Radio Ognjišče, kardinal Schönborn: Nekatere neenakosti so potrebne

0

Dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn je na Evropskem forumu Alpbach spregovoril o enakosti in enakopravnosti, pa tudi o tem, zakaj neenakih ne moremo enako obravnavati. Gre za vprašanje, ki ga pogosto izpostavlja ideologija Teorije spola. Ta namreč trdi, da je spol predvsem družbeno pogojen in si ga lahko vsak po mili volji spreminja.

»Obstajajo neenakosti, ki so krivične, obstajajo pa takšne, ki so potrebne,« so besede avstrijskega kardinala in dunajskega nadškofa Christopha Schönborna v pogovoru z mediji dunajske nadškofije in avstrijsko katoliško agencijo Kathpress.

Evropski družbi je želel kardinal še enkrat jasno zatrditi, da razlikovanje še ne pomeni diskriminacije. »Zakaj niso vsi ljudje enako obravnavani?« se je vprašal in dejal: »Ker je potrebno enako obravnavati na enak način, neenako pa na neenakega,« je pojasnil. S tem pa ima sodobna družba očitno precejšnje težave. »Naša družba se težko sooča z neenakostjo,« je opozoril dunajski nadškof. V tem je sicer tudi nekaj dobrega, »kajti na svetu obstajajo zares v nebo vpijoče razlike, denimo pri delitvi dobrin. Če je zaradi tega prepad med bogatimi in revnimi škandalozno velik, potem je potrebno reči: tako ne gre več naprej«.

Po drugi strani pa obstajajo neenakosti, ki so »bistvenega pomena in nujno potrebne,« denimo na področju naravnih darov, izobrazbe, pa tudi na področju spolov. »Moški in ženska se med seboj razlikujeta. Imata enako dostojanstvo, vendar sta si različna,« je poudaril.

Zapisala Marjana Debevec, več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.