Bič za mariborsko nadškofijo

0

Rado Pezdir piše v Financah v kolumni z naslovom “Bič kapitalistični za mariborsko nadškofijo” o moralnih oziroma samooklicanih regulatorjih, ki to niso.

/ … /

Zanimivo je, da imamo neformalna združenja, ki bi rada bila regulatorji. Denimo slovenska cerkev je že takšna skupina. Ti fantje naj bi skrbeli za moralo in predvsem s svojim zgledom pokazali, kako naj se v Sloveniji oblikuje morala. Pri tem so tako dejavni in vztrajni, da so skoraj že postali neformalni regulatorji.

Zgodba o zvončkih pa je pokazala, kako zelo so dobri kot moralni regulatorji družbe. Pustimo ob robu odnos med T-2 in pornografskimi vsebinami, to je namreč prepoceni argument. Vprašajmo se raje, kako so moralni regulatorji delovali na področju cerkvene vpletenosti v tržno delovanje. Naj vam naštejem? Prepovedi in kazenski postopki v BiH in na Hrvaškem, izkoriščanje zakonske luknje, ki je omogočila tok denarja med Dravskimi elektrarnami , Zvonom in NFD v operaciji Istrabenz, pidovsko poslovanje s tajkunskimi mrežami …

Danes je komentar o nadškofovski hoji po robu zakona tak, da na mariborski nadškofiji nihče ni nič videl, slišal ali vedel. ….  Povejmo raje po pravici: nikogar ni nič zanimalo, za večino je že transakcija denarja jedrska fizika, tistim, ki so vedeli, pa je bilo vseeno. Priznajte, da ste vse skupaj zakuhali sami in po svoji neumnosti, in ne razlagajte, kako hudo vam je, ker cerkveni ugled trpi.

/ … /

Skratka, nekaj podobnega kot konkurenčni moralni regulator Milan Kučan, ki rad deli lekcije v praznih govorih, hkrati pa nič ne ve o tajkunskih poslih. Njegovi kolegi iz Foruma 21, ki so bili v nadzornih svetih in upravah tajkunskih podjetij, pa so, kot v mariborski nadškofiji, nedolžni in pošteni liki, ki niso vedeli, kaj se v resnici dogaja. Dragi levičarji in desničarji te države, edini posel, za katerega ste sposobni, je švercanje, zamenjava deviz in preprodaja orožja, zato nehajte razlagati o morali in se na trgu pojavite šele, ko boste, kot mi drugi, dojeli, kaj sta tržna konkurenca in pravna država.

Več: Finance