R. Pikon, Finance: Evropa nas ne bo rešila

13

Okrevanje v Evropi nam ne bo nič pomagalo, dokler se ne očistimo klientelizma.

Recesije v Španiji je konec. Indeks nemške borze DAX se približuje devet tisoč točkam, ki jih ni dosegel še nikoli v zgodovini. Prihodnje leto bodo gospodarsko rast dosegle vse evropske države razen Slovenije in Cipra. Skratka, države PIIGS okrevajo, bogati Nemčija in Avstrija sta čedalje bolj bogati, baltske države pa bodo rasle tako hitro, da jih bomo morda spet lahko imenovali tigri. Leto 2014 bo prijetno leto. Razen v Sloveniji.

Številni vas bodo želeli prepričati, da se bo gospodarska rast preselila tudi v Slovenijo. Mislim, da se hudo motijo. Seveda, dobro je, da se naši izvozni trgi krepijo. Vendar pa ti ne bodo rešili težav, zaradi katerih je Slovenija že zdaj v veliko hujši krizi kot druge države. To je predvsem gospodarsko-politično-bančna prepletenost, ko so podjetja najemala posojila pri državnih bankah, ker je bilo tako lažje – ker so tam nekoga poznala. Ker so delala posle z državnimi podjetji – ker je bilo to lažje kot tekmovati na trgu -, ker so tam nekoga poznala.

Zmagovalci tranzicije niso bila tista podjetja, ki so imela najboljši izdelek ali storitev za najboljšo ceno, ampak tista, katerih direktorji so poznali prave ljudi in hodili na kosila s politiki. Obstajajo tudi izjeme, ki so s svojimi izdelki oziroma storitvami osvojile svet, ampak jih je premalo.

Nekateri smo mislili, da bo kriza to pretrgala. Vendar na žalost ni. Ekonomist Maks Tajnikar, ki uživa velik ugled, še vedno govori, da Adria ni tu zato, da bi delala dobiček, ampak zato, da Slovenci lahko letimo. To je povedal na okrogli mizi, ki jo je organizirala stranka SD, ki trenutno uživa največjo podporo javnosti in katere predsednik Igor Lukšič je poleti trdil, da Slovenci financiramo nemški luksuz. Njihov simpatizer Franc Križanič, nekdanji finančni minister, še vedno trdi, da sta v Sloveniji nekje dve milijardi presežka – vendar menda na Financah tega ne razumemo. Bi jih pa radi videli.

Zakaj javnost take ekstremizme nagradi s široko podporo? Verjetno zaradi obupanosti, ker so ljudje tako brez denarja, da želijo verjeti iluziji, da sta morda res nekje Križaničevi dve milijardi evrov. Saj veste, »če si močno želim, se bo pa mogoče uresničilo«. Tudi v Grčiji je na zadnjih volitvah velik uspeh slavila ekstremistična Siriza, pred katero se je pravzaprav tresla vsa Evropa.

Več: Finance

13 KOMENTARJI

 1. »Simpatizer SD, Franc Križanič, nekdanji finančni minister, še vedno trdi, da sta v Sloveniji nekje dve milijardi presežka – vendar menda na Financah tega ne razumemo. Bi jih pa radi videli.«
  Res je to razumeti težko, enako kot je to bilo v SD oz. Pahorjevi vladi, ko je finančni minister dr. Franci Križanič poskusil »pomagati bolnim podjetjem« z tujim denarjem tako, da je zopet poskusil uporabiti zakon sprejet v času premiera mag. Antona Ropa, ki je dovoljeval »zakonito prikrito neplačevanje (???)« socialnih prispevkov zaposlenih, pa mu je to preprečilo Ustavno sodišče, ki je ta zakon »ukinilo«, saj je ugotovilo, da tak zakon krši ustavne lastninske pravice zaposlenih, nedopustno in prikrito odtuji del plače zaposlenih, žal pogosto nepovratno. Predsednik US dr. Ernest Petrič je tudi dejal, da direktorji, ki so to počeli, so goljufi, saj so »sanirali podjetje, kjer so bili direktorji tako, da so prikrito »zasegli del bruto plače zaposlenih, ki jo praviloma niso mogli nikoli vrniti. Seveda »svoje plače« oz. plače uprav in drugih vodilnih po individualnih pogodbah, pa seveda direktorji niso podjetju »posodili«. Najbolj medijsko znan primer je primer neplačanih prispevkov steklarna Rogaška, ki je bila in je še v večinski lasti cerkve.
  Žal to prevarantsko pomaganje bolnim podjetjem kar prikrito z denarjem zaposlenih, ne da bi se jih vprašalo, ni nič motilo tudi Janševo vlado, saj je tedanji minister za delo mag, Janez Drobnič, NSi, celo dejal, da so za to delavci sami krivi.

 2. ” Njihov simpatizer Franc Križanič, nekdanji finančni minister, še vedno trdi, da sta v Sloveniji nekje dve milijardi presežka – vendar menda na Financah tega ne razumemo. Bi jih pa radi videli.”

  Tudi jaz ne vem ampka sprašujem se odkod bomo potem posodili 910 mio € IMFju, da nam bo potem kot del trojke kao pomagal?

  http://www.delo.si/gospodar…evrov.html

 3. Veliko neodgovorjeno vprašanje je, kako slovenski državljani, volivci, davkoplačevalci, še vedno omogočamo in plačujemo javne strokovnjake in politike, ki so zatajili pri temeljni morali pravičnosti, to je “ne goljufaj zaposlene”, če se je jim že vse pobralo. To je bilo popolnoma skregano z načeli demokracije, je povedal javno dr. Ernest Petrič in je že dolgo tudi moje mnenje.

  • Ernest Petrič je zame neverodostojen odkar sem ga videl v prvih vrstah na zabavi rdečih teroristov, ki so ponosno peli teroristične pesmi.

   komunajzerfašisti press

    • Vse sem navedel, ki so 15 let kratili lastninske pravice zaposlenih in jim perfidno prikrito kradli zasluženo plačilo. Kdo je to počel nima dometa za razvoj pravične družbe.
     Zgražanje nad tistim, ki je storil nekaj prav, istočasno pa ne videti velike škodljivosti drugih je pa res pritlehno licemerja, ki jo opeharjeni drago plačajo, nekaterim to ni prav nič mar. In to naj bi bila kultura za razvoj učinkovite in solidarne družbe,-celo katoliška mogoče-, po mnenj nekaterih?

     Pionirji SKD tega razvoja nismo pričakovali.

     Posmehovanje ni ravno znak empatije do opeharjenih delavce, niti ne razumevanja akutnega družbenega problema,”gospodje iz ozadja”!
     Škoda za portal in njegovo poslanstvo.

    • Kako Zdravko lahko napišete tako podel pritlehen komentar na tem portalu, in še to kot gospod iz ozadja?

 4. EU tudi interesa nima, da bi nas reševala. Zakaj neki?! Avstrija in Italija se lahko mirno zmenita za mejo po Savi, če nas ne bo. Kdo pa si domišljamo da smo, da nas bo kdo hodil reševat?!

 5. Presenečen sem, kako je celo na časniku prisotna ignoranca do prizadetih in zaščita “zahrbtnih gospodov iz ozadja”, ki se lahko brez omejitev anonimno izživljajo nad drugače mislečimi.
  Prosim izbrišite vse moje komentarje in objavljene prispevke, ako je le mogoče, da ne bi več bili povod za nestrpnost in hudobijo, ki je prepogosto na portalu.

Comments are closed.