Radio Ognjišče: Ferenc o Hudi jami

2
169

Predavanje dr. Mitje Ferenca ob prvi obletnici vstopa raziskovalcev na kraj zločina. Nekatere zanimive misli:

“S sprejeto preteklostjo bomo v sedanjosti lahko živeli tudi za prihodnost.

Prišli smo do vrat naše preteklosti, jih odprli in vstopili. Zdaj pa ne moremo ven, da bi tistim, ki so zunaj povedali kaj je na tej strani!

Za zdaj je le šok, velika posoda vprašanj in polje temačnega.

Zlo od dobrega mora ločiti vsaka družba, zato, da lahko deluje. Zlo je v vsakem, še tako primitivnem okolju vedno sankcionirano. Zakaj? Zato ker z sankcijo okolje pokaže in prepreči, da bi se to zlo ponovilo. Obsodba zločinov in poprava krivic je pomembno tudi zato, da se družba ustavi, premisli, in da vsak posameznik v njej obračuna s svojo vestjo in vlogo v tem zločinu. Zločin je zločin, zanj ni ne ideloškega, ne psihološkega, ne nacionalnega in ne osebnega opravičila.

Imamo žrtve brez grobov in to 20 let po demokratičnih spremembah in 20 let po spravni slovesnosti v Kočevskem Rogu.”

Več: Radio Ognjišče

2 KOMENTARJI

  1. Zanimivo mi je to, da Ferenc s strani levice ni deležen tako žaljive obravnave kot Dežman. Pa je tudi Ferenc nasprotnik komunističnih zločinov, sam pa izhaja iz partizansko usmerjene družine. Njegov pokojni oče je bil profesor Tone Ferenc, partizanski zgodovinar.

  2. Ferenc zgolj ugotavlja dejstva in ne blati neargumentirano kar počež NOB in osvobodilnega kot to počne Dežman in nekateri protagonisti klerodesnice.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite