Razlika med politikom in lopovom

10

Vsi politiki enaki, vsi lopovi

Lansko leto umrli brazilski humorist in pisatelj Millor Fernandez je postavil bralcem naslednje vprašanje: ”Kakšna je razlika med politikom in lopovom?” Pa je dobil odgovor, ki ga je navdušil: ”Spoštovani g. Millor, po dolgem razmišljanju sem prišel do zaključka: razlika med politikom in lopovom je v tem, da sem prvega izbral jaz, medtem ko je drugi izbral mene.” Millor Fernandez mu je odgovoril: ”Spoštovani gospod, vi ste genij! Ste edini, ki je uspel najti razliko!”

Vsi politiki so torej enaki, še več, vsi so lopovi. Le da politike – lopove izbiramo sami, lopovi, torej pravi lopovi, pa izberejo nas. Takšno je očitno mišljenje v Braziliji in tako razmišljamo tudi v Sloveniji. Že dolgo se kar na povprek govori o “skorumpirani politični eliti”, “povampirjeni strankokraciji” in v tem času vseslovenskih vstaj (ki se jih sicer udeležuje le okoli 0,5 % slovenske populacije), se med ljudmi in v medijih izražajo zahteve, da mora politična elita – kar cela – odstopiti. Oditi in napraviti je treba mesto novi paradigmi neposredne demokracije. Sicer še nisem slišal kako naj bi to v praksi delovalo, sliši se pa super. Odločali bomo neposredno, brez lopovov – politikov. Tako rekoč sami se bomo upravljali. Samoupravljali torej, tako kot včasih.

Ne pristajam!

Sam na tezo, da so vsi politiki enaki, da so vsi lopovi, nikakor ne pristajam, tako kot ne priznavam, da so vsi Črnogorci lenuhi, tako kot ne priznavam, da so vsi Slovenci delavni, da vsi Romi kradejo, da so vsi duhovniki pedofili, da so vsi partizani pobijali nedolžne, da … Še bi se dalo naštevati predsodke, ki jih Slovenci tako radi gojimo. Tudi med politiki imamo nepoštene in poštene, lene in delavne, uspešne in neuspešne, take, ki znajo voditi in take, ki ne znajo. Še več, niti to kar sedaj počnem ni prav; namreč, da govorim le o skrajnostih, kot da je svet črno-bel. Vse nianse na lestvici od “bele do črne” pri vseh mogočih znanjih, spretnostih in naravnanostih je moč najti med politiki in med ljudmi.

Metati v isti koš, pa naj bo to na kateremkoli področju, katerikoli del populacije, pomeni delati krivico in povzročati zmedo. V primeru politikov pa zanikati zmožnost demokratičnega procesa, da opravlja svojo funkcijo ločevanja, da ločuje torej boljše od manj dobrih ali če se izrazim bolj pesimistično, manj slabe od slabih in če pristajate na tezo o politikih – lopovih, na manjše in večje lopove.

Po zamenjavi politikov – lopovov pride “krasni novi svet” poštenjakov

Ko se bomo s pomočjo ulice znebili politične elite, politikov – lopovov torej, bo zavladalo nepokvarjeno ljudstvo, ki živi v sveti pravičnosti, poštenosti in nepokvarjenosti. Sploh ni od tega sveta. A se bo zalomilo, ker lopovi – četudi majhni – smo pravzaprav vsi, kajne? Kdo od nas pa lahko reče, da prav nikoli ni česarkoli odtujil, da ni ničesar plačal obrtniku na roko, da je plačal prav vse davke in kar je še podobnih “folklornih znamenitosti”? Ali si kdo upa zatrditi, da je 100 % pošten?

Saj poznate priliko (Jn 8, 1-11) v kateri so tedanji cerkveni oblastniki – pismouki in farizeji pred Jezusa pripeljali žensko, ki je prešuštvovala in bi jo morali po tedanjih zakonih kamenjati. Pa jih je Jezus takole pozval: “Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.” Sveto pismo pravi, da so vsi odšli, od najstarejših dalje … A v nekem “svetem vicu”, gre pa zgodba tako, da je en kamen pa res priletel. Vrgla ga je pač Marija, edina brez greha. Jezus na to: “Mami, a mi moraš res pokvariti priliko.”

Nekoč sem v svoji bivši firmi, ko so bili domači tiskalniki še redki, nekaj stiskal. Na stroške firme seveda. Pravzaprav kradel firmi denar in ji povzročal stroške za papir in črnilo. Za kakšnih 5 € prav gotovo. Nekdo me je povprašal, če tiskam privat zadeve. Pa sem odgovoril: “Kdor še nikoli ni nič privatnega stiskal v službi, naj prvi vrže printer vame.” Noben ni priletel, niti kartuša ne.

10 KOMENTARJI

 1. Bo DL naredila prvi korak?
  Potem, ko bo odstopil Virant (iz krvdnih razlogov) kot predsednik stranke in predsednik DZ bo zahteval odstop KPK (iz krivdnih razlogov).

 2. V naravi velja vedno gaussova porazdelitev, kjer je vrh zvonaste porazdelitev lahko premaknjen. Vsegligarstvo je tako negiranje naravnih zakonitosti.
  Glede poštenosti pa se sem prepričan, da je potrebno kontrolirati samo sebe. Ko imam občutek, da ni poštenja je edina prava reakcija, da sam še bolj pazim na sovjo poštenost in da o njen ne pridigam. Zelo resnična je krilatica “kurbe o poštenju,..”, zato mi je nekdo, ki veliko govori o poštenju vedno sumljiv.
  Politiki so žal nagneni k tej hibi pridiganja. Si predstavlajte, da bi v drugih poklicihbilo tako:
  ko bi vam zravnik namesto zdravljenja govoril o njej, ali pa prodajalec, pa vodovodar, ….Na novinarje ,ki imajo to besedo stalno na ustih, pa smo se navadili in če o njej ne govorijo, smo sumnjičavi, zakaj so tiho.
  Slovenska družba je prepojena z pridigarji poštenja, očitno se taka pridiga zelo dobro prodaja, preveč je povprašavanja po njej. Ampak pridige ne rešijo družbe, kvečemiu so asprin njene slabe vesti.

 3. “Kdor še nikoli ni nič privatnega stiskal v službi, naj prvi vrže printer vame.” Noben ni priletel, niti kartuša ne.

  Pa bi mogla! Vsaj kak svinčnik ali radirka. Btw, ali je firma, v kateri so se očitno vsi okoriščali, potem propadla?

  • Pa ja ne misliš, da bo zaradi par papirjev firma propadla?

   Sicer pa, če ni preveč, vsaka firma tolerira, da kaj sprintaš zase…

 4. Pri nas imamo dvojne lopove:

  Prvi so pravi lopovi, ki so si to prislužili z nepoštenostjo.

  Drugi pa so nepravi, ki so si to zaslužil na podlagi prizadevanj za odpravo krize na zakonit način, pri čemer pa spšrejeti ukrepi prizadenejo določene skupine ljudi.

  Pri teh ljudeh pa so odzivi različni. Prvi sprejemajo ukrepe kot nekaj npormalnega, kot njihov prispevek kodpravi družben krize. Drugi pa jemljejo ukrepe kot lopovsko delo do njih.

 5. Sedaj narod lahko vidi,kdo so politiki in kdo lopovi,od kod prihaja najvecja nevarnost za zlom Slovenije.Porocilo KPK pove,kdo trosi normalno in kdo dalec prekomerno.Virant/Jankovicev klan je s pomocjo stricev izdelal zelo premeten plan,da zgleda lepse,ce je tudi Jankovic obtozen,ki pa ne bo odstopil,ker se nikoli ni bil kriv.Ocitno jih sciti tudi tozilstvo in sodstvo,saj je ze leta v predkazenskem postopku in tudi izterjave nikoli ne uspejo.Ta klan lahko javno grozi s pistolo novinarjem,organom pregona,DURSu itd pa se nikomur nic ne zgodi.Tako javno se mafija ne deluje.Zato naj Jansa vztraja na polozaju,da se pokaze,kdo je kukavicje jajce v vladi,kdo jo rusi.
  Da pa je Praprotnik zmozen toliko hudobije,ni cudno,saj je imel tezko otrostvo,ko ga je zapustila liberalna mati.Taka vzgoja ni brez posledic.Sedaj lahko na drugem zdrvi svoje frustracije.

 6. Spoštovani Aleš, prava osvežitev je to vaše razmišljanje v poplavi medijskih in blogovskih hujskaštev v stilu vsi so lopovi, oziroma v stilu vaš je večji lopov kot naš, ki pa to sploh ni…..
  Sem že sam nameraval v tej medijski histeriji, kjer njihovi cilji posvečujejo vsa sredstva in načine, da nas spet pahnejo nazaj v enoumje, od koder smo (samo začasno?) komaj ušli, a se raje nisem odločil. Raje iščem, kdo je v tej smrdljivi politični mlaki sploh še ostal razumen.
  Vsi vemo, da nam hiša že gori, mi pa sumimo, da je voda v vodnjaku umazana, namesto, da bi nemudoma gasili.
  Ko bomo ogenj pogasili in bomo od vročine žejni, pa le poglejmo, kakšno vodo bomo pili.

Comments are closed.