Razprava na temo Kakšno državo hočemo?

3
610
Tako bi bil videti realiziran Plečnikov parlament, ki ga je poimenoval Katedrala svobode. Foto: Hiša Plečnik
Tako bi bil videti realiziran Plečnikov parlament, ki ga je poimenoval Katedrala svobode. Foto: Hiša Plečnik

Inštitut Nove revije prireja razpravo na temo Kakšno državo hočemo, o kateri bodo razpravljali: dr. Frane Adam, sociolog dr. Anže Burger, ekonomist ddr. Igor Grdina, zgodovinar dr. Dean Komel, filozof dr. Lovro Šturm, pravnik Razpravo bo vodil Tomaž Zalaznik.

Tematska razprava bo v sredo, 21. marca 2018, ob 18. uri, v Central Hotelu, Miklošičeva 9, Ljubljana.

Poglavitni namen tematskih razprav in posvetov, ki jih že vrsto let prireja Inštitut Nove revije, pogosto tudi v sodelovanju z zainteresiranimi inštitucijami doma in v tujini, je, da se uveljavi vodilo spoprijema namesto spopadanja, ki se ga ne uspemo otresti iz preteklosti, kar onemogoča produktivno družbeno argumentacijo.

Upoštevajoč zgodovinsko razsežje oblikovanja slovenske državnosti, ki ga zaznamuje prevlada absolutizma, avtoritarnosti, hegemonije in totalitarnosti, ter ob soočenju z aktualnimi družbenimi razmerami in razmerji v državi Sloveniji kot članici Evropske skupnosti, se sproža vprašanje, ali vemo, kakšno državo hočemo.

To vprašanje je obremenjeno še s pomislekom, ali je volja do državnosti še ista, kot je bila ob osamosvojitvi, in drugič, kako danes sprejemamo moč ali nemoč države? Kaj razumemo, ko govorimo o razvijanju državnosti, ki terja upravljanje z državo. Je to vprašanje, ki ga lahko preložimo na ustanove Evropske skupnosti? Nemalokrat doslej se je že izkazalo, da nikakor ne.

Po več kot četrt stoletja obstoja države Slovenije se bolj kot s pripravljenostjo za razvijanje državnosti in demokracije, pospeševanjem gospodarskega, socialnega, znanstvenega, kulturnega in izobraževalnega napredka, srečujemo z nedelovanjem »pravne države«, z vpletanjem političnih interesov (prek države) v gospodarsko sfero, nerazvidno in tudi škodljivo mednarodno politično zastopanostjo, hudimi primeri finančnih korupcij, komaj vzdržnimi bremeni »socialne države«, brezperspektivnostjo zaposlovanja izobraženih mladih kadrov, blokadami zasebnih pobud na številnih področjih ter s prikrito monopolizacijo inštitucij javne sfere. Podsistemi izobraževanja, raziskovalnih dejavnosti, kulturne ustvarjalnosti, zdravstva, sodstva, javne uprave, vojske in policije so čedalje bolj ogroženi v svoji funkciji. Še naprej ostaja nejasna naša opredeljenost za intenzivnejši gospodarski razvoj ob upoštevanju naravnih, kulturnih in humanih vidikov sodobnega bivanja. Uspehi slovenskih podjetnikov, raziskovalcev, umetnikov, športnikov in sploh prizadevnost prebivalcev Slovenije za ustvarjanje dobrin, praviloma služijo zgolj kot izgovor, da nam vendar »gre dobro«.

Populistično obnašanje in oblastniška prevzetnost novo-nastalih, večinoma pa kar staro-ostalih oligarhij v obdobju družbeno-ekonomske tranzicije, povzdigovanje totalitarističnih manir prejšnjega sistema in dvigovanj novih, ozki interesi političnih in drugih »elit« ter široka družbena apatičnost zamegljujejo naše odločitve, izbire, odgovornosti in vrednosti. Oblastna moč celo namenoma odtujuje ljudi, tako da tudi z navideznim pluralnim zastopanjem mnenj in stališč zagrajuje pripadnost političnim stranem. To neposredno izkazujejo pogoji možnosti medijske diskusije, ki so zgolj pogojujoči, ne pa omogočujoči.

Ob vsem tem se postavlja pod vprašaj celo vrednost demokracije kot načina sobivanja z dogovorjenimi standardi pravic in svoboščin. Pred nami so državnozborske in lokalne volitve kot ena od epizod v delovanju države, a bodo verjetno (spet) zaobšle demokratične državljanske odločitve, ki zahtevajo pogum in odgovornost pri soustvarjanju države.

3 KOMENTARJI

 1. A temi volitvami bodo državljani sprejeli TRANZICIJSKE KRAJE kot normalo.

  In taka bo tudi naša prihodnost.
  Sofisticiran LOPOVSKI totalitarizem pod krinko socializma in demokracije !

  Krivci zato so predvsem pomladniki, ker so s sodelovanjem v parlamentu barabam dajali cela leta legitimiteto !

  Će se z njimi pogovarjaš, jih priznavaš,
  sicer nejevoljno (kar je “demokratično”), ampak vendarle !!

  Sedaj je treba UKREPATI !!
  Slovenska inteligenca SEDAJ JE SKRAJNI ČAS !

  Vse je bolje kot biti tiho – danes, tu in sedaj !

  Slovenec dvigni glavo, stisni pest !!

  • Jože, prav imaš, ampak MANAGEMENT desnice je ostal v časih osamosvajanja. Ne analizira politične, ekonomske situacije, zaspal jev času vojne za Slovenijo. Sokrivecd za katastrofalno stanje!” In hvalijo se z lčastno nesposobnostjo, da so od 27 let samo 7 let vodili in bili 20 let zgolj lena, neaktivna in predvsem nesposobna opozicoija.- ODSTOPITI BI MORALI vsaj pred 10 leti in bi bil položaj desnice mnogo boljši.
   KADROVSKE MENJAVE SO PREDPOGOJ za novo
   ž” mesweeca pred volitvami poziovati k povezovanju, ko pša vsi vedo dkdaj so volitve je zgolčj za,megljevanje.Majhni interte4si majhnih ljhuzdi, ki si želijo 1%$ glasov in financiranje za 4 leta. MANAGEMTN je ostal na JUGO nivoju, zato so potrebne nujne sporememeb v SDS in NSI.

 2. Jože, prav imaš, ampak MANAGEMENT desnice je ostal v časih osamosvajanja. Ne analizira politične, ekonomske situacije, zaspal jev času vojne za Slovenijo. Sokrivecd za katastrofalno stanje!” In hvalijo se z lčastno nesposobnostjo, da so od 27 let samo 7 let vodili in bili 20 let zgolj lena, neaktivna in predvsem nesposobna opozicoija.- ODSTOPITI BI MORALI vsaj pred 10 leti in bi bil položaj desnice mnogo boljši.
  KADROVSKE MENJAVE SO PREDPOGOJ za novo desnic, ki 2 meseca pred volitvami poziva k povezovanju, ko pa vsi vedo kdaj so volitve je poziv zgolj lažno zgolj zamegljevanje. Majhni intere4si majhnih ljudi, ki si želijo 1% glasov in financiranje za 4 leta. MANAGEMENT je ostal na JUGO nivoju, zato so potrebne nujne sprememeb v SDS in NSI.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite