Redovnice, ki rešujejo spolne sužnje že v 140 državah

5

spolne suznjeKatoliški spletni portal Crux poroča, da se je dejavnost katoliških redovnic, ki rešujejo žrtve trgovanja z ljudmi tudi tako, da se izdajajo za prostitutke in tako vstopajo v bordele in da odkupujejo otroke, ki se jih prodaja v suženjstvo, razširila v 140 držav po svetu. Okrog tisoč sto redovnic trenutno deluje na področju preprečevanja trgovanja z ljudmi in suženjstva.

John Studzinski, predstavnik mednarodne zveze Talitha Kum (aramejski izraz za “Deklica, rečem ti, vstani” (Mr 5,41)), v okviru katere redovnice delujejo, ocenjuje, da je okrog enega odstotka svetovnega prebivalstva žrtev neke oblike trgovanja z ljudmi, kar predstavlja okrog 73 milijonov ljudi. Med njimi je 70 odstotkov žensk, polovica je starih 16 let ali manj.

Studzinski je opisal nekaj grozovitih načinov ravnanja z žrtvami. Tako je bila ena od žensk zasužnjena kot prostitutka in teden dni zaprta brez hrane, prisiljena, da se hrani z lastnimi iztrebki. In to zato, ker ni dosegla dnevne norme spolnih odnosov z dvanajstimi klienti na dan. V drugem ekstremnem primeru je bila ženska prisiljena na spolni odnos z desetimi moškimi naenkrat.

Predstavnik Talitha Kum je povedal, da so redovnice pripravljene za reševanje teh žensk tudi na cesto, kjer se preoblečene v prostitutke vtihotapijo v bordele. “Te sestre ne zaupajo nikomur. Ne zaupajo vladam, ne zaupajo korporacijam, ne zaupajo niti lokalni policiji. V nekaterih primerih ne morejo zaupati niti moškim klerikom,” je še dodal John Studzinski.

Redovnice delujejo tudi proaktivno pri reševanju otrok, ki so jih starši prodali v suženjstvo. Tako so osnovale mrežo domov po Afriki, v Filipinih, Braziliji in Indiji, ki nudijo tem otrokom zavetišče. Mednarodna zveza Talitha Kum sodeluje tudi s podjetji, ki jih najamejo, da preiščejo morebitne zlorabe v verigi delovnih procesov po svetu.

5 KOMENTARJI

 1. Bravo, punce, prave ste mi vi feministke. In spoštovanje za pogum, ki je potreben za spopad z brutalno mafijo, ki vodi ta moderni, sramoten suženjski posel ob tem ko si oblastniki zatiskajo oči ali pa celo želijo pristaviti svoj piskerček.
  Da se na moške, tudi klerike, ne da zanesti pa seveda ni presenečenje, tudi lisici je težko zaupati kokoši v varstvo.

  • “Da se na moške, tudi klerike, ne da zanesti pa seveda ni presenečenje”

   Gospa Feministka,
   še citirano popravite pa ste idealna ženska. Veste, ta misel je enaka tisti, da so ženske izvor vsega zla.

   • Idealnost menda obstaja samo v vrtcu in na fdv-ju, jaz nisem od tam, tako da bom ostala kar pri svojem prvotnem zapisu.

 2. Zanima me njihov bančni račun, da bi kaj prispeval.

  Zanima me tudi, če delujejo v Sloveniji. Najbrž je najbolje, da delujejo tajno.

Comments are closed.