Rajoy zavrača vse obtožbe

6

Španski premier Mariano Rajoy je pod velikim pritiskom. Zaradi obtožb o koruptivnem dejanju so vse glasnejše zahteve o njegovem odstopu. V ponedeljek je Rajoy zavrnil vse obtožbe in sporočil javnosti, da je njegova Ljudska stranka (PP) predana izvedbi reform, ki bi izvlekle Španijo iz najhujše finančne krize zadnjih let.

Rajoy ostro zavrača vse obtožbe za korupcijo, po tem, ko je EL Pais objavil preslikane dokumente, ki bi naj dokazovali, da je med letoma 1997 in 2008 prejemal donacije v višini 25 tisoč evrov letno, od direktorjev zasebnih podjetij. Rajoy zavrača navedene očitke, da je nezakonito prejemal očitani denar in pri tem poudarja, da gre za popolnoma lažne obtožbe.Peticijo za Rajoyev odstop je na internetu podpisalo že 850 tisoč ljudi.

Vse bolj očitno postaja dejstvo, da če si kdo drzne z reformami poseči v obstoječi sistem, ki očitno ni najboljši, lahko hitro pade v pozicijo obtoženca, najpogosteje zaradi kakšnih koruptivnih dejanj.

V prisotnosti nemške kanclerke Merklove v Berlinu, je Rajoy sporočil, da je vlada še naprej močna in da bo prebrodila te obtožbe. »Španska vlada je enotna in stabilna, saj ima Ljudska stranka večino in izvaja svoj program, ki temelji na reformah«, je sporočil Rajoy.

Foto: marketwatch.com

6 KOMENTARJI

 1. “Vse bolj očitno postaja dejstvo, da če si kdo drzne z reformami poseči v obstoječi sistem, ki očitno ni najboljši, lahko hitro pade v pozicijo obtoženca, najpogosteje zaradi kakšnih koruptivnih dejanj.”

  Prosim, no! Ne moremo celega sveta ocenjevati iz naše slovenske perspektive!

  Prvič: za “obstoječi sistem” ima PP enake odgovornosti kot PSOE (še zlasti, ker so za španski nepremičninski balon najbolj krive dežele pod dolgoletno vladavino Ljudske stranke: Valencija, Madrid, Balearski otoki, in ker so v najhujšem bančnem krahu – Bankia – imeli prste vmes predvsem, da ne rečem izključno, bančniki, blizu Ljudske stranke; Bankia je namreč konglomerat paradržavnih hranilnic, v rokah deželnih oblasti v deželah, ki jih že desetletja vseskozi nadzira PP) … Da niti ne omenimo dejstva, da so visoki funkcionarji PP zelo pogosto gospodje & gospe, ki izhajajo iz organizacij ali družin, tesno povezanih s sinekurami in privilegiji frankistične diktature (sam Rajoy je bil protežiranec dolgoletnega Francovega ministra Manuela Frage; Aznarjev oče je bil direktor nacionalnega radia pod diktaturo, njegov ded španski veleposlanik pri OZN in režiser režimskega dokumentarca o Francovem “liku in delu”; pravosodni minister Gallardon je sin režimskega novinarja; minister za notranje zadeve je sin frankističnega veterana, ki so ga poslali v Katalonijo zatirati tamkajšnje “nacionaliste” itd. itd.)

  Drugič: stranka PP je bila vpletena že v številne korupcijske škandale in nekateri od njih so se iztekli v pravnomočnih obsodbah (predvsem v Valenciji, v manjši meri pa tudi v Madridu); vse kaže, da je to precej korumpirana stranka, predvsem seveda v pokrajinah, kjer vlada; a nič manj od socialistov

  Tretjič: kot rečeno, podobni škandali so v preteklosti doleteli tudi socialiste (PSOE) in bili tudi soodgovorni za volilna poraza l. 1996 in 2000.

  Četrtič: dnevnik El Pais je resen & verodostojen časopis, ki ima dolgo tradicijo raziskovalnega novinarstva.

Comments are closed.