Radio Ognjišče, Krkovič: V demokratični Sloveniji želijo osamosvojitelju soditi po totalitarni zakonodaji

5

Brigadir Tone Krkovič se je moral zglasiti na okrožnem sodišču v Ljubljani zaradi suma vpletenosti v dva umora. Zahtevo za preiskavo je vložila vdova Tonija Mrlaka, ki je umrl v sestreljenem helikopterju nad Rožno dolino v času osamosvojitvene vojne. Sestrelitev naj bi ukazal Krkovič, ki novo dogajanje, povezano s sabo, opisuje kot norost. Oblasti ga namreč tokrat preganjajo po kazenskem zakoniku nekdanje skupne države.

Krkovič je v pogovoru za naš radio povedal, da je v zadnjih letih vajen pošte s sodišč, zaradi afere Patria je moral tudi v zapor na Dobu. A tokrat je ob vabilu na zagovor ostal odprtih ust. Preiskovalna sodnica Deša Cener je namreč v njem zapisal, da ga bo zaslišala kot obdolženca zaradi dejanj, pregonljivih po starem jugoslovanskem kazenskem zakoniku.”Ni me presenetila pošta s sodišča. Presenetilo me je to, da se mi želi soditi oziroma mi že sodijo po kazenski zakonodaji Socialistične federativne republike Jugoslavije.” V tem ne vidi pravniškega presadana, ampak presedan v povsem elementarnem pogledu. “Danes, v samostojni in demokratični Sloveniji soditi na osnovi komunistične, totalitarne zakonodaje človeku, ki je bil na strani osamosvojitve Slovenije … Če je kaj presedan, potem je to.”

Krkovič: V enakih okoliščinah bi ravnal enako

V zvezi s sestrelitvijo helikopterja nad Rožno dolino v času osamosvojitvene vojne je pojasnil, da ni šlo za enostavno odločitev. “Lotili so se posameznega primera, posameznega inserta vojne za Slovenijo, ki je strokovno povsem normalen v vojnih razmerah. Kar se mene tiče, kot poveljnika brigade Moris, katere primarna naloga je bila zavarovanje najvišjih organov komaj nastale države, je bilo vse povsem korektno, profesionalno.” Pozneje je vse večkrat temeljito premislil in preučil okoliščine. “Nisem našel napake, lise,” je poudaril. Danes bi v enakih okoliščinah ravnal enako. “Kaj pa če bi ta helikopter kakorkoli deloval na subjekt varovanja, za katerega sem bil odgovorem,” je vprašal.

Zapisala Helena Škrlec, več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


5 KOMENTARJI

 1. Upravljalec helikopterja je kot oficir jugoslovanske armade, ki je napadla Slovenijo, dobro vedel, da ne sme leteti nad mestom Ljubljana in da s tem zavestno tvega, da ga bodo zaradi varnostnih razlogov sestrelili.

 2. Tedaj sem skozi okno ene izmed višjih ljubljanskih stavb na lastne oči videl sestrelitev tega helikopterja. V mestu je vladala neke vrste napeta tišina, zato je bilo helikopter lahko opaziti.

  Priletel je nad središče mesta in se nekaj časa zadržal nad vladno palačo, v kateri je bila Demosova vlada. Videti je bilo, kot da bo nekaj odvrgel (pomislil sem na bombo) ali spustil kakšen rafal, potem je nadaljeval pot in zadela ga je raketa.

  Prelet helikopterja sem tedaj dojel kot grožnjo. Morda kdo drug kot provokacijo. V vsake primeru je sestrelitev helikopterja pomenila pomemben preokret v vojni za Slovenijo. Od tedaj naprej je jugovojska začela izgubljati.

  Poizkus procesuiranja Krkoviča gre seveda v kontekst gonje proti osamosvojiteljem.

 3. Pilot helikopterja je vedel oziroma bi moral vedeti, da bo s preletom mesta Ljubljana, zastrašil obrambo mesta in prebivalce mesta, saj je bilo splošno znano, da slovenska obramba oz. vojska ni imela aviacije, ampak le JLA.

 4. Lepo ste razkrinkali DEMOS. Republiki Sloveniji je vsilil "totalitarno zakonodajo". Zakon, po katerem bo Krkoviču sojeno, je namreč na dan smrti dejanskega heroja slovenskega osamosvajanja in ne prenapeteža Krkoviča, veljal. Slovenski zakon, požegnan v slovenskem parlamentu. Zakoni za kurje tatove so v socializmu in kapitalizmu enaki. In za umor. In glede naklepa pri umoru. Tu ni nekih velikih razlik. Le da so slovenski zakon pozneje zaostrili in je nova najvišja kazen 30 let zapora, ki je Krkovič ne more dobiti, saj je takratna zakonadaja (ki je je takratni državni zbor potrdil v paketu) bila blažja. Takrat je maksimum bil 20 let.

 5. Igor, ne seri.

  Ta Mrlak ni bil noben heroj, kvečjemu je bil heroj Krkovič.

  Bila je vojna – in iz vojne je vse jasno, da je Krkovič delal prav.

Comments are closed.