Radio Ognjišče: Kakšna je prihodnost Evrope?

3

Oddajo pogovor o smo tokrat posvetili prihodnosti Evrope, ki se s prihodom novih kultur znova sprašuje o svoji identiteti. Posebej smo se dotaknili vprašanja Poljske, družinske zakonodaje ter razlike med Zahodom in Vzhodom. Slednji vedno bolj kaže upor proti vsiljevanju liberalne ideologije, ki mu ga vsiljuje Zahod, so poudarili sogovorniki.

Združena Evropa, kakršno so sanjali njeni ustanovitelji, je danes vse prej kot resničnost. Prihod številnih migrantov in mešanje kultur sta le pokazala na razpoke, ki so se utrjevale že desetletja. Poseben upora doživljamo sedaj na strani Vzhodne Evrope. »Te države in volivci v teh državah so nekako instinktivno zaznali, da prihaja do temeljnega popačenja podobe o človeku v Evropi, predvsem pod diktatom politike in kulture, ki je bila v zadnjih desetletjih v Evropi močnejša, torej Zahodnih držav, in se je ta refleks zgodil. Jasno je, da je Zahod nad tem šokiran«, je povedal Štefan Kržišnik iz Iskreni.net. Po mnenju novinarke in pravnice Urške Makovec pa je to tudi posledica napačno razumljene svobode. »Preprosto povedano: to, da nam je vse dovoljeno in da vlada nek nered, vodi v nepravičnost in pomanjkanje miru. Zato tudi morda tak odziv Vzhodne Evrope, ki ji je bila vsiljena ideologija in se tega zaveda, in ve, da je ta brezpravnosti, ali pa nered, neke vrste ideologija.«

Zato danes stara celina nima skupnega odgovora na številne izzive, s katerimi se sooča. Med njimi je tudi vprašanje družinske politike in razvrednotenje družine. Po mnenju komentatorja Blaža Karlina se je skozi vse večji vpliv potrošništva izgubil pomen tega, kar je v življenju resnično pomembno. Vzhodni Evropi je bilo to prihranjeno, ker je bila desetletja pod komunističnim režimom. »Slika, koliko je Zahodna Evropa že podlegla ideologiji genderizma, oziroma teoriji spola, je na nek način Vzhodna Evropa pred tem še obvarovana, oz. je na tej poziciji, da se lahko pred tem še brani.«

Primer Poljske, kaže na to, da se narodi ne nameravajo pokoriti politiki, ki jim jo vsiljuje Evropa. »Gotovo nobeno vsiljevanje na Poljskem ne bo šlo v smer, kot se je v javnosti pojavljalo mnenje: če Poljaki ne bodo delali, kot je treba, jih moramo v to prisiliti. Ne bodo jih prisilili. Oziroma, če jih bodo prisilili, bo to slabo kot prvo za Evropo, recimo v primeru migrantske krize, kot drugo pa za migrante same. Ali pa drug primer: vsiljevanje učbenikov; ne verjamem, da se lahko to na Poljskem dolgoročno obnese«, je povedal polonist in geograf Domen Mezeg, ki je omenil že pripravljene učbenike o Teoriji spola, ki jih je sedanja vlada zavrnila.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

 1. Velik paradoks je, da mladi ( katoliško-laični ) razpravljalci na omizju Radia Ognjišče, pretežno iz publicističnih vrst, varuhe “krščanske Evrope” iskreno vidijo prej v KGBjevcu Putinu ali v sinu komunistične familije in mladinskem funkcionarju Orbanu, v velikem in malem avtoritarcu, kot pa v krščansko-demokratski hčerki gorečega evangeličanskega pastorja Angeli Merkel. Morda celo bolj v prvih dveh kot v samem papežu Bergogliu.

  ps. Na umor Litvinenka, načrtno zastrupitev z radioaktivnim polonijem, verjetno gledajo kot na kolateralno škodo ( ob katerem se da zamižati, ko gre za višje cilje)?

 2. Nato sem videl drugo zver, ki se je vzdigovala iz zemlje: imela je dva rogova, podobna jagnjetovim, govorila pa je kakor zmaj. Ta je izvajala vso oblast prve zveri v njeni navzočnosti in priganjala zemljo in njene prebivalce, naj molijo prvo zver, ki se ji je bila smrtna rana pozdravila. Delala je velika znamenja, tako da je celo vpričo ljudi priklicala ogenj z neba. Zaradi teh znamenj, ki jih je bilo dano delati vpričo zveri, je zavajala prebivalce zemlje. Prebivalcem zemlje je namreč rekla, naj postavijo podobo za zver, ki je bila ranjena z mečem, pa je potem oživela.
  Dano ji je bilo tudi oživiti podobo zverí, tako da je podoba celo spregovorila in dala pobiti vse, ki podobe zverí niso molili. Dosegla je, da so si vsi, mali in véliki, bogati in reveži, svobodni in sužnji, morali dati vtisniti na desnico ali na čelo žig. Nihče ni smel ne kupovati ne prodajati, samo tisti, ki je imel žig, se pravi ime zveri ali število njenega imena. 18 Tu je modrost. Kdor ima um, naj izračuna število zveri: je namreč število človeka. To število pa je šeststo šestinšestdeset. (Raz 13, 11-18)

  Gospod IF,
  vse, kar je v Svetem pismu zapisano, je resnično, kajne? Torej, tudi gornje besede. Kaj če veljajo za naš čas?

 3. Kar je tukaj predstavljeno, mi govori, da so bili ti mladi intelektualci dokaj kratki.

  Glede islama bi se vprašal : koliko duhovnikov in škofov in ostalih vernikov pa ZARES jemlje papeža? Mislim, da jih ni. To je ta hinavščina v Cerkvi, kjer ni iskrenega, odprtega, argumentiranega dialoga.

  Zakaj mladi iz družin “desnih” in katoliških družin postajajo nasprotni staršem.?

  Zaradi neznosne avtoritarnosti , zaščitniškosti, prilepljenosti staršev na večne otroke (isto obsedenost lahko vidimo pri lastnikih domačih živali.), posesivnosti…

  Evropa crkuje zaradi malikovanja socialne države. Slovenija pa še hitreje crkuje zaradi kolektivnega malikovanja SOCIALISTIČNE (fašistične) države. Ljudje so razvajeni in zato nimajo NOBENEGA VREDNOSTNEGA SISTEMA VEČ.

  Kam gremo: v ulične mafijske spopade, revolucije, državljanske vojne, meddržavne vojne v Evropo in v novi totalitarizem bolj krut kot v 20.stl.
  koristnih idiotov je preveč.

Comments are closed.