Radio Ognjišče, S. Zore: Kjer je popolnost, ni kaj dosti prostora za usmiljenje

0

V slovenskem prevodu sta papeževo knjigo z naslovom: Božje ime je usmiljenje predstavila ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in direktor Družine Tone Rode. Nadškof Zore je spregovoril o Božjem usmiljenju, ki nam ga v knjigi v obliki dialoga približa papež Frančišek. Tako lahko prodiramo v globino papeževega odnosa in čutenja do Božjega usmiljenja in tudi širše do usmiljenja v življenju posameznika, skupnosti človeštva, je poudaril nadškof Zore.

Teme usmiljenja ne bi smeli obravnavati akademsko, z različnih področij znanosti, ampak se moramo o usmiljenju začeti vpraševati v življenjskem odnosu, je poudaril nadškof Zore. Usmiljenje je namreč po njegovih besedah vedno povezano z odnosom s posameznikom, skupnostjo in celotnim človeštvom. Zato naj bi usmiljenje prenesli predvsem na medosebne odnose, je poudaril. „Danes se mi zdi, da v tej naši konkretni družbi, na to nas papež neprestano opozarja, ne znamo več biti usmiljeni sami s sabo. Nekaj drugega je dajati si potuho; nekaj drugega je zagovarjati svoje slabosti, napačne odločitve in svoje grehe. Nekaj drugega pa je bil neusmiljen sam do sebe. In zaradi tega pomanjkanja pravega, zdravega usmiljenja, postajamo trdi.“

Poleg tega nas nadškof Zore vabi, naj se vprašamo, kako živimo usmiljenje v družini in zakonu, v redovnih skupnostih in znotraj Cerkve. „Izjemno pomembno vprašanje tudi zaradi tega, ker nas še vedno dostikrat prešine misel o popolni družbi, ali pa o stanu popolnosti, kakor smo včasih uporabljali za redovništvo. In tam, kjer je popolnost, ni kaj dosti prostora za usmiljenje“, je dejal nadškof Zore.

Zapisala Marjana Debevec. Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.