Radio Ognjišče: Drugo vseslovensko srečanje kristjanov (video posnetki govorov)

5

Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo je v Zavodu sv. Stanislava v ljubljanskem Šentvidu organizirala drugi vseslovenski Zbor kristjanov in ljudi dobre volje na temo “Slovenija išče poti v nove čase”. Organizator srečanja Jože Strgar je v uvodnem nagovoru poudaril, da želijo s srečanji prebuditi slovenske kristjane.

Zbrane so nagovorili tudi zgodovinarka dr. Tamara Griesser Pečar, filozof Bojan Žalec, ekonomist mag. Bernard Brščič in akademik dr. Janko Kos. Nastopili pa so še: Urška Makovec, dr. Ivo Kerže, Milan Gregorič.

Več: Radio Ognjišče

5 KOMENTARJI

 1. Hvala vsem, ki ste organizirali ta srečanja, ki ste pripravili vestno in pametno svoje govore in tistim, ki ste naredili posnetke govorov.

 2. Kristijani, če želite še verovati svojo vero in gojiti krščanske tradicije, potem morate odkrito pozvati somišljenike, da volijo vašo krščansko stranko.
  Ne se bati, mar Kučan zavija in zamotava svoj interes? Ne on javno pove, kdo je njegov nasprotnik. Kar je dovoljeno njemu, je dovoljeno tudi vam.
  Odkrito je potrebno pozvati volilce, da je sedaj napočil čas, ko se lahko otresejo spon če le množično podprejo strano, ki ji politikantski levičarji ne pripisujejo niti vstopa v pralament.

  • Nisem kristjan (razen po vzgoji), vendar bom volila Nsi. Nespodobno se mi zdi, da Slovenija, po tradiciji katoliška država, ne bi imela krščanske demokracije v parlamentu.

  • Boter, pa Vas menda ni strah, da bo v naslednjem mandatu nekdo prepovedal pirhe in potico? Če se to zgodi, bom tudi sam ogorčen!

 3. Zelo kvalitena predavanja. Scier nisem še uspel poslušati vseh, pa vseno komentar na predavanje mag. Bernarda Brščiča in dr. Janka Kosa.
  Obe predavanji sta res odlični analizi stanja slovenske družbe znotraj sebe in njene vpetosti v sodobno evropsko stvarnost. Oba tudi zelo dobro definirata pravo demokracijo. Bršič sicer zaključi , da je pesimist glede doseganja ciljev, jaz bi rekel, da bi bil optimizem utopija, vera v raj na zemlji. Kot je rekel G.K. Chesterton, da mi ki verjamemo v raj, ne poiskušamo tega ustavriti tu.
  Seveda je ves naš napor usmerjen v doseganje teh ciljev, ampak, zaradi lastne nepopolnosti, je tudi naš napor korumpiran, tako kot je od sveh drugih. Demokracija pa je zgolj seštevek vseh naporov in rezulatanto določa najšibkejši člen.
  Sigurno je pravo eno ključnih podorčij , kjer je je resnica najbolj poteptana, ampak to je omejenost prava, ki je po definiciji ujetnica ideoloških spon. Ko bi se uspelo znebiti pravu dvojnih meril, bi bil korak ogromen.

  Zelo posrečena je kosova definicija problema človekovih pravic, kjer ugotavlja, da je glavna hiba v pomankanjdu definicij dolžnosti. Sam sem sicer bolj na stališču nekaterih mislecev, ki v človekovih pravicah vidijo novo religijo, novo Biblijo. Vsebinsko pa je za mene največja hiba univerzalnih pravic ta, da je vsak človek obravnavan zgolj kot posameznik: odrasel ali otrok. Družba je obravnavana tako, kot da bi razgradili vso materijo na atome, kot da bi vodo obravnavali zgolj kot vodik in kisik, ne pa kot neko popolnoma novo identiteto. Na ta način negiranje unikatne identitete, ki nastane iz združive moža in žene in otrok , pomeni razgranja pricpa na katerem sloni vse človeštvo, ker presoja nekaj, kar se ga ne tiče. Identičen problem srečamo tudi v negiranju kulturne in nacionalne identitete.Človekove pravice ja, ampak zgolj kot nek okvir, ne pa kot absolutna dogma, ki vse presoja, vse določi in ustvarja poljubne “spojine”, ki nimajo veka.

Comments are closed.