Radio Ognjišče: Slovenija moja dežela

0

Prepričan sem, da se vam ob omembi naslova v mislih že vrtijo podobe s soncem obsijane Logarske doline in biseri z različnih koncev naše domovine Slovenije. In čeprav je medijska akcija bila v osemdesetih letih namenjena najprej promociji slovenskega turizma in naših lepot tujim obiskovalcem ter tudi spodbudi domačih ljudi, da bi znali ceniti te lepote in jih tudi vzdrževati ter prijazno ponuditi obiskovalcem, je z lipovim listom, podobami slovenskih biserov in sloganom “Slovenija moja dežela” postala nekaj več, veliko več.

O ozadjih ustvarjanja akcije in vseh spremljevalnih aktivnosti je za naš radio spregovoril Peter Bergant, eden od velike skupine kreativnih ljudi, ki so takrat ustvarjali te slogane, ki so postali zimzeleni in bi vsekakor zaslužili, da postanejo posebej varovano narodno blago.

Peter Bergant pravi, da v začetku ni bil v igri samo lipov list, ampak tudi nagelj in žitni klas. Vendar so skrbne raziskave in anketiranja pokazale, da nam je Slovencem najbolj blizu lipov list: ” Lipa je zgleda v slovenskem človeku precej prisotna, iz nje se delajo vse sorte stvari, tudi bogki, lipov les je namreč mehek, zgleda da je slovenska duša nagnjena na to plat mehkobe; pod lipami se je moževalo, pod lipami so se srečevali ljudje po maši, pod lipami so nekoč s pogovorom reševali probleme v skupnostih, skratka, lipov list je zmagal in se ga je potem vkomponiralo v ta simbol Slovenije.”

Zapisal: Robert Božič. Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.