Referendum, ki se ga marsikdo boji

19

Da v rekordnem času nabrani podpisi za referendum o družinskem zakoniku za zdaj še ostajajo v predalu, kaže na veliko zadrego predlagateljev njihovega zbiranja. Imajo prav: za referendum takega kalibra res ni pravi čas.

Ni jih strah anket

Seveda tudi takrat, ko je umirajoča Pahorjeva vlada zakonik na hitro potrdila v parlamentu, ni bil ravno pravi čas. In tako je pravda o tem pomembnem dokumentu že vseskozi v znamenju značilne šentflorjanske burke, kjer ne na eni ne na drugi strani ne manjka nepotrebnega razkazovanja mišic, kot je pretekli teden v za razgrete slovenske razmere presenetljivo trezni izjavi opozorila Akademija za demokracijo. Toda ne za najbolj goreče zagovornike zakonika ne za njegove najglasnejše kritike pregreta atmosfera sama po sebi (žal) ni problem. Najverjetne jim je in jim bo celo v prid. Tisto, kar je pobudnike referenduma najbrž zmedlo, je, da bo po vsem videzu potekal na drugačnem političnem zemljevidu, kot so si ga zamišljali takoj po sprejetju zakonika.

Zato dvomim, da so se, kar je sicer možno, v prvi vrsti ustrašili zase neugodnih anket. Slednje si prav v zadnji volilni kampanji niso ravno ustvarile dobrega imena, kar pa se tiče referendumov, so v zadnjih letih še posebej pogosto udarile mimo. Temu je botroval na eni strani bržkone precejšen delež socialno zaželenih odgovorov (in Slovenci o sebi radi mislimo, da smo liberalni, tolerantni in odprti), po drugi strani pa dejstvo, da so anketiranci mogoče povedali svoje resnično mnenje, vendar se jim na volilno nedeljo sploh ni zdelo vredno na volišče. Zato mi občutek pravi, da bi lahko bili ob motivirani “bazi” predlagatelji referenduma še vedno v prednosti.

Je pa nekaj, zaradi česar zna biti prednost manjša kot ob ponovnem zagonu zbiranja podpisov in zaradi česar se nenadoma celo tvorci zakonika zavzeto borijo za pravico 48 tisoč ali nekaj več podpisnikov do referendumskega odločanja. Drugače od pričakovanj se utegne glasovanje o zakoniku sprevreči v referendum o na neobičajni način sestavljeni vladi, kakor se je omenjeno redno dogajalo Pahorjevi ekipi.

Neprijetno za vlado …

Hkrati je referendum povsem odvečen kot preizkus za komaj nastajajočo koalicijo. Kot vemo, bodo njeni člani na različnih bregovih. Resnično veselijo se ga lahko le v Novi Sloveniji in v Virantovi listi. Prvi bodo z njim popolnoma na isti valovni dolžini s svojim volilnim telesom, drugi pa si bodo lahko utrdili sloves najliberalnejše komponente Janševe vlade in pridobili nazaj vsaj nekaj zaradi sporazuma z Janšo razočaranih volivcev (da taki so, ni dvoma, čeravno je domnevni padec Virantovih skoraj gotovo prenapihnjen). Pa še vodilni tiskani mediji jim bodo po dolgem času nekoliko prijaznejši. Že Desus bo v precej manj prijetnem položaju, saj se mi dozdeva, da strankino vztrajanje pri dediščini sodelovanja v prejšnji vladi na tej točki ne odseva pogledov večine njihovih volivcev. Pred najtežjo nalogo pa bo SDS, ki bo morala skrbno paziti, da se ne bo dala zaplesti v najgloblje ponore predreferendumske vročice. Od intenzivnosti slednje bo namreč v veliki meri odvisno, koliko se bo dalo referendumsko nedeljo speljati v vode čisto navadnega levo-desnega pingponga, kakor se je primerilo referendumu o arbitražnem sporazumu. Več kot bo v kampanji Svetlane Makarovič na eni in podeželskih župnikov na drugi strani, večja je verjetnost za ponovitev takšnega scenarija. In Janša svojega drugega mandata po vseh težavah res ne more začeti s pretiranim sodelovanjem v tovrstni burleski.

a tudi za opozicijo

A čeprav je novopečena opozicija očitno zavohala priložnost, da da vladi že takoj na štartu popra pošteno pod nos z ljudskimi glasovi, s čimer bi  morda potrdila svojo tezo o Janševem premierstvu kot prevari volivcev, referendum o tako občutljivi tematiki niti zanjo ni brez nevarnosti. Ker teče pri nas ločnica med levico in desnico skoraj izključno po črti odnosa do med- in povojne slovenske zgodbe, na levi nikakor niso zgolj (ali če nene v glavnem) socialni liberalci in na desni nikakor niso samo socialni konservativci. Seveda eni in drugi stisnejo zobe, če se jim zazdi, da so v nevarnosti njihove temeljne postavke, toda v običajnih razmerah bi družinski zakonik sodil v drugačno kategorijo. Zato bo sorazmerno zabavno opazovati gerontokrate iz Jankovićevega kluba, kako se bodo skupaj z voditeljem opozicije kislo nasmihali na shodih zakonikovih zagovornikov. Pa še ne bodo mogli biti prepričani, ali bodo njihovi vrstniki in vrstnice zares tekli na volišča s takšnim navdušenjem, kot so tekali 4. decembra, ko je vendarle šlo za pridobitve revolucije.

19 KOMENTARJI

 1. Klasična družina ni ne pravno ne politično vprašanje. Je vprašanje o preživetju naroda. Slovenci pa smo kulturi življenja že zdavnaj rekli: “NE!” Sedaj vsaj imamo možnost drže “Umri pokončno!”

  Žal.

 2. Ne razumem smisel nekaterih pravic, ki jih družinski zakonik želi zagotavljati npr. dvema moškima, ki sta geja in sta sklenila partnersko skupnost, po družinskem zakoniku, imata po “tanovem” pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok?! (5. in 60. čl) Kako bosta po legalni poti dva moška, geja, odločala o rojstvu svojih otrok v praksi …Zakaj bi se dva geja iz partnerske skupnosti svobodno odločala o rojstvu otrok, če ne moreta po legalni poti v RS spočeti in roditi, ne moreta “priti” do rojstva njunega otroka? Zakaj država po DZaku daje gejem to pravico, ki je legalno neizvedljiva pri nas v RS? V čem je smisel podeljevanja takih pravic ?! Nadomestno materinstvo je namreč pri nas prepovedano po kazenskem zakoniku…
  o, zelo slabo napisan je tale družinski zakonik!

  Seveda bomo šli na referendum, ne glede na “ozadja” in preračunavanje političnih strank. Zaradi nas.
  Veliko nas bo, ni dvoma: PROTI nerazumnosti tega zakonika.

  Vesela novica se začne z rodovnikom, rod pa se spočenja in rojeva med žensko in moškim. Po ženski in moškemu pridemo na svet…po mami in očetu.

  Žal mi je,da se nekatere naše politične stranke niso odločile za iskanje najboljših rešitev o družinskem zakoniku do konca, s pogovori, ko je bila pretekle dni ponujena roka za kompromis s strani Družinske pobude.

  • Druge razlage za “smiselnost” nesmiselnih določil novega Druž. zakonika ne vidim, kot je ta: ko bi nova določila Druž. zakonika začela veljati, bi se dosedanje oblike heteroseksualnih družin in istospolne izenačile. Pomen besede “družina” se spremeni tako, da skupnost, ki smo jo tisočletja imeli za družino (starši in otroci skupaj), postane le ena izmed novih oblik “družin”. To pa pomeni, da bi bil Druž. zakonik nelogičen: skupnosti so enake, a nimajo popolnoma enakih pravic (ker istospolni nimajo zagotovljenih vseh tistih, ki so že po naravi dane samo heterospolnim).
   Torej: na hitro bi začeli popravljati “sporna” določila v smislu popolnega izenačevanja: tudi istospolnim dati vse pravice, ki jih imajo raznospolni. In potem smo na nepredvidljivem polju, koliko in do kod bi segale nove pravice, ki po naravnem pravu ne pripadajo komurkoli…
   Glede na to, da dosedanja zakonodaja istospolnim parom omogoča vse to, kar je zapisano v Družinskem zakoniku (z izjemo dedovanja, ki je bila edina pomanjkljivost sedanje zakonodaje in je Ustavno sodišče
   naročilo njen popravek – samo tega, ne pa celotne zakonodaje!!!) – no, glede na to se mi zdi zgornja razlaga povsem logična – kar pa ne pomeni, da je sprejemljiva in moralno dopustna.

 3. Ve se, kdo se bo s tem referendumom najbolj …. (neprimerna vsebina) ……
  Niti malo ne dvomim, da bo večina volivcev potrdila družinski zakonik, saj imajo poln kufer vtikanja neke kamenodobne institucije v svoja privatna življenja.

 4. Ko je pred nekaj leti v Fanciji potekala kapanija za uzakonitev evtanazije je takratni predsednik vlade Raffarin zelo korektno definiral problem s tezo, da vlada nima ingerence nad žviljenjem in smrtjo. Skrtaka so teme, ki niso v prvi vrsti politične in če postanejo zgolj politične potem je to zelo slabo. Družina kot odločilni del človekovega življenja je preveč resna zadeva , da bi jo prepustili zgolj politiki.
  Odločanje na referenumu ne bo politično, ljudje se bodo opredelili na osnovi intimnega prepričanja. tako ne vidim nobene politične zadrege, ker gre konec koncev tudi za zakon prejšne vlade.

 5. V tej državi lahko kvazilevićarji dobijo vsak referendum, tako da bo tudi tale padel in spet bomo pod vodstvom zagnanih rdečih revolucionarjev in anarholiberalcev zanikali Darwina.
  Edino, kar nam ostane, je to, da po naravnih zakonih spolno usmerjeni ljudje po najlepši in najbolj logični: naravni poti, zaplodimo čim več potomcev in jih vzgojimo po svoje, oportunisti bodo pa pač izumrli.

  • Žal to še kako drži.

   Sam sem družinskemu zakoniku sprva nasprotoval. Potem pa se je pokazalo, da je prav tista stran, ki je zakonik predlagala, pripravljena na kompromise, druga stran pač ne.

   Čeprav RKC zakoniku nasprotuje, bom kot kristjan in kot odgovoren državljan družinski zakonik na referendumu podprl. In bom imel čisto vest.

   • Tvoja vest že zdaj ni čista, ampak kosmata.

    Levica pa ni pripravljena na kompromise, ampak le na navidezne kompromise. V zadnjem trenutku sprememnjenih nekaj členov, definicija pa ostaja taka, da bo ustavno sodišče reklo – po novi definiciji družine morajo biti vsi izenačeni.

  • KRŠČANSKI DEMOKRAT IN imel boš čisto vest ! Sosedje in blogerji , ti bomo pa rekli, da si na glavo padel !

 6. KO sem pred tedni nazadnje slišal debato o družinskem zakonu tudi z g. KRESALOVO , so jo bila polna usta ženskih pravic in ostalih “obrobnikov ” , od pravice abortusa dalje . Vnos novih pravic v zakon naj bi bil napredek , ki ga terja čas ! VSE skupaj je tako zavzeto zagovarjala , da sem imel občutek , da bo tudi ta zakon kmalu zastarel in da se tudi SODOMIJA vnese vanj !
  G. PRIMCA ni pustila do besede, prav nestrpno je zvenelo !

 7. Jaz pa še vedno ne razumem, zakaj uredništvo ne briše nepertinentnih komentarjev. (Lahko začne z mojim, vendar naj nadaljuje z vsemi preostalimi)

 8. Mislim,da bi bilo vseh komentarjev hito konec,ko bi vsi dobili odgovor na preprosto vprašanje,kako bi istospolna človeka prišla do skupnega otroka na pošten,zakonit način,da bi bila oba temu otroku biološka ljubeča,odgovorna starša,da mu omogočita skladen telesno-psihološki razvoj.

 9. ROMANA , saj vendar zato gre ! Če bo referendum , jih bodo zopet levaki dobili po betici , da se jim bo bledlo !

  SEM za ta zakon takoj , ko bo rodil prvi gej !

Comments are closed.