Radio Slovenija se boji verskih vsebin in slovenske verske glasbe

5

Predstavniki civilne pobude za pluralen Radio Slovenija (prof. em. dr. Janez Juhant, Drago Vogrinčič in Sebastijan Valentan) smo se 12. 4. 2017 sešli z novo varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTVS go. Ilinko Todorovski.

Predstavniki smo ji pojasnili trenutno stanje. Ob večletnih prizadevanjih, ko so verske vsebine na TV Slovenija primerno zastopane, je glede tega še vedno težava na Radiu Slovenija, in sicer na Prvem programu, ki je najbolj slišen in tudi poslušan.

Radio Slovenija se po zastopanosti verskih vsebin razlikuje od primerljivih evropskih radijskih postaj. Po 25. letih demokratične Slovenije bi vendarle ideološko zavoro morali preseči. Verske vsebine in slovenska verska glasba bi morali biti nekaj normalnega, vsakdanjega, ne pa, da se nanje gleda z zadržanostjo in celo z negativno nastrojenostjo.

Dejstvo je, da na Prvem radijskem programu, ki ga plačujemo vsi, ni verskih oddaj in skorajda ni slovenske verske glasbe. Razlog za to je lahko samo eden: nasprotovanje veri, kar pa je z etičnega vidika, z vidika človekovih pravic in vidika demokratične družbe nesprejemljivo in vredno vsake obsodbe. Kristjani smo v nacionalnem radijskem prostoru odrinjeni v geto na program Ars, ne prvi program, ne radio val 202 verskih vsebin ne ponujata in ne zagotavljata.

Pogrešamo verske oddaje na Prvem programu Radia Slovenije, na katerem se zdaj prenaša šest bogoslužij na leto, dnevno pa je na sporedu Duhovna misel, ki ni verska oddaja. Te so predvajane na 3. programu Radia Slovenija, programu ARS. V civilni pobudi predlagamo da bi na Prvem redno prenašali nedeljska bogoslužja in pripravljali redno versko oddajo za kristjane oz. ob praznikih tudi za druge verske skupnosti. Pobudniki si želimo, da bi verske govorne vsebine na Prvem spremljala slovenska verska glasba, da bi Uredništvo verskega programa na Radiu Slovenija, ki je zdaj umeščeno v odgovorno uredništvo ARS-a, dobilo primernejši status in da bi programska shema sledila primerom dobre prakse v sosednjih oz. mnogih drugih evropskih državah.

Uresničitev predlogov bi razumeli kot izpolnitev zakonskih obveznosti RTV Slovenija do verujočih, ki predstavljamo pomemben del poslušalstva (glede na delež vernega oz. krščenega prebivalstva Slovenije).

Predstavniki pobude dosedanjo komunikacijo z Radiem Slovenija štejemo za neustrezno. Želimo si dialoga in menimo, da lahko varuhinja pri tem opravi pomembno vlogo. Pri tem se opiramo na stališče varuha Lada Ambrožiča, ki je ob sprejemanju Programsko-produkcijskega načrta za leto 2015 med drugim zapisal, da je pobuda za več verskih vsebin na Prvem upravičena.

Varuhinja je zagotovila, da bo podpirala in spodbujala dialog ter iskanje rešitve, sprejemljive za obe strani, za poslušalce in ustvarjalce programa. Odnos javne RTV do verujočih mora biti spoštljiv in odprt, dialog pa strpen in argumentiran ter utemeljen tako na zakonu o RTV Slovenija kot na hišnih standardih in poklicnih merilih. Verske vsebine in oddaje so sestavni del programske ponudbe RTV Slovenija; če del poslušalstva meni, da je na Radiu Slovenija takšnih oddaj premalo in da jih je treba bolje umestiti, se je o tem treba resno pogovoriti. Ni prav, če se del poslušalcev čuti diskriminiran, prikrajšan, odrinjen in neupoštevan.

Varuhinja meni, da bi bilo v dialogu poleg mednarodnih primerjav koristno spoznati oz. analizirati tudi izkušnje na Televiziji Slovenija, saj predstavniki civilne iniciative ureditev v tem delu javnega medijskega servisa štejemo za primerno.

Varuhinja je obljubila, da bo o tematiki verskih vsebin sklicala sestanek z direktorjem in pristojnimi uredniki Radia Slovenije ter po tem sestanku predstavnikom civilne pobude sporočila, kakšen bi lahko bil naslednji korak v dialogu.

Programski svet RTVS pripravlja 26. 6. 2017 poseben panel o verskih vsebinah na javni RTV. Upamo, da se bo stvar pomaknila naprej, v evropsko in demokratično obzorje svobode in spoštovanja.

Podpisani:

Sebastijan Valentan, univ. dipl. teol.

Prof. em. dr. Janez Juhant

Drago Vogrinčič

5 KOMENTARJI

 1. Radio Slovenija je žal ideološko enobarvno glasilo, propagandno trobilo levice. Naloga nacionalnega radia bi morala biti, da bi deloval združevalno, da bi bil prostor pluralnosti in dialoga, Radio Slovenija pa celo v pogovornih oddajah (Studio ob 17) navadno gosti le enako ali v najboljšem primeru podobno misleče. Pluralnosti je le za odtenek, toliko, da lahko rečejo, da je , vse ostalo je propaganda. Radio Slovenija je nacionalna sramota.

 2. Gre v bistvu za to, da postmodernisti absolutno “diktirajo tempo” in so zanje vsi ostali ljudje zaostali neumneži. Postmodernizem moderno življenje pojasnjuje kot šizofrenično in potemtakem mora biti takšna tudi umetnost. Seveda lahko življenje tudi tako razumemo. Toda, kadar gre za evre, postmodernisti niso čisto nič zmedeni, vse razdelijo našim. Glede tega nikjer nobene šizofrenije.

 3. Pri tem se opiramo na stališče varuha Lada Ambrožiča, …
  ============
  Nikar se ne to ne opirajte, če ne želite pasti po tleh. Kakšno suženjstvo, prostovljno! Nihče ne bo šel za vami. Žalostno.

 4. Se strinjam z Blažom Otrinom. Radio Slovenija je nazorsko povsem homogen, enostransko izrazito levičarski, na strani kontinuitete prejšnjega režima in politično navijaški. TV Slovenija je vendarle za nekaj korakov bolj sprejemljiva, čeprav kritike vredna.

  Kar bi dodal, je odkrita diskriminacija glasbenih urednikov glede slovenske zabavne glasbe, ki bi vsebinsko morda le v izrazu ali dveh dišala po verski in duhovni vsebini. Znani urednik Andrej Karoli je svoj čas takšno svojevoljno ( nazorsko) cenzuro tudi prostodušno priznal.

  Si predstavljate, da bi v ZDA urednik nekega širši publiki namenjenega radija ( ali celo javnega radija) priznal, da on ne bo zaradi “ločitve cerkva od države” vrtel nobenega soula, nobene glasbe, ki omenja Boga ali celo le nebesa ali angelov? Niti ni treba do ZDA, že pri sosedih, recimo Hrvatih ( hrvaško glasbo naša publika v glavnem danes bolje pozna od italijanske ali avstrijske) je povsem druga pesem.

  Tudi to bi bilo vredno obravnave pri varuhu pravic poslušalcev in gledalcev javne RTV. Celo več. Pri splošnem varuhu človekovih pravic.

 5. Nekaj se moramo zavedati. Medij, ki je v osnovi levičarski, ne bo postal uravnotežen. To bi bilo mogoče samo, če bi zamenjali večino novinarjev in urednikov. Ne moreš mišljenja ljudi menjati čez noč.
  Zato je zame bistveno boljši predlog, da se ukine prispevek za RTV in ga vsak lahko nameni za financiranje tistega medija, ki mu ustreza.
  Ohrani pa se tisti del RTV prispevka, ki je namenjen samo za kulturni del – recimo na radiu ARS program.

Comments are closed.