Radio Ognjišče: Voljč, Požarnik, Tomažič, Lampret in Herman o 25-letnici samostojne poti

0

V oddaji “Pogovor o…” ste lahko prisluhnili posnetku okrogle mize ob 25-letnici slovenske samostojnosti, ki smo jo pripravili v Celju. Med gosti v dvorani Svetega Jožefa so bili minister za zdravstvo, družino in socialno varstvo v osamosvojitveni dr. Božidar Voljč, eden od ustanoviteljev Demosa dr. Hubert Požarnik, poslanca prvega sklica Janez Lampret in Anton Tomažič ter duhovnik, ki si že vrsto let prizadeva za spravo v slovenskem narodu Miha Herman.

Požarnik je uvodoma odgovarjal na vprašanje, zakaj je prišlo do razpada Demosa. Spomnil je na zelo pisano druščino strank, ki so bile povezane v Demokratično opozicije Slovenije. “Nekatere stranke so začele iz čisto strateških lastnih interesov podirati Demos, ker so si obetale, da bodo same v javnost iz tega kroga izstopile močneje, da bodo dobile več glasov, da bodo na naslednjih volitvah zmagale, kar se potem ni zgodilo.”

Požarnik je spomnil, da je do Demosa in prehoda med strankami prišlo tudi brez njegove vednosti. Da ta ne bi smel razpasti meni tudi Voljč, ki je spomnil, da so se pod “dežnikom” Demosa zbrali ljudje različnih svetovnih nazorov, prav zaradi tega pa je prihajalo do nenehnih poskusov rušenja t.i. Peterletove vlade. “Na koncu je prišlo do tega, da je bil sklican nek sestanek v gostilni Dolsko in na tistem sestanku se je Demos razpustil. Po moje brez potrebe. Tudi, če bi zamenjali predsednika vlade in da bi recimo en minister koalicije prevzel vlado, kot se pogosto dogaja, ni bilo nobenega razloga, da bi Demos razpustili.” Voljč je nadaljeval, da to, kar se je zgodilo z Demosom se je zgodilo s stranko zelenih Slovenije, katere član je bil. “Sami sebe smo uničili,” je dejal Voljč.

Poslanec Tomažič je spomnil, da je Demosov poslanski klub, kljub razpadu deloval naprej in da je bil odločitev o njegovem razpadu prehitro sprejeta v vrhovih posameznik strank. “Eden od teh vzrokov je bil, da so tudi posamezniki začeli gledati kako bi prišli čim bolj visoko na oblast. Demos je začel pokati po šivih,” pa je dejal takratni poslanec Lampret.

Kljub temu vsi štirje osamosvojitelji danes na tisti čas gledajo s ponosom, bolj kritični so pa do trenutnega stanja v državi. “Kaj se dogaja danes? V kliničnem centru je postal direktor nekdo, ki pojma nima o zdravstvu, ki nikoli ni delal v zdravstvu. Še več, to je danes prednost, da nimaš pojma, da nič ne veš. Potem lahko postaneš detektor kliničnega centra. Če pa imaš pojem o zdravstvu pa ne,” je dejal Voljč, ki je zalo razočaran nad trenutnim stanjem v državi. Posebej nad potezami tajkunov, ki čez noč postavijo delavce na cesto. Požarnik pa dodal, da se vlada, ki smo ji priča ne more ravno pohvaliti s strokovnjaki. “Saj vidite, da je zadnja vlada kot, da jih je naplavilo. Kar z vseh koncem so pobrali ljudi, da so si razdelili ministrske stole. Mi potrebujemo neko, če hočemo seveda, da se spet povežemo v smislu Demosa, skupno vizijo. Mi danes ene skupne vizije sploh nimamo.”

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.