Rdeče gate, ki so vihrale nad Prago

47
Foto: zpravy.idnes.cz.

Resnica zmaguje, je geslo napisano na predsedniški zastavi, ki visi na drogu nad streho Praškega gradu. Turisti, ki se sprehajajo spodaj po ploščadih, je praviloma niti ne opazijo, ker pač občudujejo druge, bolj dominantne reči, recimo Plečnikove architektonske stvaritve. Toda turistični vodniki včasih obiskovalcem povejo kratko zgodbico, da se po tej zastavi pozna, če se predsednik nahaja na Češkem. Vkolikor se namreč mudi v tujini, gre zastava dol.

Že dve leti pa je tu še ena zgodbica, vezana na to zastavo, malce bolj resna in hecna obenem, in ravno v teh dneh doživljajoča svoj epilog. Jeseni 2015 je praška umetniška skupina Ztohoven (gre za besedno igro, ki pomeni “(gremo) ven iz tega”, fonetično pa lahko tudi “sto drekov”) splezala po gradbenem ogrodju na grajsko streho, zastavo spustila dol ter namesto nje na drog vzpela rdeče moške spodnje gate v nadmerni veličini, da so se lahko videle daleč naokrog.

Rdeče gate so bile v časih komunizma v Češkoslovaški v bistvu edino spodnje perilo za moške, ki ga v trgovinah nikoli ni zmanjkalo. Postale so simbol pivske primitivnosti, lenobe, oportunisma. Umetniška skupina je na ta način – za par trenutnkov, predno so posegli varnostniki ter rdeče gate z droga umaknili – torej hotela povedati, kaj meni o predsedniku Milošu Zemanu, človeku, ki se je v zgodovino zapisal kot vulgaren, do vseh prozahodno mislečih na Češkem maščevalen šovinist, ki v politiki forsira predvsem prorusko in prokitajsko orientacijo.

Trije umetniki so tako sicer postali junaki za vse, ki se jim Zeman že dolgo skrajno zajeda – njihov podvig so smatrali za izraz svobodnega mnenja. Toda Urad predsednika države je seveda bil drugega mnenja, člane Ztohoven je obtožil vandalizma. Sprožen je bil sodni postopek, ki je ravno zdaj to sredo doživel svoj epilog. Tožilstvo je zahtevalo triletno kazen za vsakega od treh možakarjev, toda sodnica se je na vso srečo odločila za najbolj mirno možnost, ki jo ji je zákon omogočal. Se pravi polletno pogojno kazen za vsakega od njih, ter finančno kazen v skupni vrednosti okoli 60 tisoč kron, se pravi nekaj čez dva tisoč evrov. In sicer 44 tisoč za poškodbo strehe, 10 tisoč za prerezano jekleno vrv na drogu ter 8400 za zastavo, ki so jo umetniki po svojih navedbah potem razrezali ter koščke razdelili kot suvenirje med svoje znance in naključne ljudi.

Koliko so bile vredne gate ter kaj je potem bilo z njimi pa žal izvedeli nismo. Oziroma drugače povedano: „Resnica zmaguje“, znano geslo iz časov prvega češkoslovaškega predsednika Tomaža G. Masaryka,  ima nov pomen. Cesar sicer ni nag, ampak ima rdeče gate.

47 KOMENTARJI

 1. “Postale so simbol pivske primitivnosti, lenobe, oportunisma.”

  Me prav zanima, ali v Sloveniji v parlamentu sedi sploh kak politik, ki nima rdečih, rjavih ali črnih (socialističnih) gat?

 2. Torej, na ljubljanski grad obesiti velikanske usrane gate, ali v srbijanskih ali v SFRJ barvah.

 3. Kar na slovenski parlament obesimo rdeče gate. Pa ne, da se zgražamo nad njihovimi. Korak bi bil, da se zgražamo predvsem nad svojimi. Še večji korak pa, da se zgražamo nad seboj, ker vedno znova izvolimo socialistične skorumpirane politike, zato, da bi nam oni kaj priskrbeli. Bonbončke.

  V opomin vsem socialističnim volivcem, ki že 26 let volijo same socialistične politike, ker jih le ti korumpirajo s priboljški iz državne malhe.

 4. Me veseli, kadar Tedi Marjanovič v Časniku kaj objavi. Predvidevam lahko, da bo kaj zanimivega in ne ponavljanje “starih jajc”. Škoda z vidika mojega ( sebičnega) pogleda, da piše za češki medij. Takih kot je on zelo manjka na Slovenskem, domnevam da bolj kot na Češkem. Redki anti-jugokomunistično misleči med pisočimi pri nas pretežno, kot se posebej kaže zadnje čase, nagibajo k desnim populizmom in nacionalizmu, za razliko od njega.( Njegova mlajša sestra je bila v prvi, precej močni sestavi vodstva podmladka SKD, sam je bil med drugim v prvi sestavi slovenske Panevrope.)

  • Samo napisal la ni še nič razumnega. Tole je en navaden trač za rumene časopise. Všeč ti je, ker so rdeče gate na predsedniški palači, simpatično in duhovito. Ko pa bojo rdeče gate na vrhu LJ stolnici ali na utrdbi Trstenjakove, pa bo to zate kriminal in deplasirano?

   • Pavel , od tebe ni kaj drugega pričakovati , kaj če bil še malo v eksilu , kot si objavil pred kratkim , očitno te še ni izučilo ! Kljub vsemu te prosim , da vsaj
    ljubljansko stolnico pustiš pri miru v svojem neizmernem sovraštvu , kaj bodo rekli tvoji znanci , ki jih imaš menda tudi med duhovniki .po mojem mnenju boš dobil čevelj !

    Andrej Briški

   • Pavel , od tebe ni kaj drugega pričakovati , kaj če bil še malo v eksilu , kot si objavil pred kratkim , očitno te še ni izučilo ! Kljub vsemu te prosim , da vsaj
    ljubljansko stolnico pustiš pri miru v svojem neizmernem sovraštvu , kaj bodo rekli tvoji znanci , ki jih imaš menda tudi med duhovniki .po mojem mnenju boš dobil čevelj !

    Andrej Briški

 5. Fajn se mi zdi videt tako duhovito mladostniško in umetniško protestno dejanje narejeno v imenu zahodnih vrednot. Kar je bilo pri nas javnih protestnih dejanj te scene, bi jih lahko uvrstili med skrajno leve ali skrajno desne. Bolj ali manj sovražne vrednotam Zahoda, tudi, na levici, s precej nostalgije do propadlega totalitarnega režima in njegove ideologije.

  Pred dnevi je bil shod pred vlado v protest proti TEŠ6 in nadaljnemu vladnemu forsiranju fosilne energije ( celo podpis sem dal njihovi spletni pobudi, tretji člen ali nekaj takega). Ampak kdo se je tam zbral? Združena levica. In meni neznana mladina, v glavnem v rdeči in črni barvi ( obleke, transparenti, zastave). V kakšni drugi bolj normalni državi bi se taka pobuda vsaj v zeleno obarvala.

  • A je ZL skupaj s Primcem proteste organizirala v stilu ekosocializma in si bil ti njihov predstavnik?

   • A ne bi raje, namesto da težiš vsem, tudi uredništvu Časnika, šel raje k Prstanu in tam ustvarjal liberalno platformo, brez katere ti očitno živeti ni?

    • Vsako drugačno mnenje je za komuniste vedno teženje. 😀 Vsaka kritika je DDEPLASIRANA. Jojme, pravi biser demokratov ste. Na nivoju bivših komunistov.

     Bom, če bosta dva pogoja:
     1.da me povabijo
     2. da vnaprej povejo, da ne bodo sodelovali z JJ. JJ je 26 let gradil svojo antiznamko. Torej ga 90% ljudi noče voliti, niti njegovih volivcev. Če hoče nova stranka zajemati v bazenu 90%, mora jasno in javno JJ j v rit. Če tega ne naredi, bo glasove kradla samo SDSu v tistem bednem 10% bazenu. Predvsem je glavni cilj bazen 60% neopredeljenih, ki se jim je politika zagabila in to predvsem zaradi JJ in ostalih razbojniških komunistov na “levici”.

     • Če ti je to glavni motiv v politiki ( nič kaj liberalen), potem je najboljša ideja, da se priključiš naslednjemu predvolilnemu romanju na ljubljanski magistrat.

     • Zanimivo, kako si samooklicani liberalci in podporniki NSi, s predsednico te stranke na čelu, razlagajo demokracijo – svoje sodelovanje z ostalimi strankami pogojujejo z nesodelovanjem ostalih strank s stranko SDS, v kolikor ji predseduje Janša.

      A še preden se podporniki NSi usajajo nad 90-imi odstotki volilnih upravičencev, češ da ti niso hoteli glasovati za konkurenčno stranko, bi morali podporniki NSi pomesti pred pragom svoje stranke in izračunati, kolikšen odstotek volilnih upravičencev ni hotel voliti predstavnikov NSi.

      Po analogiji z izračuni, po katerih 90% volilnih upravičencev noče voliti SDS zaradi Janše, namreč kar 97% volilnih upravičencev noče voliti NSi zaradi Ljudmile Novak.

      Na zadnjih državnozborskih volitvah je stranko NSi izbralo le 2,8% vseh volilnih upravičencev.

      Namesto da se NSi podporniki pritožujejo nad rezultatom konkurenčne stranke, ki je bil vsekakor boljši od rezultata njihove stranke, bi se morali globoko zamisliti nad rezultatom stranke, ki jo podpirajo.

      Ker pa je tak razmislek očitno pretežak in je lepše mešetariti in se vtikati v druge stranke, so na strankinem kongresu NSi za predsednico stranke znova izvolili isto in edino kandidatko, ne da bi se spraševali, ali je slab volilni rezultat morda njena zasluga.

    • Kjer je Bojan , je požar , obeta se piromanska stranka , v prenesenem smislu ! Menite g. IF , da je Pavel neke vrste piroman ?

     Andrej Briški

     • To ne vem. Vem, da je pred leti gorela streha cerkve v Slovenski Bistrici. Odtlej na srečo ne slišim o podobnih podvigih.

   • Ne duhoviči hipokrit , preveč je stolov , da bi lahko sedel na vseh hkrati !
    Očitno si se odločil , da boš malo posedel na rdečem ! Pusti Primca pri miru ,
    ali ti ni dovolj Janez Janša , zmene neotesano !

    Andrej Briški

 6. Skupina je opozorila na bolečo vrednotno točko oblasti, zato pa so se znašli neupravičeno v sodnem postopku.

  Tudi na ljubljanskem gradu, kjer ljubljanski župan ne dovoli slovenske zastave bi bilo potrebno izobesiti slovensko zastavo.

  Če bi nekdo ali skupina izobesila na ljubljanskem gradu slovensko zastavo, ne bi prekršila nobenega predpisa in etičnega pravila.

  Zato pozivam tiste, ki ste v Ljubljani, da jo izobesite slovensko zastavo in tako preprečite sramoto, ki se nam dogaja pred nami in tujimi turisti!

 7. Ne morem verjeti, zakaj Ljubljančani živite v takšni apatiji, da ne zmorete nobene vrednotne domoljubne akcije, ki bi bila v korist slovenskega skupnega dobrega.

  Za začetek izobesite slovensko zastavo na ljubljanski grad!

  Zatem pa nadaljujte z oživljanjem slovenske kulturne dediščine in vrednotne tradicije!

  Počutili se boste vrednotno potešenega, da ste storili nekaj dobrega za slovensko skupno in posamično dobro.
  To nam narekuje tudi ustavna slovenska kultura.

  Osmislili boste svoje življenje!

  • Daj, malo se umiri. Za slovensko kulturno dediščino v Ljubljani ni tako slabo poskrbljeno. Lahko bi bilo bolje, ampak vseeno- marsikje po državi je stanje slabše. S stolpa na gradu plapola slovenska zastava ob slovenskih državnih praznikih. Sicer pa zeleno-bela ljubljanska zastava. Ni nobene potrebe, da bi Neljubljančani odrejali, da se v Ljubljani ne bi smela izobešati mestna zastava.

   • Gospod IF , moje mnenje je , da bi morale biti izobešene obe , obvezno , menda ne odobravate tudi odevanja grajskega stolpa v barve druščine LGBT ob njihovem praznovanju , takrat bi se znalo zoditi , da bi visele tudi kakšne
    spodnjice v odgovarjajočih barvah !

    Andrej Briški

    • Zoki je minljiv, tako ali drugače ( četudi ne bi končal za rešetkami). Ljubljana je neminljiva. 🙂

     • Jankovićevo delovanje je ravno nasprotno , saj v nekem smislu že mineva , stare mestne družine so v fazi izumrtja , kar jih je ostalo
      bežijo iz nastajajoče Skadarlije ! Izničuje se plečnikov trud z
      neokusno ureditvijo tim. Slovenske ceste in še kaj bi se našlo .
      Gradnja novih mostov in brvi čez Ljubljanico je uničevanje
      plečnikovih stvaritev in nekdanjega pogleda nanjo ! Toliko o tem ,
      Ljubljana postaja potemkinova vas z balkanskim priokusom !
      Namerno se podaljšuje agonija plečnikovega stadiona itd. itd !
      Ljubljana je vedno manj večna !

      Andrej Briški

    • IF Jankovič je vendar ” car “, tako se govori med “ljubljan ć ani” , njegovimi volilci !
     Sicer pa bi moral biti car v kakšnem varovanem gradu !

     Andrej Briški

    • IF Jankovič je vendar ” car “, tako se govori med “ljubljan ć ani” , njegovimi volilci !
     Sicer pa bi moral biti car v kakšnem varovanem gradu !

     Andrej Briški

    • IF Jankovič je vendar ” car “, tako se govori med “ljubljan ć ani” , njegovimi volilci !
     Sicer pa bi moral biti car v kakšnem varovanem gradu !

     Andrej Briški

    • IF Jankovič je vendar ” car “, tako se govori med “ljubljan ć ani” , njegovimi volilci !
     Sicer pa bi moral biti car v kakšnem varovanem gradu !

     Andrej Briški

     • NEKAM BEZLJA UREJEVALEC ” komentarjev ” ! Toliko me kljub
      vsemu ni vznemirila navržena tema rdečih gat , ki sicer ni slaba !

      Andrej Briški

     • NEKAM BEZLJA UREJEVALEC ” komentarjev ” ! Toliko me kljub
      vsemu ni vznemirila navržena tema rdečih gat , ki sicer ni slaba !

      Andrej Briški

     • Slovenci nikoli nismo imeli carjev. Uporaba te besede mi gre na živce. Carje so imeli Srbi in Rusi. Menda nismo postali njihova provinca.

 8. Povsem jasno je, da sodi k mestni zastavi tudi državna zastava, saj Ljubljana ni izven Slovenije.

  Očitno si nekdo želi, da je Ljubljana država v državi.

  • Na ljubljanskem magistratu visita tudi slovenska in evropska zastava. Ne vem, jaz se nikoli ne zgražam nad mestno ali občinsko zastavo, če jo srečam kje po Sloveniji. Tudi, če je sama. Celo ljubše mi je tako, kot če bi povsod visele le državne. Poveličevanje države me moti. V tem imam očitno nekaj skupnega z liberalci.

   Opažam tudi, da edino zgražanje velja nad ljubljanskimi mestnimi zastavami. Nisem slišal zgražnja nad mariborsko, celjsko, kranjsko, koprsko, novomeško itd. Protiljubljanski sindrom skratka. Ki se mi zdi zadeva provincializma. V kolikor slovenska desnica igra na ta sindrom, mene odbija.

   • Kdo pa se zgraža nad zastavo mesta Ljubljane , ali katerokoli zastavo slovenskih mest ? Dejstvo je , da je ljubljanski grad na dominantni točki Ljubljane , grajski stolp je viden z vseh strani in tam bi Morala viseti tudi državna zastava in tudi zastava EU ! G. IF , ali ste namenoma prezrli jankovićevo provokacijo , ko je osvetlil grajski stolp v barvah LGBT , ali vas to ne moti in zakaj vas moti slovenska zastava , ki je nihče ne poveličuje , ampak spoštuje kar je dolžnost vsakega državljana ! Mar je spoštovanje atributov države že izkaz posameznika kako je politično orienteran ? Prebivalci ljubljanske občine se zagotovo ne zgražajo nad zastavo z ljubljanskim gradom in zmajem na stolpu , vzrok za zgražanje tiči drugje , v zastavi gotovo ne ! Gospod IF presenečen sem nad vašim pisanjem , kaj konkretno ima desnica s slovensko zastavo in ljubljanskim grbom , ki ima že častitljivo starost in zgodovinsko preteklost , ko se o desnici in levici
    nikomur ni niti sanjalo ! Sem rojen ljubljančan in rad imam Ljubljano , vendar ne takšne in pod takim vodstvom kot je sedaj , lahko vam očitam ,
    da sem iz vaših očitkov razbral , da vam je domoljubje tuje in da se celo zgražate nad domoljubi in mi pripeli protiljubljanski sindrom , kar mene odbija od vašega mišljenja ! Ljubljana je vendar moje rojstno mesto , toda zaradi tega ne podcenjujem ostalih slovenskih mest in jih spoštujem
    vključno s slovensko zastavo v nasprotju z vami , ki vas “poveličevanje”le
    te moti !

    Andrej Briški

    • Ne vem, kaj boš imel od mojega stališča, ampak LGBT zastave na mestnih stavbah, osvetljevanje gradu v LGBT barvah, pisanje na javne ustanove znotraj mesta, tudi obvezne osnovne šole, da gre za LGBT naklonjeno ustanovo, me odbija in ga ocenjujem kot neprimerno posiljevanje ljudi z neko ideologijo. Pranje možganov. Če bi bil v opozocijskih vrstah v mestu, bi odločno oponiral in opozarjal na to zlorabo oblasti.

     Vseeno pa ne vidim potrebe na vsakem koraku gledati niti slovenske zastave, razen za državne praznike. Niti estetsko in vsebinsko nista pretirano posrečena ne izbrani nacionalni grb, ne zastava. Ampak naj bo, naša sta …

     • IF,povsem se strinjam z vami , kar se grba in državne zastave tiče popolnoma drži , nista posrečena ! Evforičnost ob osamosvojitvi je naredila svoje , pridam lahko tudi to , da je motiv grba popolnoma zgrešen pa ne zaradi zvezdic celjskih grofov in Triglava , pač pa zaradi same kompozicije , ki je oblikovana v socialističnem slogu ! Razmišljanje o moči opozicije in njenem vplivu na odločanje , je samo pobožna želja , še vedno je v naši državni ureditvi močna sled ideologije , ki nam nikoli ni omogočila , da bi država zadihala svobodno s polnimi pljuči na ljudem prijazen način , brez uničujoče ideologije , katere cilj je držati ljudi v šahu brez možnosti demokratičnih odločitev po skandinavskem zgledu , kjer ni prisotna ideologija , pač pa pa pamet in logika ,sprejmljiva vsakemu , ne da bi se pri tem oziral na svojo osebno politično usmerjenost , ki je v naši družbeni ureditvi uničujoča !
      Vrnil se bom k državni zastavi in njeni rabi , govorim o posameznikih , nič me ne moti , če je zastava izobešena vedno ne glede na to ali je praznik ali ne , če je državljan zadovoljen z državo v kateri živi , že iz hvaležnosti in zadovoljstva spoštuje njene državne atribute ! Sicer mora biti to intimna svobodna odločitev vsakega posameznika brez diktata oblasti !

      Andrej Briški

 9. Z uveljavitvijo slovenske kulturne dediščine, ki je skupek vseh pozitivnih vrednot oziroma tradicije, bi rešili vse težave in stranpoti.

  Slovenska kulturna dediščina, ki je odsev ravnovesja z našim okoljem, je čvrst temelj za naš duhovni in materialni napredek.

  Amen.

 10. Opozorilo naj imajo vsi Ljubljančani spoštljiv odnos do slovenske zastave ne le do mestne zastave, nima v sebi nič negativnega do mestne zastave.

  Zato se naj ne sprevrača resnica v neresnico.

 11. Zgodba me spominja na sežig strunjanskega križa. Tudi v tistem primeru je šlo za akcijo umetnikov, tudi v tistem primeru je šlo za napad na nek simbol z namenom kritike, v tem primeru so ta simbol, zastavo, celo razrezali očitno in v obeh primerih so se na srečo sodišča odločila, da zavarujejo svobodo izražanja in izrečejo zgolj prekrškovne kazni. Temu se reče živeti v svobodni in demokratični družbi.

  • Ah, poanta te akcije je bila na rdečih gatah, ki so jih izobesili, ne na razrezu zastave. Ki je bil, kar se mene tiče, odveč poteza. Pri nas so se pri strunjanskem križu “umetniško” spravili direktno na verski simbol in kulturni spomenik. In ga vidno poškodovali. Zamenjati zastavo ni noben problem, umetniško delo oz. dediščina je unikat.

   • Človek ne ve, da je razlika med kritiko države in med napadom neke verske ustanove, katere “krivda” je le drugačno razmišljanje in drugačne vrednote od levakov.

Comments are closed.