Radio Ognjišče, A. Puhar: S spominjanjem žrtev totalitarizmov ustvarjamo skupnost

2

V Evropi 23. avgusta zaznamujemo dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Na Slovaškem so ob tej priložnosti pripravili konferenco, na kateri razpravljajo o vse večji politični radikalizaciji na stari celini. Ob robu dogodka so se ministri Evropske unije za pravosodje včeraj zbrali pri tako imenovanih vratih svobode v bližini Bratislave, kjer je nekoč stala železna zavesa, in se tam spomnili vseh žrtev fašizma, nacizma in komunizma. Spominjamo se jih tudi v Sloveniji. Že v soboto je srečanje varuhov spomina na Sveti Gori pripravila pobuda Vseposvojitev. Študijski center za narodno spravo pa v sodelovanju z Vojaškim vikariatom Slovenske vojske, stolno župnijo v Ljubljani in Narodno univerzitetno knjižnico več dogodkov pripravlja danes.

Za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov je bil izbran dan podpisa sporazuma Ribbentrop-Molotov o nenapadanju med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo leta 1939. Na ta dan si moramo po besedah pisateljice, publicistke in prevajalke Alenke Puhar vsi skupaj priklicati v spomin, da je to omogočilo začetek druge svetovne vojne in vseh njenih klavnic. “Septembra 1939 so Nemci in Sovjeti napadli Poljsko in si jo razdelili. Nato je Hitler nadaljeval svojo osvajalsko pot, kar je splošno znano. Manj je znano, da je tudi Stalin nadaljeval svojo osvajalsko pot, da je bilo to storjeno na grozoten način in je krivo za milijone žrtev.”

Po besedah Puharjeve je spominjanje žrtev vseh totalitarnih in avtoritarnih ključnega pomena, saj družba s tem ustvarja skupnost. “Za družbo, ki naj bi bila neka skupnost in ne samo zbirka naključno zbranih in v gnečo zgnetenih posameznikov, so potrebne skupne zgodbe in skupne vrednote. Sem sodi tudi zavest, da so naši predniki in naši potomci tudi del te skupnosti. Zato skušamo dobiti ključne točke, ki nas povezujemo, tako pozitivne, torej dogodke, ki jih lahko slavimo, kot žrtve zanje, ko je slavje obeleženo z žalostjo.”

Puharjeva ugotavlja, da je v Sloveniji veliko ljudi, ki se borijo proti takšnemu praznovanju. Naša država je tudi ena tistih, ki še ni sprejela resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu. “V starih časih so rekli, da je partija čista kot solza. Nekateri pri tem vztrajajo še naprej. Tisti, ki se ne strinjajo, imajo danes vsaj nekaj možnosti, da to glasno povedo.”

Zapisala Helena Škrlec, več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

2 KOMENTARJI

 1. Puharjevo zelo spoštujem zaradi prodornost. Podpiram te vrednote, ki gradijo novo skupnost. Prosim pa odgovor, kako naj bo ta skupnost svobodna in ustvarjalna. Ne pa sovražna (iskanje notranjih in zunanjih sovražnikov, totalno neodporna na upravičene kritike), birokratsko jalova in suženjska igrača edine prave Partije.

 2. Ta govor Alenke Puhar v stolnici je kot celota odličen. Prvovrsten. Mislim, da je to integralna vsebina:

  http://novice.najdi.si/predogled/novica/c290843c8cbbd8503b4c5d2b25d97543/Nova24TV/Slovenija/Alenka-Puhar-Povabila-bi-med-nas-Angelo-Vode-slovensko-u%C4%8Diteljico-in-publicistko-ki-je-bila-zgro%C5%BEena-nad-paktiranjem-nacistov-in-komunistov

  Dejstvo pa, da v današnji Sloveniji Puharjeva nastopa kot napol disidentka in da v nobenem od dominantnih medijev ( večkrat sem jih tu že naštel) v Sloveniji danes ni mesta za njo in za dostojno predstavitev njenih misli, pove veliko o vsem.

  Pove, da se prelom s totalitarizmom v Sloveniji nikoli ni zgodil. Da komunistično zlo nikoli ni smelo biti predstavljeno, prepoznano in obsojeno kot zlo. Zavržnost kot zavržnost. In zločin kot zločin.

  Mentaliteta se ni smela spremeniti. Predvsem zato, ker so za njo interesi. Ker je s to mentaliteto varnejša oblastna dominacija in možnost bogatenja. Istih krogov, ki so imeli v Sloveniji vse v rokah v komunizmu + tistih, ki jih ti kontrolirano pripustijo zraven.

  Tisti, ki na to opozarjamo, smo seveda moteči element. Alenka Puhar je evidentno moteči element. Njhovo glavno orožje do nje pa je v tem trenutku dogovorjena ignoranca.

  Doklej jim bo, dedičem komunizma in udbaštva, to pri nas uspevalo in doklej jim bojo tisti, ki bi morali biti profesionalci in glas vesti, sramotno služili?

Comments are closed.