Radio Ognjišče: I. Štuhec o Cerarjevem obisku v Vatikanu

37

Premier Miro Cerar in predstavniki Slovenske škofovske konference so na včerajšnjih pogovorih v Ljubljani ugotovili, da so odnosi med državo in Cerkvijo dobri, dogovorili pa so se tudi za nadaljnji dialog med vlado in škofovsko konferenco. Srečanja so se udeležili predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, celjski škof Stanislav Lipovšek in koprski škof Jurij Bizjak. Predsednik vlade je sogovornikom predstavil tudi priprave na petkov uradni obisk v Vatikanu. Teolog Ivan Štuhec se ob tem sprašuje, zakaj se levo usmerjenim politikom vedno tako mudi v Vatikan.

Cerar bo na obisku pri papežu skoraj natanko dve leti po tistem, ko je papež Frančišek junija 2013 v avdienco sprejel tedanjo slovensko premierko Alenko Bratušek. Pred Bratuškovo so bili pri papežu tudi nekateri drugi slovenski premierji – Janez Janša, Anton Rop, Andrej Bajuk in Janez Drnovšek.

Teolog Ivan Štuhec se ob tem sprašuje, kako to, da vatikanska diplomacija tako hitro sprejema premierje iz Slovenije. »To pomeni, da ne poznajo dobro situacije, v kateri smo v Sloveniji, in bi se zavedali tudi z vatikanske strani, kateri problemi so še nerešeni, bi to podajanje kljuk od enega do drugega premiera ne potekalo tako gladko, kot očitno poteka.«

Štuhec meni, da bi moral vsak obisk na tako visoki ravni prinesti neke rešitve, v našem primeru bi se morali vprašati, katera področja svobode veroizpovedi v Sloveniji še niso uresničena. »Slovenija je edina država v EU, ki nima rešenega financiranja klera, kar naprej se problematizira kaplane v vojski, imamo odprto vprašanje družinske zakonodaje, nimamo rešenega verskega izobraževanja, ni do kraja rešeno denacionalizacijsko vprašanje, obvozili bi radi zasebne šole in 100 odstotnega financiranja … To so teme. Ne vem, če bi premier z veseljem letel v Vatikan na fototiming s papežem Frančiškom, če bi se moral z njim pogovarjati o vseh teh vprašanjih.«

Zapisala Marta Jerebič. Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


37 KOMENTARJI

 1. »Slovenija je edina država v EU, ki nima rešenega financiranja klera …”.

  To vprašanje bo, upam, kmalu rešeno in to na najboljši in predvsem najbolj pravičen način – vsaka verska skupnost v Republiki Sloveniji naj 100-odstotno sama financira svoj kler in celotno organizacijsko-materialno infrastrukturo. [odstranil admin zaradi žaljive vsebine]

  • To ne more biti tako rešeno. Še nobena država se ni odrekla katoliški Cerkvi. Razen kakšna S. Koreja…
   Ne bo šlo, Maks. 🙂

   • Vse sodobne razvite države so se ji odrekle – pa tudi drugim verskim skupnostim – saj so se razglasile za laične in nevtralne do vseh ver in svetovnih nazorov. Poglejte si malo strokovno literaturo o teh vprašanjih.

    • Maks, nakladaš. Nobena država se ni odrekla katoliški Cerkvi. Nobena! Vse jo tudi financirajo. VSE! Pa se lahko delaš neumen kolikor hočeš.

    • Maks,
     če ste resni v svojih izjavah in poznate strokovno literaturo, prosim, naštejte sodobne razvite države, ki so se odrekle verskim skupnostim in navedite, iz česa je razvidno tako odrekanje.

     To, da sodobne razvite države zagotavljajo versko svobodo, vemo. Da mnoge države na različne načine financirajo in podpirajo delovanje verskih skupnosti, tudi vemo.

     Močno se boste morali truditi, da boste dokazali odrekanje sodobnih razvitih držav verskim skupnostim, Maks.

     • Bržkone sem se nespretno izrazil – ne gre za to, da bi se jim formalno odrekle, jih celo preganjale, ovirale njihovo delovanje ipd. V mislih sem imel to, da so se distancirale od njihovih ekskluzivističnih ideologij, da nobeni ne priznavajo statusa uradne religije oz. cerkve.

      Glede financiranja verskih skupnosti pa sem trdno prepričan, da bi morala Slovenija slediti francoskemu modelu strogega laicizma, kjer je prepovedano, da država financira kakšno versko skupnost.

     • Državna religija je samo v Angliji, saj vemo zakaj.
      Kakšne uradne religije neki? Tega nikoli ni bilo sploh.

     • Maks, v svojem slepem sovraštvu ne vidiš, da država v Franciji še kako financira verske skupnosti.

      Pred kratkim je celo zgradila eno dokaj veliko cerkev.

      Država skrbi za vse verske objekte, ki jih verske skupnosti uporabljajo.

    • Tvoj ljubljeni komunizem, ki je bil sovražen do krščanstva, se je sesul.

     Danes so v Južni Ameriki komunajzerji lepo tolerantni do kristjanov, sicer ne bi nikoli uspeli.

    • Katero resnivo pa imate v mislih ga. Amelie? Drugače pa – Resnica pač (žal?) nima veze z državami. Tudi z Vatikanom ne.
     Ravno tako nima velike veze z religijami. pač obstaja več teh (tako religij, kot njihovih resnic)

     Seveda pa vam najbrž ni v veliko presenečenje, da se strinjam z Maksom – verske skupnosti bi morale 100% financirati same sebe! (in biti obdavčene za prihodke in dobičke – tako kot vsa podjetja!)

     • obveznoime …Katero resnivo pa imate v mislih ga. Amelie? Drugače pa – Resnica pač (žal?) nima veze z državami. Tudi z Vatikanom ne…
      ——————
      Država smo ljudje, ali ne?
      Resnica je kako dojemamo našo skupno zgodovino, iz nje se učimo za sedanjost in načrtujemo za prihodnost. Če tega ne upoštevamo, se pa prej ali slej nekje zalomi.

     • … in borčevska organizacija naj se napaja iz prispevkov svojih članov
      … in upokojenci naj imajo pokojnine, sorazmerne s številom davkoplačevalcev, ki so jih ‘prispevali’
      … in fotomodeli naj si sami financirajo svoj reklamni material – pa magari na Luni in ne samo v Vatikanu
      … in tako naprej

      Drugače pa – ne vem zakaj – mi te dni, odkar vem za Cerarjevo pot v Vatikan odzvanja v glavi kratka novica iz preteklih tednov, da je bil g. Rode na obisku pri papežu (dokaj ‘diplomatsko’ poročanje o obisku). Gre za dve medsebojno povsem nepovezani zadevi??

     • Amelie – resnica je že samanasebi zelo izmuzljiva zadeva. Zgodovina pa je (od nekdaj!) laž v katero kolektivno verjamemo (ali pač ne – ampak tudi v tem primeru je tista, v katero verjamemo, zgolj to – laž)
      In, žal(?), je resnic toliko, kot je državljanov.
      V večini primerov pa, ko je govora o Resnici, gre zgolj za neko floskulo. In predvsem zahtevo, da vsi ostali priznajo mojo Resnico – ki je seveda tista edina prava.

      Ne poznam detajlov financiranja borčevskih organizacij. Je pa praksa v svetu, da tistim, ki so se borili za državo in zanjo zastavili svoja življenja to država nekako kompenzira. Kako pravično je to in kdo je zares za kaj zaslužen pa je zopet stvar debate (in, pri nas, žolčnih razprtij)

      Upokojenci so, v večini primerov, pridno (ali manj) vlagali v državno pokojninsko blagajno. Niso krivi, če je vmes parkrat ta denar izginil, oziroma bil “nerodn” naložen.

      Kateri fotomodeli pa se financirajo iz državnega denarja? (razen naših vrlih politikov?) ..ampak če ti modeli skrbijo za reklamo slovenije v svetu – zakaj pa ne.

      (ko bodo religije dokazano začela delati dobro za slovenijo in državljane bi morda še razmišljal o smiselnosti financiranja. pa še v tem primeru bolj pogojno.)

      In kako naprej?
      Glede na vse privilegije, ki jih uživa, bi, na primer, lahko veliko manj jamrala in veliko več dobrega delala.

     • Pa koga briga tvoje nepoučeno mnenje? Koga briga tvoje klobasanje o resnicah? Ti o resnici nimaš pojma, kako boš torej govoril o njej. Še več, niti mar ti ni za resnico in trdiš da jih je toliko kot ljudi. Si preštel resnice? Če ne razumeš kaj ljudje govorijo, potem se ti seveda dozdeva, da ima vsak svojo.

     • To je potem zgleda problem tvoje resnice, ki ne dopušča obstoja nobene druge.

      Se pa priporočam za razsvetljenje (vsaj enkrat bi ga rad doživel od tebe) – zakaj pa bi, po tvoje, morala država (in ne-verniki) financirati cerkev?

     • obveznoime … Zgodovina pa je (od nekdaj!) laž v katero kolektivno …
      ————————-

      daj no … a kar vse je izmuzljivo … saj najbrž imamo res vsak svojo resnico kot praviš!
      Ampak kot narod imamo pa tudi skupno, no odvisno koliko smo jo pripravljeni spoznat. Menda ja vemo da nam je niso kar predstavili tako kot je bila, najbrž so jo prikrojili po svojih trenutnih potrebah…
      Nekatere stvari poznamo, druge spet ne, vse je odvisno od nas samih, koliko smo v življenju pripravljeni bit iskreni do sebe, ključ je v nas samih …

     • Tudi LGBT skupnosti naj se financirajo izključno od svojih članov in plačujejo davke kot vsa podjetja.

 2. To pomeni, da ne poznajo dobro situacije, v kateri smo v Sloveniji,
  ==============
  Je pa žal takšna kritika Vatikana neumestna. Kot so poročali, se je Cerar sestal s škofi, kjer so ugotovili, da so odnosi med vlado in Cerkvijo dobri, itd. Torej, vse je v redu, kaj bi radi?
  Resnica je, da bi odnosi med Cerkvijo in oblastjo težko bili slabši kot so. Sploh za eno demokratično državo, kar naj bi bili.

  • Res čudno! Vseh ostalih registriranih 44 verskih skupnosti je zelo zadovoljnih z odnosi z državo, zgolj RKC je kronično nezadovoljna. Močno sumim, da zato, ker hoče biti država v državi. To pa ne bo šlo!

   • Hoče biti to, kar je povsod drugod v civiliziranem svetu. Je to preveč zate, revolucionarja?

    • “Hoče biti to, kar je povsod drugod v civiliziranem svetu.”

     Ne vem, kaj točno misliš s tem? Nimam pa občutka, da bi RKC, denimo, v Franciji, ZDA, Britaniji, Rusiji … dovoljevali, da se gre državo v državi.

    • Drugod so tako zakonodajo sprejemali v 18. ali 19. stoletju. Danes se pravice religijam obravnavajo restriktivno oz. se jih želijo države počasi rešiti.

     Nemčija, recimo plačevanja duhovnikov.

     Pri nas pa v 21. stoletju, ko bomo ravno zalaufali prvi kvantni računalnik, razmišljamo o dodatnem financiranju dejavnosti, ki ljudi uči verjeti v škrateljce. In delati zdrahe. 😉

     Fajn, fajn. 🙂

     • V 21. stoletju ljudje verjamejo v “škrateljce”, žal pa smo v Kučanovini še v 20. stoletju in enoumju. Angela Merkel je najvplivnejša ženska na svetu in verjame v “škratelce” recimo. Slovenski levičarji ste kot kuža, ki misli , da luna vstaja zato, da bo on lahko lajal vanjo.

     • To je to kar znaš? Črno in belo? Naenkrat sem kar za Kučana?

      Nene, jaz sem pripadnik zdrave pameti. Gibanja, ki bo upam že kmalu zavelo po tej državi.

      Sicer pa, če že vprašaš, v resnici enkrat na mesec luna laja vame. 😉

     • Eh, ja, to je vse kar vaša enotirna pamet zmore? Črno pa belo? Če se ne strinjam z vami o kashi, sem pa kar za Kučana?

      To je v bistvu problem. Da ne vidite, da zadaj tiho raste ena velika amorfna masa, jaz ji pravim neregistrirana stranka zdrave pameti, ljudje, ki si želimo samo pošteno delati in živeti. In pri tem ne korakati v zgodovinskem krogu in plačevati zdaj eno, zdaj drugo partijo.

      Samo to.

     • ne obveznoime, Dare je pač tak, da je za kučana. To se da logično razbrati iz njegovega pisanja.

     • Joj, Alojz, ti si pa za staro mamo. Vsaj iz tvojega pisanja je razbrati, da ti je lahko vsaka star mama idol.

      Ne, jaz sem zelo nastrojen proti starim komunističnim prdcem.

      Obstajamo tudi normalni, vedno več nas je in upam, da bomo enkrat, še za mojega življenja zavladali.

      Partije, cerkve, vse bo letelo v staro šaro.

 3. Če želimo tako zelo ločiti cerkev od države, zakaj pa potem vsi ti v glavnem rdeči premierji rinejo k Papežu ?

 4. Jaz sem takoj za ločenje. Le naj nas izključijo iz davkov, pa bomo sami financirali svoje.

  Sem prepričan, da bi zaradi večje svobode in učinkovitejše birokracije v Sloveniji marsikdo postal “kristjan”.

Comments are closed.