Razglasila se je za NE odgovorno!

4

Nedavni dogodki so vsem dobro znani. Množica pijanih mladih ljudi je občutila moč anonimnosti in je dobesedno razbila okna na pročelju parlamenta. S padajočim steklom pa je padala iz nas tudi naša prenapihnjena  predstava o tem kako smo »oh in sploh«. Visoko mnenje, ki smo ga imeli o sebi, o naši demokraciji, našem gospodarstvu, naših politikih  (predvsem o kontinuitetnih o katerih kljub lažem, korupciji in nesposobnosti novinarji ne rečejo žal besede) in naši kulturi. Vse to je sedaj razbito kakor okna parlamenta. Ali se bomo soočili s temi razbitinami ali pa jih bomo zakopali za stenami zanikanja kakor v Hudi Jami bo pokazal čas.

Katja Šoba in Gregor Golobič (Foto: MVZT)

Mene danes skrbi bolj izjava, ki jo je dala predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), da »niso odgovorni za izgrede«. Ne skrbi me zaradi sredinega dogajanja, skrbi me zaradi prihodnosti. Gospodična, ki je prvič v življenju izkusila slast  nastopanja pred desettisočglavo množico je na isti dan doživela adrenalinski šok, ki ga povzroči evforija in adrenalinski šok, ki ga povzroči panika. Prvega je doživela na Prešercu, drugega na Trgu Republike. Šefica ŠOS in vsi »vrhovni poveljniki« včerajšnje drhali so pogoreli na izpitu odgovornosti. Organizator javnega shoda je pravno odgovoren za dogajanje na njem. Tudi takrat, ko mu stvari uidejo iz rok! Škodo, ki so jo mladi povzročili, mora poravnati organizator. Predsednice in predsedniki  pa morajo sprejeti objektivno odgovornost in odstopiti. Inštitut »objektivne odgovornosti« je bil pri nas popularen par desetletij nazaj, ko je kontinuiteta zahtevala odstope nekaterih ministrov. Najbolj slavna žrtev tega mehanizma je Janez Janša. Dvojna merila kontinuitete veljajo tudi tukaj. Nihče od njihovih ministrov ne odstopa zaradi objektivne ali politične odgovornosti, ampak morajo odstopiti, ko imajo že toliko osebnega masla na glavi, da ga niti oni in njim naklonjeni novinarji ne morejo več skriti.

Predsednica ŠOS pa se je razglasila za NE odgovorno, ker da oni niso hoteli nasilja, so naredili vse, kar je bilo v njihovi moči (beri »nič«), da se kaj takega ne bi pripetilo, ker so oni »zaključili« manifestacijo in prosili množico, da se razbeži. Zdaj pa se prestavimo za nekaj desetletij v prihodnost in si zamislimo taisto gospodično, takrat ugledno gospo, recimo v družbi z uglednim odvetnikom, kako je ministrica za notranje zadeve. Predstavljajmo si, da bi takrat policija z nesorazmernim nasiljem odgovorila na manifestacijo izključenih in zapostavljenih normalnih ljudi. Ali bi takrat odstopila ali bi se znova razglasila za NE odgovorno?

Sedanja oblast sporoča državljanu, da jim nobena moralna drža ni sveta. Prisegajo le na oblast, ki jo izkoriščajo za osebno bogatenje.  Od lažnivega ministra do prijateljskih pogodb, od nerazumnega lustriranja vseh kadrov pomladi do prisvojitve državnih podjetij, od medijskega enoumja do razgraditve javne radiotelevizijske hiše v korit komercialnih, od političnega in ekonomskega prostega teka do nerazumnih mednarodnih pogodb, vse nam sporoča, da ni nobene odgovornosti. Ali se bodo na to tradicijo vcepili naši prihodnji voditelji? Iz ŠOS prihaja jasen odgovor: »DA!« Sedanja oblast in prihodnja generacija si delita brezbrižnost do odgovornosti. Pot v Grčijo je odprta!

4 KOMENTARJI

 1. Če se igraš z maso in je zraven prisoten alkohol je to povsem logičen rezultat. Hkrati je v organizaciji takih dogodkov cel kup nepredvidljivh elementov in situacij, ki lahko zadevo peljejo v takšno ali drugačno smer.

 2. Glede na to, da so vsi vodilni kadri študentov in dijakov rekli, da bi se radi zaposlili v javni upravi, je bil poteza o tem, da niso nič krivi, dober znak kaj nas čaka. Že sedaj ne odgovarja nihče na višjih položajih in očitno, se bo tako tudi nadaljevalo. Vedno so krivi tisti spodaj….

 3. Ob bok predsednici ŠOS-a lahko postavimo še njihovo odvetnico, ki gre po istih stopinjah in vzorih kot NIČ KRIVI študentski “funkcionarji “. Krivce za izgrede pa je našla kar v policistih, ki so STOIČNO prenašali obmetavanje s plastenkami, jajci in vsem ostalim. Da ne govorimo o pljuvanju po njih. Žalostno in zaskrbljujoče!
  Zanima me pa tudi to, pod kakšno pretvezo oz. izgovorom so nekateri ravnatelji dovolili izostanek od pouka, ko se na drugi strani vsaka odpadla ura mora nadomestiti. Ta IZGUBLJENI (v več pogledih) dan naj nadomestijo npr. z delovno in DELAVNO soboto urejanja okolice šole ali bližnje soseske.

 4. Seveda se tako lahko obnašajo samo neodgovorni. Naloga države pa je, da pred sodišče privede odgovorne: to so organizatorji, hujskači tipa Semolič in Jani Kovačič ter nazadnje tudi tisti, ki so kocke metali.
  Takoj morajo povrniti škodo + 2x znesek za vzgojno kazen.

  Razen, če je želja oblastnih krogov, da s svojo ruplovsko cagavostjo dajo množicam “vzgojno” sporočilo: ” Še večkrat lahko ponovite in še močneje!”

  Ne pozabite: zafiksana, pijana in od laži neodgovorna banda je uničevala PARLAMENT, ne vlade. Uničevala je temelje demokracije. 90% Slovencem se noro toži ( patetična nostalgija) po starih časih YU-socializma. Živeti brez dela, brez rezultatov, na račun drugega. Čeprav pobitega, čeprav oropanega, čeprav nerojenega (strahotni pufi Tita) – nima veze. Važen, da se žura na tuj račun.

Comments are closed.