Vlado bodo podprli vsi, ki ne bodo šli na nedeljski referendum

10
Vlado bodo podprli vsi, ki na nedeljski referendum sploh ne bodo prišli
Vlado bodo podprli vsi, ki na nedeljski referendum sploh ne bodo prišli.

Pred nami je referendum o drugem tiru. Tako kot vse v Sloveniji, so ga, neslučajno, izjemno spolitizirali. Tako strokovne in človeške argumente, osebni trezni premislek, zatre ideologija – duhovna hrana primitivnih, ljudi, kjer je neideologija najvišja stopnja ideologije. Predvsem pa so ga »razosebili«. Večina državljanov zato ne dojema njegovega bistva, ampak ga vidi zgolj kot dvoboj med »čudaškim« državljanom »K« in omnipotetno vlado prof. dr. Mira Cerarja v odstopu. Spregledajo celo, da ga vrhunska stroka na čelu z prof. dr. Jožetom Duhovnikom, mnogim je sumljiv že njegov priimek, zavrača, politika na čelu z Gospodarsko zbornico Slovenije, ki je vse, le to ne, za kar se izdaja, pa ga podpira. Tudi državljan »K« je deležen podtikanja in poniževanja kot največji nekdanji razredni sovražnik! Uporabljajo znano in preizkušeno metodo, javno razglašeno v Novi Gorici: »Najprej diskvalifikacija, nato likvidacija!«

Ponavlja se zgodba o TEŠ-6

Foto: Goran Semečnik
Občina Velenje je v začetku 2018 objavila povabilo k izdelavi konceptnih predlogov za ureditev zelenice ob spomeniku maršala Tita. Kot najboljšo so izbrali idejo Projektnega biroja Velenje, avtorice Špele Vučina, ki bi pred kipom maršala postavila fontano. A nobena od šestih natečajnih rešitev ne bo obiskovalcem olajšala priljubljenega fotografiranja z maršalom, kot so si to zamislili na Občini Velenje. Foto: Goran Semečnik

O tem, da je nova proga in to dvotirna potrebna, razen ministra za infrastrukturo nihče ne dvomi. Problematičen je načrt vlade o zgolj enem tiru, trasi, zastareli vleki in nemogočih stroških, ki naj bi se, po črnih scenarijih, še povečali. Ponavlja se zgodba o TEŠ-6, ki je bila potrebna tako zaradi energije kot tamkajšnjih rudarjev, ki bi ostali brez dela. Sedanji finančno-tehnološki položaj Gorenja samo potrjuje črne oblake, ki se zgrinjajo nad tamkajšnjimi ljudmi. Seveda so to potrebnost gradnje termoelektrarne določeni ljudje do skrajnosti zlorabili. Kot skoraj vse podobne gradnje po II. svetovni vojni.

Spominjam se, kako so mi domačini ob začetku del v simboličnem jeziku pripovedovali, da na vsakem ovinku stoji »tovariš«, da prestreže vrečo cementa, ki »padajo« z kamionov. V nekaterih je bilo očitno zlato. To od znotraj zlati tamkajšnji Titov spomenik, od katerega se ne morejo ločiti. Kdo bi ubil kokoš, ki nese zlata jajca, kdo bi se odpovedal načinu gospodarjenja, ki nekatere tako bogati, da lahko v pravem kapitalizmu samo sanjajo o takih primerih.

Titov kult vse bolj postaja simbol oblasti in vladanja, v katerem postaja peščica vse bolj bogata, srednji razred izginja, plast relativnih revežev, drobtine jim že namenijo z mize, pa narašča. To je tisti pravi tip brezrazredne družbe, kot si jo je zamislil V. I. Lenin, ki je našel v slovenskih komunistih najboljše posnemalce.

Ali Slovenci plačo dobivamo ali zaslužimo?

Nedavno smo bili priča močnemu stavkovnemu valu. Zanimivo je bilo opazovati, kako so nekateri zahtevali višje plače, ker jih zaslužijo, drugi pa večji del pogače z katerim razpolaga vlada. Pri zadnjih, ki niso bili tako maloštevilni, gre za recidiv komunistične mentalitete, v katerem vlada, ki pooseblja komunistično elito, avantgardo delavskega razreda, najbolj osveščeni del družbe, deli skupno pogačo. Številni ljudje so namreč še danes prepričani, da so njihove plače odvisne od vlade, ki upravlja z državno lastnino in deli »družbeno bogastvo«. Zato tako podpirajo državno lastnino in so pripravljeni stalno prenašati bančne luknje in podobne deviacije tajkunov. Ki so samo zaradi modernosti razredni interes nominalno zamenjali z nacionalnim. V resnici ni nobene spremembe.

Smo še ljudje in državljani ali čreda, ki jo vodijo v zakol?

Prav zaradi tega je rezultat bližnjega nedeljskega referenduma bolj ali manj predvidljiv. Proti vladnim načrtom bodo tisti, ki so prepričani, da plačo zaslužijo, da hočejo sami uravnavati svojo bližnjo in daljno prihodnost. Vlado bodo podprli, tudi z neudeležbo na referendumu tisti, ki prosijo milosti, ki ne verjamejo vase, ki želijo, da nekdo drug misli namesto njih in prevzema odgovornost. Ki plače ne zaslužijo, ampak prejemajo!

Če bi tako ravnali v času slovenskega osamosvajanja, se ne bi nikoli uresničilo. Bati se je, da se bomo tudi po bližnjih volitvah spraševali, kaj se dogaja s Slovenci: smo še ljudje in državljani ali čreda, ki jo vodijo v zakol? V Sloveniji je med zadnjimi prazniki strašljivo zadišalo po krvi!

10 KOMENTARJI

 1. Vnebovpijoča krivica se bo ponovila, ker volivci spet ne bomo prejeli referendumske obrazložitve, zakaj bi naj glasovali proti zakonu o drugem tiru kot je to naložilo vladi ustavno sodišče.

  Odstopljena vlada, ki je še dolžna opravljati tekoče posle, ponovno ni zagotovila, da bi bila ta obrazložitev posredovana volivcem.

 2. Spoštovani g. Stane Granda, referendum bi bilo potrebno popolnoma bojkotirati. O dejanski potrebnosti in podrobnostih investicije ne more odločati ne vlada, ne referendum. Ampak izključno le stroka: Ob snovanju skupaj z najbližjimi sosedami – članicami EU. Pri iskanju rešitev pa z znanjem za desetletja naprej.

 3. Žal mi je, a tudi avtor tega članka aktivno prispeva k padcu referenduma. Čeprav je iz članka razvidno, da mu je vse jasno, večina Slovencev bere le naslove in tako na referendumu ne bo imela težkega dela. Podpreti Janšo ali vlado? Vlado seveda! Še bolje pa nikogar, saj so vsi koritniki isti.
  Ste to hoteli? Ampak to bi dobili že brez takšnih naslovov člankov. Zainteresirati volivce za tehnične zadrege milijardne investicije nekaj tednov pred edinimi pomembnimi volitvami v državi je praktično nemogoče.
  Igor Đukanović

 4. Članek dr. Grande je odličen in jasen za demokratične ljudi, ki mislijo z svojo glavo in so zavedni-suvereni državljani.
  Demokracijo ne uveljavlja oblast ali stranke, ampak zavestni in suvereni državljani- civilna družba, ki lahko odloča edino na referendumu in volitvah. Tega se morajo državljani zavedati in izkoristiti to možnost za lastno dobro.
  Resnično potrebujemo več takih Vilijev Kovačičev in odločnih volivcev-suverenih državljanov.
  Na referendumu bomo proti, če smo za dvotirno in poceni varianto potrebne proge Divača-Koper, ki je naša bodočnost.
  Ideološki zakon SMC je škodljiv in nedemokratičen-zapravljiv !!!

 5. Zamujamo z razvojem civilne družbe. Sicer se s tem problemom spopadajo vse države, le postkomunistične precej več. Ponavljanje referenduma je najbrž resno opozorilo, da je (in bo) naš glavni izziv graditev civilne družbe.

  • V glavnem je ta krog neprodušno zaprt.
   Nekoliko posije sem pa tja kakšna lučka ki osvetljuje, a se bojim da premalo za večino v parlamentu.

  • Tako kot vedno, bo tudi sedaj. Pričakujem, da bo odstotek podpore vladi le malo nižji … nekako okoli 75%.

 6. Najbrž imate prav. Še en priročen vzrok, da bo civilna družba tako vsestransko nestrokovno pripravljen referendum upravičeno ovrgla. Nova vlada pa bo imela proste roke za kakovostno pripravo naložbe.

 7. Ko smo zavrgli gradnjo proge Benetke-Trst-Ljubljana smo zapravili vse. Zdaj je vseeno, če navrtajo šest tunelov do Kopra.

Comments are closed.