Radio Ognjišče, A. Burger: Slovenija mora za uravnotežen proračun izvesti reforme

0

Slovenija je bila uvrščena v skupino držav pri katerih obstaja tveganje neskladnosti njihovih proračunov z evropskimi pravili. To pomeni, da naša vlada ni storila dovolj za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja ter da bo zato najverjetneje potrebna tudi racionalizacija javnega sektorja.

Ekonomist dr. Anže Burger vidi glavni vzrok za »novo opozorilo« iz Bruslja v tem, da po mandatu finančnega ministra Šuštaršiča »nismo izvedli nobenih večjih racionalizacij javnega sektorja, še manj pa kakšnih resnih strukturnih reform«. Sogovornik pojasnjuje, da Evropska komisija Sloveniji za letos napoveduje strukturni deficit v višini 2,5 odstotka BDP, za naslednje leto pa kar 2,8 odstotka BDP. To nas pa po njegovih besedah uvršča na najslabše mesto med državami, ki uporabljajo evro.

Finančni minister Dušan Mramor trdi, da sta vzroka za to, da se je Slovenija znašla med državami za katere velja nevarnost presežnih neravnotežij, metodološka neskladnost merjenja strukturnega primanjkljaja in nenačrtovani finančni izdatki za soočenje z migrantsko krizo. To Burgerja ne prepriča, pojasnjuje, da obstajajo določeni dogodki, ki so »nepredvidljivi, enkratni in ne sodijo v ta tako imenovani strukturni del«. Vendar pa stvari kot so dokapitalizacije, niso enkratni dogodki, dodaja sogovornik in pojasnjuje, da je to posledica državnega lastništva v gospodarstvu.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.