primeru očita Janši, da ni izvedel reform, čeprav je bil sam na okopih proti reformam.

  Levici se zdaj maščuje socialistična retorika, s katero je prišla na oblast in s katero je minirala reforme.

  Saj Semoliča bi po volitvah brez težav prepričali, da jih podpre. Samo kaj, ko se jim je zgodil spontan upor. Najprej v Gorenju, potem pa naprej.

 20. @tommy ja res, da tudi tovariša Tone in Janez nista nič naredila na tem področju vendar je bila pač primerjava med tovarišom Boratom ter tovarišom Ivanom. Sicer pa lep opis, kaj si je tovariš Ivan mislil o urejanju študentskega dela, najdeš v knjigi Mića Mrkaića.

 21. Če na kratko povzamem knjigo Miča Mrkaiča.

  Za neizvedbo reform je kriva pokvarjena levica in preveč prestrašena desnica.

  rx170 in nekateri podobni kljukci so sicer upali, da bo Janša izvedel reforme, ki so bile nepriljubljene, izgubil zato volitve, potem bi pa levica brez težav vladala na ta račun še naslednja dolga leta, si za vse dobro pripisala zasluge, za vse slabo pa pripisala Janševim “neoliberalnim” reformam.

  Pa se jim je vse sfižilo.

 22. Janaz kljub popolni zakonodaji in briljantenemu delu socialnih demokratov in sploh vseh sociialno čutečih ljudi v Sloveniji, med katerimi sta čisto pri vrhu okrevajoči predsednik Tuerk in varuhinja človekovih pravic, ki redno dobivata svoje ne ravno male plače, je bilo v Sloveniji opeharjenih na tisoče gradbenih delavcev.
  Ni potrebno biti prerok, da predvidiš, da se bo izrabljanje nadaljevalo, zato svetujem vsem delavcem v Sloveniji skarajno previdnost in pred vsem upoštevanje reka:osel gre samo enkrat na led!
  In seveda, glede na stanje, kakršnega jim nudi lažnjiva socialdemokracija in slovenska nominirana levica, ki je podobno onemu, v katerem je Marx napisal Kapital, naj se zavedajo svojega ponosa, naj odločno zavrnejo zakon o malem delu in si zapojejo: Vsatnite v suženjstvo zakleti…..

 23. APM,

  Slovenija je socialna država, samo ne deluje tako, kot si socialisti želijo.

  Visoki davki prinesejo delo na črno – zdaj ga bo kvečjemu več, ker bo malo delo bolj omejeno in bolj obdavčeno. Da ne govorimo, da v pokojninsko blagajno bodo vplačevali, delovna doba jim pa ne bo tekla.

 24. Ta debata dokazuje zakaj v Sloveniji sami nismo sposobni narediti reda. Očitno bodo namesto nas to morali narediti drugi, ko bomo bankrotirali. Namesto debate o vsebini, se bolj pogovarjamo o tem katera opcija je bila bolj ‘konstruktivna’ in kdo si bo lastil zasluge. Zaradi mene si jih naj lasti levica ali desnica, samo da bodo ukrepi dobri za celotno družbo. Normalno, da praktično ni idealnih rešitev. A prepričan sem, da je bolje sprejeti določene nepriljubljene ukrepe, ki lahko dolgoročno prinesejo pozitivne spremembe, kot da ohranjamo status quo, ki je najslabši. Slovenija je v krču, zato pa smo si krivi sami, ker smo neodgovorni in gledamo samo kratkoročno in gledamo na to katera opcija nam je bolj všeč. Miselnost, da ima ‘nam nasprotna opcija’ vedno slabe namene, nas bo še pogubila. Vojna še vedno traja…

 25. Treba je priznati, da je levica tista, ki ni sposobna priznati ničesar dobrega Janševi vladi, čeprav je – konec koncev pokasirala nagrado za najboljšo reformo javne uprave, ki jo je izvedel Virant, dobila pa njegova naslednica. Niti zahvalila se mu ni.

  Desnica je bila glede tega vedno boljša. Znala je podpreti in pohvaliti dobre poteze Drnovškove in Ropove vlade – Pahorjeva itak ne naredi ničesar dobrega.

  Kar se tiče malega dela, je zaradi lobijev tako omejeno in neumno izvedeno, da ne more dati pozitivnih rezultatov. Rešitev je v splošni večji fleksibilnosti trga dela – predvsem lažje odpuščanje, v nižanju davkov itd. Treba bi bilo tudi izenačiti davke in prispevke vseh, pa ukiniti študenstke servise v celoti.

  Pokojninska reforma sploh ni reforma, ampak so le kozmetični popravki, s katerimi bodo prevalili potrebne spremembe na naslednje mandate, ko naših komunajzerjev ne bo več. Rešitev je v večji svobodi 2. stebra, kjer bi lahko izbrali naložbe z večjo donosnostjo in majšimi stroški upravljanja – morda narediti to vlaganje za obvezno. Potem pa reformo izpeljati tako, da bi bila čim manj boleča za obstoječe upokojence in tiste, ki se bodo kmalu upokojili, za ostale pa se postopoma glede na čas upokojitve čim več prihodkov preusmeri na privarčevan denar iz 2. in 3. stebra.

  To, kako se vlada loteva dela na črno, je pa sploh velika katastrofa. Namesto, da bi znižali davke, poenostavili postopke (s tem tudi poenostaviš postopke preverjanja), gredo omejevati sosedsko pomoč. Čudno, da niso prepovedali še to, da obrtnik sam sebi ne sme narediti zastonj tistega, kar sicer dela v svojemu poslu, ampak si bi moral zaračunati in plačati davek od tega.

  Vlada naj najprej odpusti odvečne ljudi v državnih službah, ne pa, da nas tako stiska z visokimi davki in ostalim.

 26. Tako akvinski, o vsebini bi lahko razpravljali, če bi zagovorniki vlade imeli kaj argumentov na to temo.

  Pa jih nimajo. Vse, kar znajo je napadati nasprotnike.

 27. Tovarišica Ančka, po količini pamfletov sodeč opažam, da vam je po mojem zbodljaju kar precej narastel utrip. Pazite, da se prehitro ne upehate 🙂 Vladavina socialistov utegne še kar trajati. Sicer pa, kaj neki bi vendar bi počeli brez njih. Saj bi si jih morali izmisliti.

 28. Jaz sem zate spoštovana gospa, ne pa tovarišica.

  Očitno kot Carlos nisi dobro uspeval, zato pa si spremenil ime. A boš zdaj Clemens ali boš Carlos?

  Vladavina socialistov bo trajala do bankrota. Potem boste pa odleteli na smetišče zgodovine.

 29. tale zakon ni ravno najboljši (sam po sebi), vendar odpravlja strukturne nepravilnosti in hkrati dolgoročno zagotavlja (predvsem) študentom, da se jim bo sedanje delo za male pare vsaj nekje poznalo (2/3 časa se bo števlo v pokojninsko dobo)

  študentski servisi so se čisto izrodili, preveč poberejo za nič dela

 30. V resnici tudi tale link, ki si ga dal, ni nič drugega, kot strankarsko natepavanje.

  Malo delo je eno veliko socialistično skrpucalo. Niso ukinili študenstskih servisov, kvečjemu so pod njihovo okrilje podtaknili še upokojence. Postavili so neživljenske omejitve.

  Torej nič dobrega.

  Predvsem pa na račun tega nikomur niso znižali davkov.

 31. Naredimo raje obratno. Znižajmo prispevke in davke na redno zaposlitev in jo naredimo fleksibilnejšo.

Comments are closed.