Razprodaja in hlapčevstvo?

11
322

Očitek, ki je pogosto, kar tako na zalogo, usmerjen proti politikom napačne barve, je, da bodo razprodali slovenska podjetja tujcem. Slovenci, sicer občutljivi za lastnino, so nekritično povzeli tezo, da je bilo družbeno premoženje njihovo in je tudi danes državno premoženje njihovo. Če bo kaj od državnega premoženja prodano, bodo to umišljeno obliko lastništva izgubili, v zameno pa ne bodo dobili nič. V resnici velika večina državljanov od participacije pri družbeni lastnini ni imela nikakršnih koristi, prav tako  nimajo koristi od državnega lastništva. Še več, če so državna podjetja slabo upravljana, to škodi tako posameznikom kot družbi.

Vsak narodnozaveden državljan si želi, da bi bili prav njegovi sonarodnjaki uspešni tudi kot podjetniki. Tako kot privoščimo mednarodne uspehe našim športnikom in kulturnikom, bi si morali želeti tudi uspešnih domačih kapitalistov. In tako kot se marsikdo ljubiteljsko ukvarja s športom in kulturo, je prav, če imamo čim več domačih lastnikov produkcijskih sredstev. Če 45 let ne bi bili podvrženi socialističnemu eksperimentu, bi imeli danes v Sloveniji podobno strukturo lastništva kapitala, kot jo imajo avstrijska Koroška in Štajerska ali sosednja Furlanija.

Da bi nadoknadili zamujeno in  bi ustvarili še posebej ugodne pogoje za razcvet domačega delničarskega kapitalizma, smo državljani lahko zamenjali certifikate v delnice podjetij, zaposleni so lahko kupovali delnice s popusti in za zavarovanje stabilnosti naše valute je bil pritok kapitala iz tujine strogo nadzorovan. Z manj plemenitimi nameni so kasneje nekateri novopečeni domači lastniki dobili za povečanje svojih lastniških deležev še bančna posojila, ki jih ni bilo potrebno ustrezno zavarovati. V tranziciji smo tako dobili nekaj domačih kapitalistov, množice razočaranih delničarjev ter precej premoženja, ki je posredno in neposredno, že spet ali od nekdaj, v državni lasti.

Danes podjetja potrebujejo predvsem učinkovite lastnike in skrbne gospodarje. Da bo prodano podjetje pod novim lastnikom uspešno, nimamo nobenih jamstev. Najboljše jamstvo, da bo podjetje dobilo dobrega gospodarja, ni njegova narodnost, ampak višina kupnine in reference kupca na področju dejavnosti prodanega podjetja. Danes ni hlapec tisti, ki prodaja svoje delo domačemu ali tujemu delodajalcu, ampak tisti, ki se pusti voditi za nos samozvanim branilcem nacionalnega interesa, ki mu obljubljajo kruha in iger iz državne blagajne.

Foto: Pipistrel

Opomba: kolumna je objavljena tudi v tedniku Družina, št. 9, 26.2.2012

 

11 KOMENTARJI

 1. Kakšen “genij” ste g. Kovač! Seveda, vse je treba razprodat, saj itak ni nič vredno, ker je bilo ustvarjeno v obdobju “demonskega komunizma”!
  ( … neprimerna vsebina) ….. Iskrene čestitke za “vrhunski” dosežek, g. Kovač!

 2. Ne boš verjela, VALČI, res smo imeli demonski komunize.

  Le tebi še ni kapnilo, ker misliš, da ti bo vse, kar rabiš, padlo z neba.

  • Privilegiranim je KaPnilo, KaPljalo in lilo, zdaj se pa cmizdrijo in jezijo na gldi kapitalizem in liberalizem. 😉

 3. Ja Cefizelj. Kar niso pokradli pa zahtevajo, da jim damo. To je res ena banda nenasitna. Najslabše pa je to, da se rojevajo vedno novi in novi tako, da ni konca. Kot pri zvezi borcev.

 4. Izredno dober prispevek: jasen, pošten, realen in logičen.
  Ne obljublja oblakov kot socializem. Pove, da smo leta 1991 iz socialističnega fevdalizma prestopili v nov socialistični fevdalizem. Iz ene verzije v drugo.

  V prvi verziji niso bili poimensko znani lastniki fevdalnega kapitala. V drugi verziji pa so več ali manj znani. Kriza nas je rešila politično nastalih podjetnikov in kapitalistov ( z eno besedo TAJKUNOV). Elita (v izobilju živeča smetana družbe) je ostala ista. Le za delavce je manj dela in slabše plače in večji davki.

  Le v interesu socialistične elite ( rdeče mafije) je, da ubijejo bika za to, da se pohlepno in mafijsko prilastijo zrezek. V njihovem interesu je, da je v Sloveniji čim manj drugih lastnikov kapitala, tujih kapitalistov, malih podjetnikov. Vse mora biti podvrženo eni familiji, centralno plansko in monopolno. Od tega pa imajo veliko škodo prav vsi, ki hočejo od DELA, ZNANJA in PODJETNOSTI živeti, in to gromozansko škodo. Le delomrzneži in paraziti podpirajo to socialistično mafijo.

 5. Takoj po osamosvojitvi se je uporabljal izraz udbomafija, potem pa je izginil iz uporabe. Pav tako kot Služba družbenega knjigovodstva. Problem je bil zopet isti: če s ostali tiho SDS-ovci, potem tedanji krščanski demokrati ne bi smeli. Še manj pa gospod nadškof …

  Se pa to stanje da vleči še in še in še, poglejmo samo malo na Sicilijo. Bo problem zopet isti: tiho bodo SDS-ovci, tiho bo NSi, nadškof pa itak mora biti tiho, ker mu sicer zarubijo pol škofije …

 6. Točno: umišljena oblika lastnine! Točno to je družbena lastnina. To sploh ne obstaja, ampak je povsem izmišljena. Kar je dejansko bilo je nikogaršnja lastnina, ki jo danes raznašajo volkovi.

 7. Tako je, gospod Kovač, treba je iti po bleščeči madžarski poti razvoja. Gospodarski razcvet naših vzhodnih sosedov je res neverjeten.

  • Našel si neko nsrečno Madžarsko.

   Zamolčal pa si, da nas naprimer Slovaška, Češka in Poljska prehitevajo po levi in po desni strani,za kar se lahko zahvalijo svojemu obračunu s komunizmom.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite