Razkrinkanje politične zlorabe represivnih organov pomembnejše od Hojsove ministrske kariere

31
Minister Hojs po eni strani sporoča, da mu ni uspelo depolitizirati policije, po drugi pa, da je udbovsko podzemlje zelo močno in vredno pozornosti.

Minister Aleš Hojs z odstopom opozoril na globoko državo. Hkrati je to deklarativni signal koaliciji, da se je »fronta« sedanje vlade, ki je obkrožena z virusno krizo, mediji in opozicijo, dejansko razširila še na odkrit spopad z globoko državo.

Aktivnosti NPU, ki jih usmerja specializirano državno tožilstvo, so pričakovane, a imajo hkrati za tiste, ki stojijo za njimi, nasproten učinek od pričakovanega. Politično podzemlje, ki slovensko državo v veliki meri razume in izkorišča kot svoj fevd, je v novi vladi Janeza Janše videlo absolutno grožnjo za svoj obstoj. To, izvorno udbovsko podzemlje se je spustilo v odkrito »vojno« z novo vlado, še preden je bila vzpostavljena, in to z vsemi sredstvi, ki jih ima na razpolago: od uličnih protestov svojih privilegiranih stanov do pomembnih medijev in vertikalno povezanih skupin na tožilstvu, policiji in v drugih ustanovah.

Stvari pa so šle z organizirano medijsko kampanjo, manipulacijami, celo ščuvanjem tako daleč, da se je pri številnih neopredeljenih državljanih vsadil dvom, ali je minister Počivalšek sploh kaj kriv.

Poleg tega so alternativni mediji in družbena omrežja poskrbeli za primerjavo, kako ti isti organi niso reagirali pri pranju iranskega denarja, pri TEŠ 6, kjer je vpleten tudi vrh SD, in podobno. Čeprav je »vstop« v afero tokrat malo modificiran, ni mogoče spregledati usklajenega, sedaj že razkrinkanega medijskega stampeda, podobno kot je bilo pri velikih aferah v preteklosti. Mnogi tu vidijo prstne odtise globoke države.

Minister Aleš Hojs z odstopom opozoril na globoko državo

Predvsem minister Aleš Hojs je z odstopom opozoril prav na globoko državo v smislu: to, kar se dogaja, ni normalno preiskovalno delo NPU in tožilstva, ampak politično motivirana in medijsko podprta preiskava, ki ji je glavni namen sesuvanje vlade, ne pa iskanje resnice. Ob dejstvu, na katerega je tudi opozoril, da ti isti preiskovalci oz. preiskovalni organi več let niso raziskali v nebo vpijočih kriminalnih dejanj, je njegov argument stvaren. Čeprav je Aleš Hojs veljal za operativno zelo sposobnega ministra, ki mu je šlo za stvar in se je odlično znašel tudi pred kamero, je očitno presodil, da je ob sedanjih zaostrenih razmerah razkrinkanje politične zlorabe preiskovalnih organov pomembnejše od njegove ministrske kariere.

Minister Hojs po eni strani sporoča, da mu ni uspelo depolitizirati policije, po drugi pa, da je udbovsko podzemlje zelo močno in vredno pozornosti, če se blago izrazim.

Poteze ministra Hojsa in posledično premiera Janše niso znak politične krize, ampak akt za njeno ublažitev tudi kot poteza politične zrelosti. Hkrati je to deklarativni signal koaliciji, da se je »fronta« sedanje vlade, ki je obkrožena z virusno krizo, mediji in opozicijo, dejansko razširila še na odkrit spopad z globoko državo. O njenem obstoju vsaj malo poučeni ne dvomijo več. Posebej dve koalicijski stranki, SMC in DeSUS, doživljata poskuse discipliniranja, ko se nomenklatura do njiju obnaša, kot da sta to njena politična satelita, ne pa samostojna politična subjekta. Če bo strankama to politično samostojnost uspelo ohraniti, se bosta dejansko okrepili in z njima tudi vlada.

Z malo stvarnega razmisleka si predčasnih volitev ne bi želela niti opozicija, saj je sedanji nabor kompromitiranih in postaranih novih obrazov bolj kot ne porazna alternativa sedanji vladi, novega »odrešenika« pa še ni na vidiku.

31 KOMENTARJI

 1. Minister Hojs mi je vzbujal zaupanje. Ni mi povsem jasna poteza ta odstop. Ne vem, ce je to pravi nacin borbe s podivjano globoko drzavo.

  • Mislim, da je v dani situaciji minister Hojs dobro ukrepal , bolj spotakljiva je po mojem mnenju gospa Pivec ministrica , ki ima visoko leteče cilje ! Sploh pa je kompaktnost vlade razrahljana vsled poseganja vanjo s strani levice , ki ima v svojih vrstah ortodoksne užaljene komuniste , ki so sposobni marsičesa ! Dokaz za to
   je njihovo “prepričanje” , da so že na pol poti sesutja sedanje vlade ! Vlada bo morala postaviti v prve bojne
   vrste poslance , ki so v evropskem parlamentu v Bruslju ! Mimo tega trdim , da je velik krivec za stanje na desnici gospa Novakova , ki ne zine niti besede čeprav je že v štartu pokazala svojo častihlepnost in simpatije do prikritih in odkritih nasprotnikov desnice ! Mislim , da bo zastor njenega teatra padel ! Vlada ne sme popuščati , kot kaže je Fajonova segla po umaznih političnih spletkah ! Šarec pa kot neukrotljiv otrok
   opazuje iz varnega kotička kaj je zakuhal svoji državi , ki je v hudih krčih tudi zaradi njega in njegove ortodksne druščine na levi! Močno upam , da tudi zunanji minister dr. Anže Logar ni rekel zadnje besede !

 2. Rad bi opozoril vse pišoče in beroče, da izraz “globoka država” ni ustrezen za opis situacije v Sloveniji. Namreč, t. i. globoka država je znan pojav po vsem svetu, tudi v državah z dolgoletno demokracijo. Nanaša se na strukture v državni in lokalni upravi, ki se ne izbirajo na volitvah, ampak ostajajo več ali manj neokrnjene po vsaki spremembi oblasti. Čeprav imajo velik vpliv na upravljanje države, jim pripadnosti določeni politični opciji ni mogoče pripisati. Pri nas je povsem drugače. Velik del politike in države obvladuje ENA SAMA politična opcija, ki je več ali manj na oblasti že 75 let in obvladuje vse politične podsisteme. Lahko ji rečete stare sile, kontinuiteta, udbomafija … Nikakor pa to ni globoka država, to je zamegljevanje in leporečje. Kolikor vem, je to
  oznako slovenskih razmer prvi uporabil Dimitrij Rupel, ki pa najbrž sam ni dobro razmislil o tem.

  • No, pa jim recimo temna država po vzorcu darkneta. Konec koncev že vso zgodovino najraje rovarijo v temi.

  • No, pa ji recimo vzporedna država.
   Tudi sam se že dalj časa neuspešno borim proti neustreznemu poimenovanju “levi fašisti”. Kako levi, če pa so vsi fašisti levičarskega izvora? Saj desnih fašistov ni. Če jih že hočemo ločiti od izvirnih črnosrajčnikov, jim recimo vsaj “rdeči fašisti”. Oboji pa so začeli na kolesih. No, rdečim so se pridružili tudi novodobni črnosrajčniki (Antifa). Kakšna simbioza!

   • Vzporedna država ni dosti boljša oznaka, saj tudi ni ideološko opredeljena.

    Termin “levi fašizem” ni slovenski izum. V uporabo je prišel po WW2, največ so ga uporabljali levi intelektualci, ki se jim je uprl teroristični aktivizem evropske skrajne levice. O tem je zlasti govoril član frankfurtske filozofske šole Jürgen Habermas. Na Googlu je dovolj gradiva o tem pod geslom left-wing fascism. Ne bi bil rad neskromen, a v Sloveniji sem jaz prvi uporabil ta izraz pred kakimi desetimi leti v komentarjih na portalih glavnih medijev, še preden se ga je poslužil tedanji predsednik vlade Janez Janša.

 3. Zdaj gre zares. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo prišlo do spopada na vse ali nič. Zdaj smo tam. Ali bo Slovenija ostala balkanska udbomafijska banana pokrajina ali bo postala ugledna in urejena demokratična evropska država? Vtis je, da je prišel čas, da se začne postopno uresničevati tisto drugo. Toda brez dejavne civilne družbe ne bo obrata na bolje.

 4. Odstop Hojsa in generalnega direktorja policije vidim kot resno opozorilo demokratični Sloveniji, da strne vrste in se z vsemi sredstvi upre delovanju podtalne globoke (ali vzporedne) države, sicer nam grozi boljševiška revolucija. Rdeča zalega se je v policiji, tožilstvu in pravosodju, pa ne na operativni ravni, ampak v vodstvenih strukturah, tako razbohotila, da jo bomo postopno obvladali le s trdno koalicijo in zmago še na naslednjih volitvah.
  Obžalujem odstop Hojsa, saj bi s svojimi političnimi izkušnjami in verbalnimi sposobnostmi ob obravnavi interpelacije tako razsul te antidemokratične kreature, da se še dolgo ne bi opomogle. Verjamem pa, da kot minister ni imel dovolj pooblastil, da bi v represivnih organih opravil tako nujno čistilno akcijo. Imam predlog: nadomesti naj ga dr. Gorenak.

 5. Katastrofa. 30 let po vseevropskem zlomu komunizma imamo se vedno policijo, ki deluje na udbaski nacin in sluzi kriminaliziranju nasprotnikov levice oz kontinuitete, enako tozilstvo in dobrsen del pravosodja. In imamo novinarstvo, ki je vsaj v 80, ce ne 90 procentih tisto, kar je hotel Dolanc, ko je postavljal FSPN. Sluzijo “napredku” in “avantgardi” in se borijo proti “sovrazniku ljudstva”.

  Slovenija je v tem evropski unikum. Kdo jo bo spremenil v normalnost, ce bomo tiho in v zapecku tisti, ki nam je mar za demokracijo in vrednote zahodne civilizacije, medtem ko levica orgiasticno zmagoslavno divja po ulicah in s flagrantno politicno zlorabo institucij drzave sesuva njim nemilo vlado?

  • Natanko tako! Gremo dalje!

   Kdo bi moral organizirati ljudi v zapečku, da dajo svoj aktivni prispevek k boljši prihodnosti? Kdo ima tako družbeno moč? Ne jaz in ne IF je nimava.

   Nekaj idej:
   – Janez Janša kot vodja nasprotnikov rdeče oblasti
   – škof Stanislav Zore kot vodja dobrega v borbi z zlom
   – Klemen Jaklič, slovenski pravnik, sodnik, profesor in akademik, kot avtoriteta na področju prava

   Nadaljujte pa vi, gospod IF. Verjetno imate boljše ideje, koga naj čakamo.

 6. Gospod Alfe – Nikakor, ampak potegniti nadaljnje poteze, da se levici zavrti in ostane brez razumnih besed.

  Sicer pa je nujno opozoriti, da se ministru Počivalšku kršijo človekove pravice vse od Tarče naprej.

 7. Vsekakor odstop Hojsa v veliki večini javnosti pomeni samo eno:
  Ni uspel preprečiti raziskave nabav in zato je moral oditi, po vsej verjetnosti po nalogu JJ.
  Škoda, ker se mi je zdel, čeprav mi ni simpatičen, dovolj konkreten in dobrih živcev, skratka primeren za politični boj z našo liberalno levico.

  • Dvomim, da ima večina javnosti tolikšne težave s sklepanjem. In da bi vam verjeli, da vam je žal za ta odstop.
   Da bi to pomenil odstop v večini javnosti, bi morala biti večina idiotov. Izmišljujete si tako kot na desnici zarote.

Comments are closed.