Rdeče nasilje – represija v Sloveniji po letu 1945

3

Vir: blog Jože Bartolj. V oddaji Moja zgodba smo predstavili knjigo zgodovinarja, sociologa in poznavalca povojne represije v Sloveniji dr. Milka Mikole Rdeče nasilje – represija v Sloveniji po letu 1945. Knjiga, ki je izšla v redni zbirki Celjske Mohorjeve družbe, prinaša najpopolnejši pregled totalitarnega nasilja na slovenskem, ki ga je zagrešila nekdanja, komunistična oblast.

Tole je eden od spletnih odzivov na izdajo omenjene knjige:

„Milko Mikola, še dobro, da smo v tem nasilju sploh lahko hodili v šole, cerkev, da smo sploh lahko šli v tujino. Ja, še zdaj se spomnim, kako so nas vsak dan tepli, kako nismo imeli za jest, kako smo morali drago plačevati zdravstvo!“

Človeški spomin je res kratkega veka… Prvih pet let po drugi svetovni vojni je bilo pri nas najtežje obdobje odkritega stalinizma in o tem govorijo tudi številke (podkrepljene z arhivskim gradivom in znanstveno literaturo), ki jih najdemo v omenjeni knjigi:

 • blizu 15.000 izvensodno pobitih slovenskih vojnih ujetnikov in civilistov;
 • več kot 100.000 izvensodno pobitih pripadnikov drugih jugoslovanskih narodov:
 • obstoj 8. večjih in več manjših koncentracijskih taborišč;
 • obstoj 4. kazenskih taborišč za prisilno delo;
 • obstoj blizu 20 taborišč za poboljševalno delo in družbeno koristno delo;
 • okoli 17.000 beguncev, ki so ob koncu vojne leta 1945 pred nasiljem zbežali v Avstrijo in Italijo in se od tam razselili po svetu;
 • okoli 16.000 političnih obsojencev;
 • okoli 25.000 političnih zapornikov;
 • blizu 60.000 nasilnih razlastitev premoženja;
 • izgon okoli 10.000 pripadnikov nemške narodnostne manjšine iz Slovenije v Avstrijo;
 • izgon več sto slovenskih družin in posameznikov iz obmejnega pasu z Avstrijo in iz notranjosti Slovenije na Kočevsko;
 • izgon 215 madžarskih družin leta 1948/49 iz vasi Petišovci.

Z upoštevanjem teh podatkov je mogoče sklepati, da je bilo vseh neposredno prizadetih žrtev komunističnega nasilja v Sloveniji več kot 100.000. Če bi upoštevali še njihove svojce, bi bila ta številka še nekajkrat višja…

Mikola je povedal, da ga je zelo prizadelo, ko je našel spodnjo fotografijo. Nasmejane ženske, ki pozirajo ob zasipanju protitanskovskega jarka v katerem so žrtve povojnega poboja…

Vir. blog Jože Bartolj


3 KOMENTARJI

 1. Veliko informacij je zame novih. Mislim, da je večini ljudi, ki smo živeli v SFRJ in smo častili Tita ( kolektivna psihoza), težko sprejeti dejstvo, ki ga je objavil nemški časopis BILD, da je Tito med 10 največjimi zločinci vseh časov. Med temi množičnimi morilci je dosegel 10. mesto, saj je odgovoren za SMRT 1 milijona ljudi v Jugoslaviji.

  “Njemački magazin Bild sastavio je listu najvećih masovnih ubojica koji su obilježili 20. stoljeće. Na “Top 10″ našao se i maršal Josip Broz Tito.

  Uvjerljivo prvo mjesto na listi najvećih ubojica 20. stoljeća zauzeo je kineski diktator Mao Ce-tung. On je odgovoran za smrt 50 milijuna ljudi. Autori članka na posljednje, deseto mjesto stavili su ime maršala Josipa Broza Tita, pokojnog doživotnog predsjednika Jugoslavije. Organizirao je i vodio Narodnooslobodilački rat (1941-1945), bio na čelu Socijalističke federativne republike Jugoslavije punih 35.
  Njemački Bild pritom ističe da je Tito tijekom svoje vladavine bio odgovoran za smrt milijun ljudi. Na drugom mjestu je Staljin kojem se na dušu stavlja 40 milijuna života, a iza njega je Hitler koji je pobio 20 milijuna ljudi. Četvrti na listi je dugogodišnji je kineski diktator Čang Kaj Šek, odgovoran za smrt 10 milijuna ljudi, a odmah iza njega je i Lenjin s brojkom od 4 milijuna.
  Na šestom mjestu je Japanac Tojo Hideki (3 milijuna žrtava), a iza njega zloglasni Pol Pot (2 milijuna žrtava).
  Osmi je etiopski marksist Mengitsu, ubojica cara Haile Selassija i odgovoran za smrt 2 milijuna žrtava, a predzadnji Yahya Khan iz Pakistana sa milijun žrtava.”

Comments are closed.