Radio Vatikan: Papež ob zaključku zasedanja sinode

2

»Iz srca polnega hvaležnosti ter zahvaljevanja bi se rad skupaj z vami zahvalil Gospodu, da nas je v minulih dneh spremljal ter vodil z lučjo Svetega Duha… Prav tako se zahvaljujem vsem vam, sinodalni očetje, bratski delegati, poslušalci, poslušalke ter pomočniki za vašo dejavno in rodovitno udeležbo. Nosil vas bom v molitvah ter prosil Gospoda, naj vam povrne z obiljem svojih milostnih darov.« Tako je papež Frančišek začel nagovor ob zaključku plenarnega zasedanja 3. izredne sinode o družini na temo Pastoralni izzivi družine v kontekstu evangelizacije. Potem ko so popoldne sinodalni očetje glasovali o posameznih točkah zaključnega poročila, so svoje delo zaključili s poslušanjem nagovora papeža Frančiška, pesmijo Te Deum in blagoslovom.

Tolažbe

»Iskreno lahko rečem, da smo v duhu kolegialnosti in sinodalnosti resnično živeli to izkušnjo sinode, družno to etapo, to skupno pot.« Sveti oče je zatem predstavil tolažbe, ki jih je doživljal ob poslušanju pričevanj »resničnih pastirjev, ki z modrostjo nosijo v srcu veselja in solze svojih vernikov«, pričevanj družin, ki so se udeležile sinode in so podelile s sinodalnimi očeti »lepoto ter veselje njihovega zakonskega življenja.« Nadaljnja tolažba za papeža Frančiška je bilo tudi to, da je na tej prehojeni poti vsak, ki se je čutil močnejšega, imel za dolžnost pomagati šibkejšemu, tisti, ki je bil bolj izkušen, ponuditi svojo pomoč drugim, četudi preko soočenj.

Skušnjave

»Ker pa je bila sinoda tudi pot ljudi, so bile ob tolažbah tudi potrtosti, napetosti in skušnjave od katerih naj omenim sledeče: sovražna zakrknjenost ali hotenje zapreti se v zapisano črko ter ne pustiti se presenetiti Bogu, Bogu presenečenj; uničevalna dobrota, ki v imenu nekega varljivega usmiljenja povija rane, ne da bi za njih prej poskrbela in jih pozdravila; skušnja spremeniti kamen v kruh, da se prekine dolgi, težki in boleči post, kakor tudi skušnjava spremeniti kruh v kamen in ga vreči v grešnike, slabotne ter bolne, oziroma spremeniti to v neznosna bremena; skušnjava stopiti s križa, da bi bilo ljudstvo zadovoljno in ne ostati tam ter tako izpolniti Očetovo voljo, torej popustiti svetnemu duhu, namesto da ga prečisti in ukloni Sveti Duh; skušnjava, da bi prezrli depostum fidei, da bi se imeli za lastnike in gospodarje, ne pa varuhe, oziroma po drugi strani, skušnjava, prezreti resničnost tako, da se uporabi pretirano natančen ali pa izpiljen jezik, s katerim se lahko reče veliko, pove pa nič.«

Ob teh skušnjavah je papež Frančišek dejal: »Dragi bratje in sestre, te skušnjave nas ne smejo prestrašiti, čuditi, sploh pa ne vzeti poguma, saj noben učenec ni večji od svojega učitelja. Če je bil torej Jezus skušan in so ga imenovali celo Beelzebul, gotovo Jezusovi učenci ne smejo pričakovati, da bodo z njimi bolje ravnali.«

Več lahko preberete na spletni strani Radia Vatikan.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


 

2 KOMENTARJI

 1. Papežev zaključni govor sem poslušal večkrat in bil vsakič znova fasciniran. Zdi se mi, da je bila Sinoda podobna učencem v barki, ko so njihove diskusije prinesle vihar in so se začeli bati, da se potopijo. V tej luči je papežev govor , govor pomiritve, govor, ki ni mogel biti izrečen pred Sinodo.
  Škoda, ker v tekstu ni napisana ključna misel ob skušnjavah. Papež je namreč rekel, da bi ga bilo zelo strah za Sinodo, če skušnjav ne bi bilo.
  Kritika , ki jo je izrekel na račun progresistov ali konservativcev, je bila izrečena na način, ki človeka dvigne. V tem, kako izreče kritiko je res mojster nad mojstri. V obeh kritikah človek najde tudi lastne zmote, ki so produkt strahu in zaprtosti.
  Med tem ,ko je bral tekst se enkrat popravi, ko reče da se je zmotil: ne sprejeti vseh ranjenih duš, ampak iti naproti njim. Tu sem se takoj spomnil , da bo naslov slovenske pastorale potrebno spremeniti. “Pridi in poglej” ni več pravi naslov.

 2. 1. Jaz sem GOSPOD, tvoj Bog, ki sem te izpeljal iz egiptovske dežele, iz hiše sužnosti. Ne imej drugih bogov poleg mene!
  2. Ne delaj si rezane podobe in ničesar, kar bi imelo obliko tega, kar je zgoraj na nebu, spodaj na zemlji ali v vodah pod zemljo! Ne priklanjaj se jim in jim ne služi, kajti jaz, GOSPOD, tvoj Bog, sem ljubosumen Bog, ki obiskujem krivdo očetov na sinovih, na tretjih in na četrtih, tistih, ki me sovražijo, 6 toda izkazujem dobroto tisočem, tistim, ki me ljubijo in izpolnjujejo moje zapovedi.
  3. Ne izgovarjaj po nemarnem imena GOSPODA, svojega Boga, kajti GOSPOD ne bo pustil brez kazni tistega, ki po nemarnem izgovarja njegovo ime!
  4. Spominjaj se sobotnega dne in ga posvečuj! Šest dni delaj in opravljaj vsa svoja dela, sedmi dan pa je sobota za GOSPODA, tvojega Boga: ne opravljaj nobenega dela, ne ti ne tvoj sin ne hči ne hlapec ne dekla ne živina ne tujec, ki biva znotraj tvojih vrat! Kajti v šestih dneh je GOSPOD naredil nebo in zemljo, morje in vse, kar je v njih, sedmi dan pa je počival. Zato je GOSPOD blagoslovil sobotni dan in ga posvetil.
  5. Spoštuj očeta in mater, da se podaljšajo tvoji dnevi na zemlji, ki ti jo daje GOSPOD, tvoj Bog!
  6. Ne ubijaj!
  7. Ne nečistuj!
  8. Ne kradi!
  9. Ne pričaj po krivem proti svojemu bližnjemu!
  10. Ne žêli hiše svojega bližnjega! Ne žêli žene svojega bližnjega ne njegovega hlapca in dekle, ne njegovega vola in osla, ne česar koli, kar pripada tvojemu bližnjemu!

  Ali papež Frančišek spoštuje deset, zgoraj navedenih, božjih zapovedi?

  Vsi, ki hodijo po “stranpoteh” se morajo zavedati, da obstaja tudi kazen za to, kar počnejo.
  Ta sinoda je bila očitno namenjena temu, da tisti, ki so ločeni in istospolni pridejo in povečajo obisk cerkva, ki v zadnjih letih zaradi potrošniške mrzlice skokovito pada.
  Satan je dosegel svoje. Ljudje so zmedeni, tudi verniki. Dokler bomo sužnji denarja, bo Cerkev izgubljala svoje ovce.
  Jezus je res rekel: ljubi svojega bližnjega, ampak ne v seksualnem smislu!
  Papež Frančišek očitno razume to malo “po svoje”
  Zato mu sinoda tudi ni uspela.

Comments are closed.