Radio Ognjišče: Apostolska nunciatura v Sloveniji končno na stalnem naslovu

1
235

V Sloveniji se mudi vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Na obisku bo tri dni, v tem času bo med drugim blagoslovil nove prostore apostolske nunciature v Ljubljani. Ta je nanje čakala skoraj 25 let.

Diplomatsko predstavništvo Svetega sedeža v naši državi obstaja že od leta 1992. Do zdaj je imelo začasni naslov na Krekovem trgu v Ljubljani, a končno je dobilo stalne prostore. Apostolski nuncij v Sloveniji, nadškof Juliusz Janusz, se je že vselil vanje.

Diplomatsko predstavništvo Svetega sedeža je kupilo dve parceli: od patrov kapucinov tisto, ki se nahaja na ulici Janeza Pavla II. v prestolnici, od ljubljanske občine pa tisto, ki se nahaja na ulici Stare pravde. Na prvi je na novo zgradilo stavbo s stanovanji in kapelo, na drugi je preuredilo že postavljen objekt, v njem so pisarne, prostori za sprejeme in ostale potrebe. Zgradbi sta povezani s skupnim vrtom.

Pot do stalnih prostorov apostolske nunciature v Sloveniji je bila dolga. “To je bilo eno bolečih vprašanj, tako zaradi mestne ureditve kot tudi zaradi pripravljenosti Svetega sedeža, povezane z izbiro lokacije. Spominjam se, da je v začetku takratni apostolski nuncij želel graditi apostolsko nunciaturo ob Gradaščici, a to smo odsvetovali, med drugim zaradi poplav,” je za naš radio pojasnil nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. Nato je prišla na vrsto lokacija, kjer stalni prostori stojijo danes. A ves čas se je zapletalo z raznimi dovoljenji in spori na sodiščih.

Zapisala Helena Škrlec, več lahko preberete na radio.ognjišče.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite